Επίσκεψη στη Μύκονο: Παραδείγματα ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης στο Ν. Αιγαίο

Στη συνάντηση του Νίκου Χρυσόγελου, επικεφαλής της κίνησης για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ” και της Βάσως Νάκου μέλους της Γραμματείας της κίνησης με δεκάδες ενεργούς πολίτες στο βιολογικό κτήμα ΒΙΩΜΑ του Νίκου Ασημομύτη, στην Ανω Μερά στη Μύκονο συζητήθηκαν, με τη συνοδεία του βιολογικού κρασιού του κτήματος και τοπικών βιολογικών προϊόντων, οι στόχοι του “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ” για τις περιφερειακές εκλογές, η προοπτική συνεργασίας με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, κινήσεις και ενεργούς πολίτες στη βάση  προγραμματικής συμφωνίας για να προωθηθούν βαθιές αλλαγές καθώς και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η Περιφέρεια για να προωθήσει ένα βιώσιμο μοντέλο τουρισμού που θα συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού των νησιών καθώς και για την προώθηση της πράσινης οικονομίας, ενισχύοντας και στηρίζοντας σημαντικής πρωτοβουλίες, υπαρκτές πια στο Ν. Αιγαίο αλλά και διαμορφώνοντας κατάλληλα εργαλεία σε πολιτικό, θεσμικό, χρηματοδοτικό επίπεδο για τον πολλαπλασιασμό.

Στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές με στόχο την ενδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας -ιδιαιτερα σήμερα σε μια περίοδο βαθιάς πολύπλευρης κρίσης – μέσα από την πράσινη, κυρίως, καινοτομία και τα δίκτυα αλληλεγγύης (π.χ. παραγωγών-καταναλωτών), αλλά και τη σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς, εθνικούς και τοπικούς πόρους, με στόχο όλα τα νησιά να αποκτήσουν τις αναγκαίες περιβαλλοντικές και κοινωνικές υποδομές και όχι απλώς έργα για τον ένα μήνα της τουριστικής περιόδου.

Συζητήθηκαν, όμως, και θέματα διαφθοράς σε διάφορα νησιά που πλήττουν τις νησιωτικές κοινωνίες και συνδέονται συχνά όχι μόνο σε κατασπατάληση πόρων αλλά και σε καταστροφή των δημόσιων αγαθών. “Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων απαιτούν μηδενική ανοχή από την κοινωνία αλλά και βαθιές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος.

Στη συνάντηση-γεύμα συμμετείχαν δεκάδες ενεργοί πολίτες, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής  Γ. Βέλτσος, η υποψήφια για το Δήμο Μυκόνου Δέσποινα Νάζου, ο νομαρχιακός σύμβουλος της “ΣΥΝ-ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ”  Ηλίας Αθυμαρίτης κ.α.

Share

Σχολιάστε