Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Η Κική Τσακίρη είναι μέλος των Οικολόγων Πράσινων και απέστειλε αυτή την επιστολή στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (13/10/2012, σελ. 66) ζητώντας να επανεξετασθούν οι όροι συμμετοχής δικαιούχων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Η Κική πάσχει από ALS (Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση), είναι διασωληνωμένη και χρειάζεται 24ωρη νοσηλευτική φροντίδα. Παρ’ όλα αυτά, όπως και πολλοί άλλοι αποκλείονται από το πρόγραμμα, αν και έχουν μεγάλη ανάγκη.

Ρόδος

Η ασύστολη κοροϊδία της πολιτείας που παρουσιάζεται ως δήθεν κοινωνικό πρόγραμμα προς τους ανάπηρους έχει και τα όριά της.

Ως τέως διαχειρίστρια προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και νυν ολικά ανάπηρη, συνταξιούχος του Δημοσίου, προ-συπογράφω το παρακάτω σχόλιο για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι: Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται τέτοια προγράμματα για την “κατ’ οίκον φροντίδα, υποστήριξη, βοήθεια, νοσηλεία”, που όμως δεν έχουν αποδώσει τίποτα στην υποστήριξη των ίδιων των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από προσωπική βοήθεια από επαγγελματίες προσωπικούς βοηθούς. Αυτά τα προγράμματα συνήθως δημιουργούνται για να απορροφούνται κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια και να ανοίγουν θέσεις εργασίας σε ικανούς σωματικά. Αυτά τα προγράμματα μπορούν και λειτουργούν και χωρίς αποδέκτες με αναπηρίες αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σχεδόν βαριά ανάπηροι λαμβάνουν όλο και κάποιο πενιχρό επίδομα και αποκλείονται για τον λόγο αυτόν από το «Βοήθεια στο Σπίτι». Επίσης. αν έχουν ατομικό εισόδημα άνω των 7.800 ευρώ πάλι αποκλείονται. Αν και ο σύζυγος έχει εισόδημα ετησίως7.800 ευρώ και άνω πάλι αποκλείονται. Μήπως να προμηθευόταν το υπουργείο υγείας εμβόλια θανάτου με λίγη κάνναβη μέσα ώστε να πεθαίνουμε ευχάριστα;

Ή να στελεχώσουμε τα υπουργεία με ξένους, κατά προτίμηση Γερμανούς, για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα λιγοστά κονδύλια;

Συγχωρήστε μου την ειρωνεία, αλλά δεν νομίζετε ότι πρέπει επιτέλους οι ανάπηροι ως δικαιούχοι να είναι και οι πραγματικά ωφελούμενοι; Προσωπικά, όπως και άλλοι διασωληνωμένοι μακροχρόνια ασθενείς, μόνο για στοιχειώδη 24ωρη νοσηλευτική φροντίδα χρειαζόμαστε περίπου 3.000 ευρώ μηνιαίως.

Αν αποκλείει το πρόγραμμα εμάς τότε ως κοινωνία πιάσαμε πάτο και δεν το έχουμε αντιληφθεί. Ευχής έργον οι παρεμβάσεις για επανεξέταση των όρων συμμετοχής δικαιούχων στο πρόγραμμα.

Καθολική (Κική) Τσακίρη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: