H τοποθέτηση του επικεφαλής του Συνδυασμού «Οικολογικός Άνεμος» κ. Νικόλαου Χρυσόγελο στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ρόδο σχετικά με τα θέματα της αλιείας

«Ξεκινώ με τρεις συγκεκριμένες προτάσεις από την αρχή για να τις έχουμε υπόψη. Καταρχήν ευχαριστούμε τον Γιώργο τον Κατσοτούρχη που έκανε την εισήγηση.

Νομίζω ότι είναι σημαντικό οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, το έχω πει πολλές φορές, στα αντικείμενα που ξέρουν και ασχολούνται, να κάνουν και εισηγήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο γιατί έτσι αποκτά και μια διαφορετική λειτουργία το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το δεύτερο που θα ήθελα να πω είναι ότι πρέπει πραγματικά σε κάθε τομέα να διαμορφώσουμε μια στρατηγική.  Και ο τομέας της αλιείας είναι πάρα πολύ σημαντικός.

Στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για λογαριασμό της Επιτροπής Περιβάλλοντος Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων είμαι εισηγητής για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και Θαλασσών. Και θα σας πω και μερικά πράγματα τα οποία έχω περιλάβει στη εισήγησή μου και στο διάλογο που γίνεται για τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική.

Κατ’ αρχάς, όντως είναι σε εξέλιξη συζήτηση, πολλαπλή συζήτηση, για τη διαμόρφωση της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Θα διαφωνήσω πάρα πολύ με τον Βαγγέλη τον Σιγάλα ότι είναι μια πολιτική που πάει να βγάλει εκτός τους παράκτιους αλιείς. Έχει εντελώς λάθος, νομίζω ότι δεν έχει διαβάσει την νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική.

Ο στόχος είναι να δώσει έμφαση ακριβώς στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή των προηγούμενων Κοινών Αλιευτικών Πολιτικών, οι οποίες πράγματι – και η ίδια η Κομισιόν το λέει – ότι έχουν αποτύχει.  Έχουν αποτύχει σε δυο πεδία, δεν βοήθησαν στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας, των πληθυσμών των ψαριών δηλαδή, αντίθετα σήμερα κινδυνεύει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αλιευμάτων και στη μεσόγειο και στις άλλες θάλασσες Ατλαντικός κλπ. Και δεύτερο δεν πέτυχε να ενθαρρύνουν βιώσιμες πρακτικές αλιείας.

Ο στόχος, λοιπόν, είναι να επανακάμψει η θαλάσσια βιοποικιλότητα και να εισέλθουν νέοι άνθρωποι στο επάγγελμα του ψαρά. Αλλά, επίσης, να αντιμετωπιστεί η υπεραλίευση και οι καταστροφικές μορφές αλιείας και να συνδυαστεί η Κοινή Αλιευτική Πολιτική με την Θαλάσσια Στρατηγική, το marine strategy.  Για αυτό το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας δεν είναι πλέον από την καινούργια περίοδο 2014-2020 ταμείο μόνο για την αλιεία αλλά είναι Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας.

Υπάρχει πολύ μεγάλη έμφαση και στη δική μου έκθεση ότι το Ταμείο αυτό θα χρηματοδοτήσει δράσεις για αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, δημιουργίας θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και ενίσχυσης της βιώσιμης αλιείας.

Δεν θα ενισχύει το Ταμείο αυτό την επέκταση σκαφών, τη δημιουργία μαρινών ή αλιευτικών καταφυγίων γιατί ένα από τα θέματα που έχει διαπιστωθεί είναι ότι τα χρήματα για αλιευτικά καταφύγια χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν μαρίνες. Το ξέρουμε πολύ καλά. Πόσα σκάφη αλιευτικά είναι σε τέτοια αλιευτικά καταφύγια, κυρίως είναι μαρίνες που καταλαμβάνονται από τουριστικά σκάφη κι αυτά έχουν γίνει με χρήματα που αφορούσαν την αλιεία.

Δεν θα χρηματοδοτήσει, λοιπόν, πλέον το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας έργα για λιμάνια και μαρίνες. Δεν θα χρηματοδοτήσει επέκταση της ιπποδύναμης σκαφών γιατί διαπιστώνεται ότι υπάρχει υπερβάλλουσα ιπποδύναμη αλλά μπορούν να χρηματοδοτηθούν άλλα πράγματα τα οποία είναι τα πιο σημαντικά για την ενίσχυση της αλιείας ειδικά στις περιοχές στις οποίες παίζει σημαντικό ρόλο η αλιεία για την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα των περιοχών.

Για αυτό, λοιπόν, θα ενισχύονται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης,   διαβούλευσης και προώθησης αυτού που ονομάζεται “κοινωνικά κατευθυνόμενη τοπική βιώσιμη ανάπτυξη”.

Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά αρκεί η Ελλάδα να προετοιμαστεί εγκαίρως και κυρίως να έχει σχέδιο για να απορροφήσει τους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας.

Επομένως το πρώτο πράγμα που προτείνω, εδώ, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι να ξεκινήσουμε μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια συμφωνημένη μέσα από διάλογο στρατηγική για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες στο Νότιο Αιγαίο. Δεν νομίζω ότι είμαστε ώριμοι σήμερα να πάρουμε απόφαση που θα μιλάει μάλιστα για μια τέυτοια στρατηγική. Οι στρατηγικές δεν φτιάχνονται έτσι.  Οι στρατηγικές απαιτούν πάρα πολύ συζήτηση, χρειάζεται επίσης να δούμε πως διεξάγεται η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική και τη Θαλάσσια Στρατηγική και να καταλήξουμε σε μια στρατηγική για την αλιεία γνωρίζοντας όμως το τι συζητιέται και που θέλουμε να δώσουμε ώθηση στην αλιεία στο Ν.Αιγαίο.

Επομένως, λέω να αποφασίσουμε ότι θέλουμε να ξεκινήσουμε μια συστηματική διαβούλευση με τους ψαράδες και τους φορείς ώστε να διαμορφώσουμε  μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μια στρατηγική για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες στο νότιο Αιγαίο. Το δεύτερο, συμφωνώ το είχα προτείνει στο παρελθόν, το είπε σήμερα και ο κος Κόκκινος, να καλέσουμε την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, κυρία Δαμανάκη, σε μια ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Έχω μιλήσει μαζί της πολλές φορές, έχω ενημερώσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι είναι πρόθυμη ν; συμμετάσχει. Αν και έμαθα πολύ αργά για τη σημερινή συνεδρίαση μίλησα μαζί της μήπως μπορούσε να έρθει στην σημερινή συνεδρίαση αλλά είναι στην Αρκτική αυτή τη στιγμή και δεν μπορούσε στην ημερομηνία αυτή. Προφανώς, επειδή είναι Επίτροπος πρέπει να της το πούμε πολύ καιρό πριν, αν θέλουμε να συμμετάσχει. Άρα πρέπει να υπάρξει εγκαίρως συζήτηση μαζί της για να βρούμε την κατάλληλη ημερομηνία. Είναι πρόθυμη πάντως να έρθει, όπως έχουμε συζητήσει.

Θα έλεγα να έρθουν και άλλοι κοινοτικοί που είναι στελέχη της Διεύθυνσης που χειρίζονται τα θέματα της αλιείας για να μας απαντήσουν σε τυχόν ερωτήματα.  Στην ειδική συνεδρίαση θα πρέπει να μην είναι μόνο οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι αλλά να είναι και οι αλιείς  και άλλοι φορείς. Επομένως να προετοιμάσουμε καλά μια τέτοια ημερίδα στο Νότιο Αιγαίο, είναι η πιο σημαντική περιοχή από άποψη αλιείας, εδώ αλιεύει μεγάλο ποσοστό του αλιευτικού στόλου κι όχι μόνο από το Ν. Αιγαίο. Σε κάθε περίπτωση η αλιεία είναι και πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητα των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών μας.

Θα έλεγα επίσης ότι είναι σημαντικό, το είχε πει και ο Περιφερειάρχης στην προηγούμενη συνάντηση που είχαμε κάνει εδώ για τα προβλήματα της Δωδεκανήσου, να υπάρξει διάλογος και με τους ψαράδες της γειτονικής χώρας, της Τουρκίας. Νομίζω ότι υπάρχουν και εκεί προβληματισμοί για τη μείωση των αλιευμάτων, τις αλλαγές που γίνονται λόγω κλιματικής αλλαγής στα ψάρια στην Ν. Α.Μεσόγειο και άρα θα πρέπει να έχουμε μια κοινή στρατηγική για την αλιεία στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι θέμα να αλιεύεις μόνο στα 6 μίλια είναι και συνολικά τι γίνεται με την αλιεία στο σύνολο της περιοχής. Αρα θα πρέπει να υιοθετηθούν και εφαρμοστούν μέτρα για βιώσιμες μορφές αλιείας σε ολόκληρη την Ν.Α.Μεσόγειο που θα τηρούνται από όλους τους ψαράδες, όχι μόνο από τους έλληνες ή τους τούρκους αλλά και τους αλιευτικούς στόλους μακρινών χωρών που αλιεύουν στην περιοχή (ιταλοί, ιάπωνες, ρώσοι κα). Η Ευρωπαϊκή Ένωση προφανώς μπορεί να επηρεάσει την αλιευτική πολιτική άλλων χωρών, είναι μια μεγάλη συζήτηση που γίνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Αυτό μπορεί να γίνει μέσω των σχέσεων τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τρίτες χώρες και ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των σχέσεων αφορά βέβαια και τις αλιευτικές πολιτικές. Άρα αν έχουμε μια στρατηγική, αυτή η στρατηγική μπορεί να προωθηθεί με ένα σύνολο εργαλείων (συμφωνίες, ευαισθητοποίηση, εθελοντικές δεσμεύεσεις, νομοθεσία κα).

Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι πλέον όταν μιλάμε για αλιευτική και θαλάσσια πολιτική, η έμφαση πρέπει να είναι στην προσέγγιση του οικοσυστήματος, στη διαχείριση των αλιευτικών πεδίων δηλαδή με βιώσιμο τρόπο ώστε να διατηρείται ο πλούτος της θάλσσας και όχι στην προσέγγιση ανά αλιευτικό εργαλείο όπως γινόταν παλιά.  Δηλαδή παλιά τι έκανε το Υπουργείο;  Υποτίθεται εμφάνιζε διάφορες μελέτες που αφορούσαν σε συγκεκριμένα αλιευτικά εργαλεία αλλά δεν συζητούσε για τα αλιευτικά πεδία, τα θαλάσσια δηλαδή οικοσυστήματα.

Η νέα πολιτική τώρα πρέπει να είναι ότι μιλάμε για αλιευτικά πεδία και πρέπει να υπάρχει καταγραφή στοιχείων, παρακολούθηση των εξελίξεων σε κάθε περιοχή, μελέτες και φυσικά στρατηγική για τα διάφορα αλιευτικά πεδία. Άρα με βάση την κατάσταση των οικοσυστημάτων να μιλήσουμε για ποιες μορφές αλιείας και ποιες μορφές διαχείρισης θα ακολουθούμε κάθε φορά. Δεν μπορούμε πλέον να κινούμαστε στο τυχαίοκαι οι αποφάσεις να λαμβάνονται ευκαιριακά και με πελατειακά κριτήρια. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Να λάβουμε υπόψη, ότι στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και από το ΕυρωπαϊκόΤαμείο Θάλασσας κι Αλιείας δεν θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή νέων σκαφών, καινούριων μηχανών. Στην δική μου εισήγηση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβοούλιο για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας πρότεινα να χρηματοδοτηθεί η εξοικονόμηση ενέργειας, να χρηματοδοτηθούν δηλαδή αλλαγές στις μηχανές που θα βοηθήσουν τους ψαράδες να δαπανούν λιγότερα χρήματα για καύσιμα στις μηχανές τους. Η προσέγγιση όμως της Κομισιόν είναι ότι πολλές φορές, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, τέτοια σχέδια οδηγούν κυρίως σε παράνομες εγκαταστάσεις άλλων μηχανών που επεκτείνουν την δυναμικότητά τους και έτσι θέλει να αποφύγει τη διάθεση χρημάτων σε παρόμοια σχέδια.

Είναι διατεθειμένη, πάντως, η Κομισιόν νομίζω – επειδή συζητώ ως εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου μαζί της να βρούμε φόρμουλες συνεργασίας, είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης καυσίμων στα σκάφη. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν διάφορους τρόπους για το πώς μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση στα καύσιμα των αλειυτικών σκαφών κι έτσι να βελτιώθουν τα οικονομικά των ψαράδων.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί ένα μεγάλο μέρος του κόστους που εμποδίζει τη βιωσιμότητα σήμερα του επαγγέλματος του ψαρά είναι το κόστος του πετρελαίου. Άρα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά και προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην περιοχή μας.

Επίσης, είναι σημαντικό ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη – αυτή είναι η στρατηγική της-  η πολιτική για την αλιεία να αποκεντρωθεί και να είναι περιφερειακή. Λέει, λοιπόν, η Κομισιόν ότι θα μπουν οι γενικοί κανόνες αλλά μετά η κάθε Περιφέρεια – με την έννοια ότι  Περιφέρεια είναι  και η Μεσόγειος (μακροπεριφέρεια) αλλά ακόμα και η κάθε Περιφέρεια όπως είναι το Νότιο Αιγαίο – να διαμορφώσει τη στρατηγική της και να υιοθετήσει τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Βέβαια αυτό σημαίνει καλά σχεδιασμένη στρατηγική, να λύσουμε θέματα όπως το ποιος λαμβάνει αποφάσεις, ποιοι φορείς χειρίζονται όλα αυτά τα θέματα, αυτό είναι πολύ σοβαρό γιατί μέχρι τώρα αυτό δεν έχουν ξεκαθαριστεί όλα αυτά. Εμείς ως Περιφερειακό Συμβούλιο, ακόμα και αν δεν έχουμε σήμερα τυπικά τις νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις για να αποφασίσουμε και να υλοποιήσουμε την στρατηγική για την αλιεία, πρέπει να διαμορφώσουμε τη στρατηγική μέσα από διάλογο και κάποια στιγμή και θεσμικά να την επιβάλουμε στην περιοχή μας.

Μας ευνοεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Πολιτική, η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική στρέφεται σε αυτή την κατεύθυνση και άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ως περιφέρεια.

Επίσης, επειδή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας θα έχει περίπου 6,7 δισεκατομμύρια Ευρώ τα οποία κατευθύνονται σε διάφορους τομείς, πρέπει να έχουμε καλή γνώση του Κανονισμού και να προετοιμαστούμε όλοι φορείς καταλλήλως, οι ψαράδες, οι τοπικοί φορείς, τα ερευνητικέ κέντρα, αφού ένας τομέας είναι η συλλογή στοιχείων. Υπάρχει πράγματι ένα σοβαρό πρόβλημα, η Ελλάδα δεν έχει καθόλου ή ελάχιστα δεδομένα για την κατάσταση των αλιευμάτων, πολύ περισσότερο για την κατάσταση των αλιευμάτων στα διάφορα αλιευτικά πεδία. Δηλαδή στις εκθέσεις για τα αλιεύματα συνήθως η Ελλάδα δεν παρουσιάζει τεκμηριωμένα στοιχεία και δεδομένα, δίπλα από την Ελλάδα βλέπεις συνήθως παύλα, ενώ θα έπρεπε να έχουμε επικαιορποιημένα δεδομένα για να μπορούμε να  σχεδιάζουμε την πολιτική βασισμένοι σε στοιχεία.

Επομένως μια βασική κατεύθυνση της στρατηγικής στο Ν Αιγαίο θα πρέπει είναι η συλλογή αξιόπιστων στοιχείων.

Η δεύτερη κατεύθυνση είναι αυτό που ονομάζεται “κοινοτικά κατευθυνόμενη τοπική βιώσιμη ανάπτυξη”, δηλαδή ομάδες οι οποίες θα βοηθήσουν στην ενημέρωση και στη διαβούλευση για τα θέματα της αλιείας. Και εκεί θα υπάρχουν πόροι άρα, λοιπόν, και εκεί πρέπει να προετοιμαστούμε.

Και η τρίτη κατεύθυνση που είναι σημαντική και θα απορροφήσει μεγάλο κομμάτι των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας κι Αλιείας είναι η χρηματοδότηση της δημιουργίας θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών που θα βοηθήσουν στην επανάκαμψη του θαλάσσιου πλούτου και μπορούν να προσφέρουν συμπληρωματικά εισοδήματα στους ψαράδες και τις τοπικές κοινωνίες..

Το επαναλαμβάνω, ως περιφερειακή παράταξη αλλά και προσωπικά δεν είμαι υπέρ των τεχνητών υφάλων, αυτή είναι μια παλιά πολιτική. Η καινούργια πολιτική είναι η διαχέιριση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, είναι αυτό που ακολουθούν και άλλες χώρες όπως η γειτονική μας Ιταλία, που έχει 29 μεγάλες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές που δημιουργήθηκαν με συνεργασία των ψαράδων, των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει να πάμε λοιπόν σε μια στρατηγική διαχείρισης των θαλάσσιων ζωνών. Να δούμε δηλαδή σε ποιες περιοχές μπορούν να δημιουργηθούν θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και εκεί να αναπτυχθούν και προσεγγίσεις συμπληρωματικών δραστηριοτήτων όπως είναι ο αλιευτικός τουρισμός αλλά και πολλές άλλες. Χρειάζεται συνεργασία με πανεπιστήμια και περιβαλλοντικές οργανώσεις, για επιστημονική παρακολούθηση και σχέδια διαχείρισης.

Θα έλεγα ακόμα μια προτεραιότητα της στρατηγικής για την αλιεία στο Ν Αιγαίο πρέπει να είναι η παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Γιατί η επέκταση της παρουσίας του “λαγοκέφαλου” σε πολλές περιοχές της Ν Α. Μεσογείου είναι μια από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.  Υπάρχουν πάνω από 1000 είδη τα οποία έχουν εισβάλει στη Μεσόγειο εξαιτίας ακριβώς της αλλαγής της θερμοκρασίας και των κλιματικών δεδομένων.  Είναι πολύ ραγδαία η αλλαγή του οικοσυστήματος και στα βάθη τα μεγάλα και στα είδη που υπάρχουν στη Μεσόγειο.

Αυτό το θέμα τονίζει και η δική μου πρόταση στο Ευρωκοινοβούλιο, πρέπει η Κοινή Αλιευτική Πολιτική να ενισχύσει και την παρακολούθηση των επιπτώσεων στην αλιεία από την κλιματική αλλαγή. Και υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες μέσα από το καινούργιο Ταμείο.

Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να τα αναλύσουμε εδώ τώρα.. Πιστεύω σε μια ημερίδα μπορούμε να τα συζητήσουμε αναλυτικά και να φέρουμε και τους κατάλληλους ανθρώπους.

Και τελειώνω, με μερικά θέματα που αφορούν στις παράνομες ή καταστροφικές μορφές αλιείας. Εδώ έλειπε η πολιτική βούληση.  Γιώργο, έχεις δίκιο ότι γίνεται μεγάλη καταστροφή στο Νότιο Αιγαίο από καταστροφικές μορφές αλιείας. Αλλά μέχρι τώρα πως λειτουργούσε το σύστημα;  Αντί να βοηθήσει να εξελιχθούν όλα τα αλιευτικά εργαλεία και να βρούμε τρόπους βιώσιμων μορφών αλιείας, το πολιτικό σύστημα τι έκανε;  Με πελατειακές σχέσεις προσπαθούσε πάντα να δώσει παρατάσεις, να μην τηρηθουν Κανονισμοί και να μην εφαρμόσει τα μέτρα. Και τώρα έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο.

Έτσι έγινε και με τις βιντζότρατες και με τις μηχανότρατες κλπ.  Πρέπει να πάμε σε μια αλιευτική πολιτική όπου ο κάθε ψαράς θα ξέρει τι επιτρέπεται και τι όχι και θα προσαρμοστεί σε βιώσιμες μορφές αλιείας.  Να μην αποκλείουμε απλώς κάτι αλλά να αναδείξουμε και να στηρίξουμε τις βιώσιμες μορφές αλιείας.  Γιατί αν καταστρέψουμε το θαλάσσιο περιβάλλον δεν θα επιζήσει κανένας ψαράς, Κάποιος που ακολουθεί καταστροφικές μορφές αλιείας θα μπορεί να κερδίζει για ένα, δύο, τρία, πέντε χρόνια αλλά ξέρουμε ότι τώρα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και στο τέλος όλοι οι ψαράδες θα έχουν πρόβλημα..

Άρα προσέγγιση οικοσυστήματος, αλλαγές στις μεθόδους ώστε να είναι βιώσιμες, συμπληρωματικά εισοδήματα για τους ψαράδες και προσέλκυση νέων ανθρώπων στο επάγγελμα. Να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι ένας από τους στόχους της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής είναι να προσελκύσει νέους ανθρώπους στο επάγγελμα  και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας.».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: