Νίκος Χρυσόγελος

Γιατί επέλεξα να είμαι υποψήφιος περιφερειάρχης στο Ν.Αιγαίο:

Επέλεξα να είμαι υποψήφιος για την περιφέρεια του Ν.Αιγαίου όχι μόνο γιατί κατάγομαι από ένα νησί, τη Σίφνο, κάτι που έχει επηρεάσει τις πολιτικές και προσωπικές επιλογές μου, ή έχω δραστηριοποιηθεί τις τελευταίες 2 δεκαετίες μέσα από πλήθος περιβαλλοντικών και πολιτιστικών, συλλογικών και προσωπικών, δραστηριοτήτων για την επίλυση προβλημάτων των νησιών ή γιατί γνωρίζω καλά τα προβλήματα των νησιωτικών κοινωνιών. Επέλεξα συνειδητά να είμαι υποψήφιος για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ γιατί εδώ, στη νησιωτική αυτή περιφέρεια, υπάρχουν οι ρίζες και η σοφία που έρχεται από μια μεγάλη παράδοση για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε νέες εθνικές αλλά και περιφερειακές πολιτικές για την οικονομία, το περιβάλλον, την κοινωνική αλληλεγγύη και τον πολιτισμό, που θα αποτελούν μια αποτελεσματική λύση απέναντι στη βαθιά κρίση που βιώνει η χώρα μας αλλά και η περιφέρεια.

 

Αν υπάρξει αλλαγή στις πολιτικές που ακολουθούνται στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου, σπάσουν τα συμφέροντα που επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο επιβάλλοντας εξελίξεις προς όφελος τους, αν εγκαταλειφθούν οι κοντόφθαλμες πελατειακές σχέσεις που προσπαθούν να κρατούν δέσμιους τους πολίτες για να μην διεκδικούν μια αποτελεσματική διοίκηση και αξιόπιστες πολιτικές, υπάρχουν στο Ν. Αιγαίο η γνώση, τα εργαλεία, το ανθρώπινο δυναμικό για να προωθεί η στροφή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, η ευημερία των πολιτών αλλά και των νησιωτικών κοινωνιών συνολικά, η συνοχή μεταξύ των νησιών, η δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης και υπεύθυνων οικονομικών δραστηριοτήτων.

 

Η πρόκληση είναι μεγάλη και είμαστε αισιόδοξοι ότι οι πολίτες θα επιλέξουν με βάση το πραγματικό συμφέρον των ιδίων και των παιδιών τους και όχι στη βάση ψεύτικων υποσχέσεων και ξεπερασμένων μοντέλων άσκησης της πολιτικής μέσα από πελατειακές εξυπηρετήσεις. Είναι η εποχή που πρέπει να πούμε πολλά ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΠΙΑ αλλά και πολλά ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ. Ένα ρεύμα που απαιτεί βιώσιμο μέλλον για το Ν. Αιγαίο και διέτρεχε υπόγεια μέχρι τώρα τις νησιωτικές κοινωνίες ή ήταν περιορισμένο σε τοπικό επίπεδο, αρχίζει να μορφοποιείται και να αποκτάει σημαντική δυναμική με το κύμα ανανέωσης της πολιτικής ζωής που φέρνει ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ στο Ν. Αιγαίο.

Το βιογραφικό του Νίκου Χρυσόγελου

Χημικός – περιβαλλοντολόγος. Δραστήριος, εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, σε θέματα προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος, με σημαντική εμπειρία σε θέματα εκπαίδευσης για το περιβάλλον σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και Ευρω-Μεσογειακό επίπεδο. Τον Σεπτέμβριο του 2010 επιλέχτηκε για να του απονεμήθηκε από το Ευρω-Μεσογειακό Ίδρυμα για τον Διάλογο των Πολιτισμών, Anna Lindh Foundation, έπαινος (Honourable Mention) για την «υψηλού επιπέδου δουλειά του για τον διαπολιτισμικό διάλογο και την οικολογική βιωσιμότητα στη Μεσόγειο».

Επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων στις εθνικές εκλογές του 2009. Διετέλεσε εκπρόσωπος των Οικολόγων της χώρας μας στο συντονιστικό των Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων. Στράφηκε στο πράσινο-οικολογικό κίνημα ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια (ήταν στέλεχος του φοιτητικού κινήματος), στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Διετέλεσε για 10 περίπου χρόνια πρόεδρος του ΔΣ της περιβαλλοντικής οργάνωσης Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Ασχολείται ενεργά εδώ και 3 τουλάχιστον δεκαετίες με τα προβλήματα πολλών από τα νησιά του Αιγαίου, μέσα κυρίως από εθελοντική δραστηριότητα, προγράμματα, δράσεις ευαισθητοποίησης, συνεργασίες με φορείς και Δήμους, στην προσπάθεια να βρεθούν λύσεις αλλά και να διαμορφωθεί ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις νησιωτικές κοινωνίες.

Συμμετείχε στην προώθηση της ανακύκλωσης στην Ελλάδα μέσα από περιβαλλοντικές δράσεις (1990-2010), στη σύνταξη του σχετικού νόμου για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων (1995-1998), υποστήριξε πρωτοβουλίες πολιτών και δήμων σχετικά με την οργάνωση προγραμμάτων ανακύκλωσης. Συμμετείχε από το 2002-2009 στην Επιτροπή Παρακολούθησης Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων (εκπρόσωπος τις οικολογικές οργανώσεις).  Ευαισθητοποίησε και ενημέρωσε δεκάδες χιλιάδες μαθητές και πολίτες μέσα από εκδηλώσεις, ομιλίες, πιλοτικές δράσεις, καμπάνιες ενημέρωσης, περιβαλλοντικές παρουσιάσεις σε σχολεία.

Έχει συμβάλλει στη διοργάνωση εκατοντάδων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διεθνών συναντήσεων, ημερίδων και συνεδρίων για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, διαπολιτισμικού διαλόγου, συμμετοχικών διαδικασιών, πράσινης οικονομίας, ανακύκλωσης, διαχείρισης παράκτιας ζώνης, πράσινων επαγγελμάτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βιώσιμης διαχείρισης νερού, οικολογικών γειτονιών-βιώσιμων πόλεων, βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, κριτικής κατανάλωσης, προστασίας φυσικών περιοχών, οικολογικών μορφών τουρισμού, δημιουργίας θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

Είναι εκπαιδευτής εκπαιδευτών και έχει διδάξει σε πολυάριθμα σεμινάρια συνεχιζόμενης κατάρτισης για πυχιούχους και ανέργους σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος (1992-2010).

Συγγραφέας δεκάδων εκατοντάδων άρθρων, υπεύθυνος έκδοσης και συντάκτης περιβαλλοντικών περιοδικών, από κοινού συγγραφέας 6 βιβλίων για θέματα περιβάλλοντος, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προστασίας από τα φυτοφάρμακα, πολιτικής οικολογίας.

Ασχολείται με τη φωτογραφία. Έχει συμβάλλει στην δημιουργία ντοκυμαντέρ και τηλεοπτικών σποτ για περιβαλλοντικά θέματα τόσο με κινηματογραφικό υλικό που έχει γυρίσει όσο και ως επιστημονικός συνεργάτης.

Παντρεμένος με ένα παιδί. Ποδηλάτης από το 1987. Επιδιώκει στην καθημερινή  ζωή του να είναι συνεπής με τις ιδέες και τις αξίες του.

Το προσωπικό του blog είναι http://ecogreensnikoschry.blogspot.com

Σχολιάστε