Για μας

«ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ»

στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Επικεφαλής Υποψήφιος για την Περιφέρεια: Νίκος Χρυσόγελος               

https://ecoanemos.wordpress.com, e-mail: ecoanemos@gmail.com               

Ποιοί είμαστε

    

Εμείς που πήραμε την πρωτοβουλία για την ίδρυση της κίνησης “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ”, που θα συμμετάσχει στις εκλογές για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, έχουμε τόπο καταγωγής ή/και διαμονής τα νησιά, αγαπάμε τα νησιά και κυρίως νιώθουμε μεγάλη υποχρέωση να συμβάλλουμε σε ένα βιώσιμο μέλλον για τις νησιωτικές κοινωνίες, σε μια εποχή που η οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική κρίση επιδεινώνει προβλήματα που αφορούν στο μοντέλο ανάπτυξης, στην κοινωνική συνοχή, στο περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής.               

Η Διακήρυξη της κίνησης συμφωνήθηκε το Σάββατο 3/7/2010 στη Σύρο. Επικεφαλής της κίνησης θα είναι ο Νίκος Χρυσόγελος, ενώ τη Συντονιστική Γραμματεία  αποτελούν οι:              

Νίκος Χρυσόγελος, χημικός περιβαλλοντολόγος          

Βάσω Νάκου, δασοπόνος          

Αλέξανδρος Λουϊζίδης, σκηνοθέτης          

Δημήτρης Γρηγοριάδης, καθηγητής          

Πόπη Παρασκευοπούλου, δημοσιογράφος          

Νίκος Βαρθαλίτης, ηλεκτρολόγος          

Κυριακή Κυρίτση, οικονομολόγος          

Στέλιος Ευρυπιώτης, συνταξιούχος          

Χριστίνα Ευθυμιάτου, σύμβουλος αναπτυξιακών προγραμμάτων          

Πέτρος Νικολαϊδης, βιολόγος          

Χρήστος Σιδέρης, ιδιωτικός υπάλληλος          

Μανώλης Καραμολέγκος, καθηγητής          

Ιάκωβος Αλαβάνος, μηχανικός          

Νίκος Μάντζαρης, χημικός μηχανικός    

            

Τι  επιδιώκουμε

 • Δεν θέλουμε να είμαστε απλώς άλλη μια περιφερειακή κίνηση για τις εκλογές αλλά μια επιλογή που έχει να κάνει με βαθύτερες αλλαγές όχι μόνο σε πολιτικό-περιφερειακό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο συνείδησης, αξιών, τρόπου ζωής, πολιτισμού.
 • Eπιδιώκουμε να αλλάξουμε την πολιτική στο Ν. Αιγαίο αλλά και να αλλάξουμε και εμείς μέσα από τη συνεργασία, την κοινή δράση, την ενεργή συμμετοχή στην καθημερινή ζωή των νησιών, τη συμμετοχή μας στους θεσμούς, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου.
 • Θέλουμε να φυσήξει ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ στο Ν. Αιγαίο για να επικρατήσει η διαφάνεια, να αντιμετωπιστεί η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, να προωθηθούν πιο συμμετοχικές μορφές διακυβέρνησης, να συμμετέχουν οι πολίτες στη διαμόρφωση των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους.
 • Θέλουμε να φυσήξει ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ στο Ν. Αιγαίο για να  προωθήσουμε πράσινες μορφές οικονομίας, να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες και τη γνώση των τοπικών κοινωνιών για ένα βιώσιμο μέλλον για όλες τις ηλικίες, όλες τις τοπικές κοινωνίες, όλα τα νησιά (ανεξαρτήτως μεγέθους).
 • Θέλουμε να φυσήξει ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ στο Ν. Αιγαίο και να συμβάλλουμε στην ανανέωση της πολιτικής, της κοινωνικής ζωής, να υπάρχει αλληλεγγύη και ποιότητα ζωής για όλους τους κατοίκους των νησιών, ανεξαρτήτως μεγέθους νησιού, απόστασης από το κέντρο, ηλικίας, καταγωγής ή φύλλου.

 

Σας προσκαλούμε να γίνετε κι εσείς μέλη

    

Στον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς αν αναγνωρίζετε ότι οι παλιές συνταγές αποδείχτηκαν αποτυχημένες, ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν μας οδήγησαν σε χρεοκοπία και αν συμφωνείτε ότι πλέον απαιτούνται νέες, οικολογικές-πράσινες ιδέες και λύσεις για να διασφαλιστεί η ευημερία αυτού του ξεχωριστού χώρου.   Αν κατάγεστε από νησί του Ν. Αιγαίου ή κατοικείτε σε κάποιο από τα νησιά ή απλώς αγαπάτε αυτό τον θαυμάσιο χώρο διαβάστε τη διακήρυξη. Αν σας εκφράζουν οι κεντρικοί στόχοι της κίνησης πολιτών “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ” μπορείτε να συμμετέχετε συνυπογράφοντάς την.               

 

Πάρετε ενεργά μέρος

    

 1. Στείλτε τη διακήρυξη σε φίλους/ες και γνωστούς/ες σας. Μιλήστε τους για την ανάγκη να φυσήξει Οικολογικός Άνεμος στο Ν. Αιγαίο.
 2. Ενισχύστε οικονομικά την κίνηση «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ» καταθέτοντας ονομαστικά στους λογαριασμούς μας στη Τράπεζα Πειραιώς (αρ. λογ. 5710-050009-632) και στην Εθνική Τράπεζα (αρ. λογ. 469/402210-65) στο όνομα Βασιλική Νάκου (οικονομική υπεύθυνη). Θέλουμε λίγα χρήματα από πολλούς, για να διατηρούμε την ανεξαρτησία μας.
 3. Στείλτε τις δικές σας φωτογραφίες από τα νησιά του Ν. Αιγαίου για να τις ανεβάσουμε στο blog.
 4. Δηλώστε, στέλνοντας τα στοιχεία σας στο ecoanemos@gmail.com, αν επιθυμείτε να :

 • Συνδιοργανώσετε εκδηλώσεις σε διάφορα νησιά αλλά και στην Αττική.
 • Βοηθήσετε σε διάφορους τομείς εργασίας
 • Συμμετέχετε στη διαμόρφωση του αναλυτικού προγράμματος της περιφερειακής μας κίνησης.
 • Δημιουργήστε ομάδα φίλων του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στην περιοχή σας.

                

Στηριζόμαστε και αναζητάμε τη συμμετοχή σας για να φυσήξει οικολογικός άνεμος πραγματικής αλλαγής στο Ν. Αιγαίο.               

Φιλικά,               

Νίκος Χρυσόγελος               

Για οποιαδήποτε πληροφορία και δηλώσεις συμμετοχής, θα χαρούμε να ακούσουμε από εσάς στο ecoanemos@gmail.com                

Share                 

Ένα Σχόλιο

 1. Με λένε Άννα Παρλιάρα, είμαι αργυροχόος, και τα τελευταία 12 χρόνια κατοικώ και δραστηροποιούμαι στην Τήλο, γενέτειρα της μητέρας μου. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία αυτή και ειναι τιμή μου που θα συμμετέχω κι εγώ.

  Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα προβλήματα του νησιού μου έτσι όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ. Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο ο πολυ μικρός πληθυσμός για ενα αρκετά μεγάλο γεωγραφικά νησί. Ζούμε σε 4 οικισμούς σχετικά απλωμένους με αποτέλεσμα να μην έχουμε μεταξύ μας επικοινωνία, και οι πληροφορίες να μη φτάνουν σε όλους. Επίσης αυτό έχει και ενα ψυχολογικό κόστος γιατί ο άνθρωπος ως ον κοινωνικό, δεν μπορεί να ζήσει μόνος του. Μπορούμε να δώσουμε λύσεις γι’ αυτό και έχουν γίνει προσπάθειες μέχρι τώρα, αλλα χωρίς αποτελέσματα, γιατί κατά τη γνώμη μου δεν ειχαν ενωτικό, και ψυχολογικό άξονα και σωστές οικονομικές βάσεις.

  Το δεύτερο πρόβλημα, σχετίζεται με την αγροτική οικονομία του νησιού, και είναι ο μεγάλος αριθμός κατσικιών. Η Τήλος παραδοσιακά είναι αγροτικό νησί, με καλό έδαφος και νερό, όμως τα τελευταία χρόνια με τα αδέσποτα κατσίκια καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη η καλλιέργεια. Αυτό έχει κόστος στην οικονομική κταάσταση όλων μας αφού στο φτωχό νησάκι μας και η ύπαρξη ακόμα κι ενός κηπουλάκου θα ήταν βοήθεια. Επίσης, με αυτή την καταάσταση παρεμποδίζονται και πιο συστηματικές προσπάθειες όπως αυτή του Τάσου Άπτογλου που νοίκιασε και έβαλε αμπέλια σε αρκετά χωράφια, αλλά φέτος δεν μάζεψε τίποτα γιατί τα έφαγαν όλα τα κατσίκια.

  Δικαιούμαστε και εμείς πληροφορίες, σεμινάρια, εκπαίδευση, πάνω στα αγροτικά θέματα όπως έγινε και στην υπόλοιπη Ελλάδα, και θα παλέψουμε ώστε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να αναγνωρίσει την ευθύνη της απέναντι σε όλα τα νησιά και να είναι δίκαιη. Από τη μία όλα τα νησιά δεν είναι ίδια, αλλά απο την άλλη όλα μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σημαντική οικονομικη δυναμική, μέσω του βιώσιμου τουρισμού και της αξιοποίησης του μοναδικού πολιτιστικού και φυσικού πλούτου που υπάρχει μέσα σε αυτό το περιβάλλον που λέγεται Αιγαίο πέλαγος.

  Μετά τιμής,

  Άννα Παρλιάρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: