Σεμινάριο: «Συνεταιρισμοί παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η ευρωπαϊκή εμπειρία, οι δυνατότητες των νησιών

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στο σεμινάριο που διοργανώνουμε, στη Σίφνο, με θέμα «Συνεταιρισμοί παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η ευρωπαϊκή εμπειρία, οι δυνατότητες των νησιών«, το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα 10.00 έως 13.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο, Αρτεμώνα Σίφνου.

 Εδώ και καιρό μια ομάδα σιφνιών συζητάει τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Είναι σίγουρα κάτι καινοτόμο αλλά και ενδιαφέρον, με ρίζες στις γνώσεις και την εμπειρία των νησιωτικών μας κοινωνιών. Τα νησιά ήξεραν να αξιοποιούν με σοφό τρόπο τις υπάρχουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να αλέθουν τα δημητριακά (ανεμόμυλοι, νερόμυλοι), να ταξιδεύουν (καΐκια), αλλά και να κατασκευάζουν με ενεργειακά αποτελεσματικό τρόπο τα σπίτια και τους οικισμούς τους (αυτό που σήμερα ονομάζεται βιοκλιματική αρχιτεκτονική). Οι νησιωτικές κοινωνίες ήξεραν, επίσης, να συνεργάζονται και να νοιάζονται για τον τόπο τους και τους ανθρώπους. Σήμερα όμως τα περισσότερα νησιά εξαρτιόνται από το πετρέλαιο και δαπανούνται ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ για εισαγωγή του ώστε να παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα.

 Εκτός από τη δική μας εμπειρία και γνώση, μπορούμε να αξιοποιήσουμε και τη γνώση κι εμπειρίες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών και Πολιτών Παραγωγής Ενέργειας από ΑΠΕ (REScoop). rescoopΗ Σίφνος και ο υπό ίδρυση συνεταιρισμός επιλέχθηκαν ανάμεσα σε άλλους ως πιλοτικό έργο για το (REScoop 202020)  κατά την περσινή συνάντηση ενεργειακών συνεταιρισμών από όλη την Ευρώπη, μετά από παρουσίαση κι αξιολόγηση της πρότασης της Σίφνου, και θα υπάρχει έτσι δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη για τα επόμενα δυο χρόνια από την ευρωπαϊκή αυτή ομοσπονδία, ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός. Ας σημειωθεί ότι έχουν καταγραφεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο 2000 συνεταιρισμοί παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

 Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνδυασμό με το 7ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Ν. Τσελεμεντές, διοργανώνεται το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 10.00 έως 13.00, στο Ίδρυμα Πρόκου, στη  Απολλωνία Σίφνου το σεμινάριο όπου θα μιλήσουν:

– ο DirkKnappen, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών και Πολιτών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (REScoop) για την ευρωπαϊκή εμπειρία

– ο Νίκος Μάντζαρης, ειδικός σε ενεργειακά θέματα, για τις δυνατότητες προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά

– ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, για τις ευρωπαίκές προτεραιότητες των Ευρωπαίκών Διαρθρωτικών κι Επενδυτικών Ταμείων 2014-2020 για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και για εναλλακτικές δυνατότητες χρηματοδότησης

– ο Ανδρέας Καλογήρου για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στην παραδοσιακή και σύγχρονη αρχιτεκτονική

εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας σιφνιών για τη δημιουργία συνεταιρισμού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

 Στόχος να συζητηθούν οι δυνατότητες κι ευκαιρίες που υπάρχουν για τη δημιουργία συνεταιρισμών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα νησιά, το θεσμικό πλαίσιο, οι δυνατότητες χρηματοδότησης, η ευρωπαϊκή και τοπική εμπειρία αλλά και πώς επιλύονται τυχόν εμπόδια.

 Στο σεμινάριο προσκαλούνται να συμμετάσχουν φορείς και πολίτες από τη Σίφνο και άλλα νησιά του Ν. Αιγαίου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: