Πρόταση Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Προστασία και Αξιοποίηση του Φυτογενετικού Πλούτου των Κυκλάδων

Στη Σαντορίνη βρέθηκαν το διήμερο 6-7 Ιουλίου και παρακολούθησαν τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Φυτογενετικός πλούτος και αγροτική παράδοση των νησιών του Αιγαίου»,  η Χριστίνα Ευθυμιάτου Καρυστιναίου, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του Οικολογικού Ανέμου Νοτίου Αιγαίου και ο Δημήτρης Πολιτόπουλος  Αρμάος, υποψήφιος βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων για τις Κυκλάδες.

Στο Συνέδριο που συνδιοργανώθηκε (για δεύτερη φορά με το ίδιο θέμα) από την Εταιρεία Ηλιότοπος Συνέδρια, και την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, η Χριστίνα Ευθυμιάτου παρουσίασε πρόταση «Επιχειρησιακού Σχεδίου Επαναχρησιμοποίησης γαιών στα νησιά του Αιγαίου με τοπικές ποικιλίες γεωργικών προϊόντων». Το Επιχειρησιακό Σχέδιο προτείνεται να βασιστεί σε πρωτοβουλίες των νησιωτικών Δήμων ή/και Συνεταιριστικών Ενώσεων που εντοπίσουν και θα επιλέξουν εκτάσεις που μπορούν να τεθούν σε καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών και θα τις θέσουν στη διάθεση ενδιαφερόμενων καινούργιων –κατά προτεραιότητα νέων- καλλιεργητών που θα τύχουν ενίσχυσης ανάλογες μ τις ιδιαιτέρες ανάγκες τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα τεχνική υποστήριξη σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και Πανεπιστήμια.

Πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις παρουσιάστηκαν επίσης σχετικά με τις τοπικές ποικιλίες του Αιγαίου, όπως το αμπέλι, η ντομάτα και άλλα λαχανικά, η ελιά, ο κρόκος, τα μανιτάρια, τα αρωματικά φυτά, τη σημασία και μελέτη της βιοποικιλότητας, τη δημιουργία πολλαπλασιαστικού υλικού.  Ανάμεσά τους αξίζει να αναφερθεί η παρουσίαση των ερευνητικών και πιλοτικών εφαρμογών  από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που έχουν εντοπίσει ιδιαίτερα αυξημένες περιεκτικότητες πολυφαινολών τόσο στα κρασιά της Σαντορίνης, όσο και στα απορριπτόμενα στέμφυλα και βοστρύχους, και προχωρούν σε μια μέθοδο αξιοποίησης των υπολειμμάτων οινοπαραγωγής για την παραγωγή πολύτιμων ουσιών, αντιοξειδωτικών και χημικοθεραπευτικών, με οικονομικό ενδιαφέρον συγκρίσιμο με αυτό που προκύπτει από την ίδια την παραγωγή κρασιού.

Οι εισηγήσεις συμπληρώθηκαν με δύο συζητήσεις για τη σχέση τοπικών προϊόντων γαστρονομίας και τουρισμού, ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης, καθώς και διαγωνισμό ντοματοκεφτέ και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, το βράδυ της Παρασκευής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: