ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Για τη συζήτηση στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης
στη Σύρο, 20-21 Σεπτεμβρίου 2012

Θέλουμε κατ΄αρχήν να τονείσουμε το σκεπτικό του Οικολογικού Ανέμου για την ανάγκη ενός σωστού περιφερειακού σχεδιασμού που δεν θα γίνεται στα χαρτιά ή μέσα από γενικόλογες μελέτες, αλλά μέσα από ουσιαστική διαβούλευση, αλλά και θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες, τις ευρωπαϊκές πολιτικές αλλά και τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις δυνατότητες – συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειάς μας.
Προτείνουμε επίσης ότι σχεδιασμός θα πρέπει:
– να εναρμονίζεται με όλες τις νέες κατευθύνσεις των 5 Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων για πράσινη στροφή στην οικονομία που θα εξασφαλίζει βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και νέες θέσεις εργασίας, αλλά και
– να ενσωματώνει τις ειλημμένες αποφάσεις της Περιφέρειας όπως ενδεικτικά αυτές για την παραγωγή ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών και τους τρόπους ανάπτυξης εταιρειών συμμετοχικών σχημάτων, τη βιώσιμη αλιεία, τηn αναζωογόνηση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου κ.ά

Αναλυτικά, ο Οικολογικός Άνεμος Νοτίου Αιγαίου προτείνει:

• Το σχέδιο που κατατέθηκε να αντιμετωπιστεί μόνο ως βάση για έναν διάλογο με τις νησιωτικές κοινωνίες το επόμενο 6μηνο.

• Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε μία μελέτη που αγνοεί επιδεικτικά τη σημασία και το πολυδιάστατο του χαρακτήρα της σοβαρής κρίσης που περνάει η χώρα, κάνοντας μόνο επιφανειακή αναφορά σε τιμές ΑΕΠ αλλά και ανυπόστατες προβλέψεις σταθερής αύξησης του ΑΕΠ μετά το 2010(!!!!!) και μέχρι το 2030.

• Η προς διαβούλευση μελέτη (Τόμοι IV και Χ) παρουσιάζει με επιφανειακή ανάλυση και πολύ συνοπτικές ή ανεπίκαιρες αναφορές σε δεδομένα που αφορούν τα προβλήματα και ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή. Επίσης, δεν κάνει καμιά κριτική αναφορά στην αποτελεσματικότητα ή όχι των προηγούμενων στρατηγικών σχεδίων – σε επίπεδο Νομών, αλλά και των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν – επιτυχώς ή όχι –σε προηγούμενες περιόδους

• Προτείνουμε λοιπόν, σε κάθε νησί, με συντονισμό του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφέρειας να οργανωθεί συστηματική διαβούλευση με στόχο να διαμορφωθούν μέσα από διάλογο οι βασικές κατευθύνσεις της περιφερειακής ανάπτυξης στο Ν. Αιγαίο και σε κάθε νησί. Να οργανωθούν επίσης σε συνεργασία με το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς θεματικές ημερίδες με τη συμμετοχή ειδικών, εκπροσώπων ευρωπαϊκών θεσμών (περιλαμβανομένων των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου) και ευρωπαϊκών φορέων.

Ως Οικολογικός Άνεμος καταθέτουμε συνοπτικά επεξεργασμένες θέσεις σε σημαντικούς τομείς στους οποίους πρέπει να εστιαστεί το Στρατηγικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Την αναλυτική παρουσίαση θα κάνουμε όταν ξεκινήσει μια ουσιαστική διαβούλευση για το σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης (στρατηγικός σχεδιασμός και επιχειρησιακά σχέδια ανά νησί και ανά θεματική προτεραιότητα).

Αναλυτικά οι Προτάσεις του Οικολογικού Ανέμου στο Ερωτηματολόγιο που κατατέθηκε στα πλαίσια της διαβούλευσης.

Σχολιάστε