Eκδήλωση για την Κοινωνική Οικονομία και τις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, 22/6, Σύρος

Στην εποχή της πολύπλευρης κρίσης (οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής), με την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα και τα αδιέξοδα της οικονομίας του ανταγωνισμού πιο εμφανή από ποτέ, πρωτοβουλίες ανθρώπων στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας αποδεικνύουν ότι η αλληλεγγύη και ο συνεργατισμός αποτελούν τη λύση σε πολλές διαστάσεις της κρίσης.

Τι είναι, όμως, η Κοινωνική Οικονομία;

Πρόκειται για ένα νέο τρόπο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής οργάνωσης, έναν διαφορετικό τύπο επιχειρηματικότητας, που περιλαμβάνει συνεταιρισμούς, εταιρείες αμοιβαίας βάσης, ιδρύματα και ενώσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές δραστηριοποιούνται σε τομείς, όπως η κοινωνική προστασία, οι κοινωνικές υπηρεσίες, η υγεία, οι τραπεζικές και ασφαλιστικές εργασίες, η γεωργική παραγωγή, η προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή, η στέγαση, κ.ά. Ως βασικό χαρακτηριστικό τους έχουν την εκπλήρωση πραγματικών και πρωταρχικών ανθρώπινων αναγκών σε αγαθά και υπηρεσίες μέσα από ήπια οικονομική και επιχειρηματική δράση και σεβασμό στα κοινωνικά αγαθά.

Χαρακτηριστικά της κοινωνικής οικονομίας είναι η αμεσοδημοκρατική συμμετοχή των μελών στις αποφάσεις της επιχείρησης, η συνεχής εκπαίδευση, ο σεβασμός στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά αγαθά και ιδιαιτερότητες κάθε τόπου, η τοπικότητα, η εθελοντική συμμετοχή, η υπεροχή του ατόμου έναντι του κεφαλαίου, η υπεράσπιση και εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης και ευθύνης.

Στην Ευρώπη η κοινωνική οικονομία αντιπροσωπεύει το 10% των ευρωπαϊκών εταιρειών και το 10% της ολικής απασχόλησης. Η επιτυχία των συνεταιριστικών επιχειρήσεων δεν μετριέται μόνο με το οικονομικό κριτήριο, αλλά και με τη συμβολή της στην αλληλεγγύη, στην κοινωνική συνοχή και στην ενίσχυση των τοπικών δεσμών. Τα μέλη και οι θέσεις εργασίας είναι χιλιάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η συμβολή τους στη μείωση της ανεργίας σημαντική, ειδικά σε θέσεις για άτομα με προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας.

Στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα εμπεδωθεί η σημασία και το εύρος εφαρμογής της. Οι δυνατότητες, όμως, που ανοίγονται είναι τεράστιες και η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να γίνει αρωγός σε σχετικές πρωτοβουλίες.

Στο Νότιο Αιγαίο, όπου η νησιωτικότητα συνήθως αποτελεί εμπόδιο για επενδυτικές δραστηριότητες, η Κοινωνική Οικονομία μπορεί να αποτελέσει μια ρεαλιστική διέξοδο με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι Νοτίου Αιγαίου, ο ευρωβουλευτής μας Νίκος Χρυσόγελος και ο Οικολογικός Άνεμος, επιδιώκουμε να αναδείξουμε αυτή την προοπτική επειδή πιστεύουμε ότι σε κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση και στην αδιέξοδη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα μπορούμε μόνοι μας να δημιουργήσουμε τη λύση.

Πρόσκληση σε εκδήλωση διαλόγου

Ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου Νίκος Χρυσόγελος, ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ και οι Οικολόγοι Πράσινοι Νοτίου Αιγαίου σας προσκαλούν στην εκδήλωση διαλόγου με θέμα:

“Κοινωνική οικονομία και κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη:

μια πράσινη απάντηση στην κρίση και στην ανεργία” 

την Παρασκευή 22 Ιουνίου, ώρα 18.00 στη Σύρο, στην αίθουσα Γ. Ρίτσος του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης.

Σκοπός της εκδήλωσης, που αποτελεί μια ακόμη παρέμβαση μας για δημιουργικές προτάσεις διεξόδου από την πολύπλευρη κρίση που βιώνει η χώρα μας και η Ευρώπη, είναι να αναδειχθεί η σημασία της Κοινωνικής Οικονομίας στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσα από πετυχημένα παραδείγματα νησιωτικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων ή καινοτόμων δράσεων που επιχειρούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στον τομέα των απορριμμάτων, στον αγροτικό και αγρο-τουριστικό τομέα, στον κοινωνικό τομέα και στον τομέα της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών συνεταιριστικών επιχειρήσεων από τον τομέα της επαναχρησιμοποίησης – ανακύκλωσης – κομποστοποίησης απορριμμάτων, οι οποίοι θα βρίσκονται στη Σύρο από την προηγούμενη μέρα για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε παράλληλες εκδηλώσεις.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Βασιλική Νάκου – 2281081319, 6983903061

και στο mail: op.notioaigaio@ecogreens.gr

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

“Κοινωνική οικονομία και κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη:

μια πράσινη απάντηση στην κρίση και στην ανεργία” 

Σύρος, Παρασκευή 22 Ιουνίου και ώρα 18.00-21.00, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης

Πρόγραμμα:

18.00-18.20: προσέλευση κοινού

18.20-18.40: χαιρετισμοί εκπροσώπων Αυτοδιοίκησης

α. Η κοινωνική οικονομία ως αντίδοτο στην κρίση και την ανεργίαΠροοπτικές στα νησιά

18.40-18.50: Η κοινωνική οικονομία: η πράσινη λύση στην κρίση και την ανεργία. Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου

18.50-19.00: Το νέο θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα και οι προοπτικές που δημιουργεί.  Πολύνα Γκιόκα, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

19.00-19.10: Οι κοινωνικές επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές – υφιστάμενη κατάσταση, δυνατότητες, προοπτικές. Ελευθέριος Σ. Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος ΔΣ του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών

Συντονίζει: Βασιλική Νάκου, μέλος των Οικολόγων Πράσινων Ν. Αιγαίου 

β. Πετυχημένα παραδείγματα κοινωνικών επιχειρήσεων στο νησιωτικό χώρο κι ελπιδοφόρα νέα συμμετοχικά σχήματα

19.10-19.20: Η περίπτωση του γυναικείου συνεταιρισμού Σύρου “ΤΟ ΚΑΣΤΡΙ”. Άννα Παλαιολόγου, Πρόεδρος ΔΣ Συνεταιρισμού

19.20-19.40: Η Χαμάδα της Κέας και η συλλογή – επεξεργασία βελανιδιών. Marcie Mayer, Συντονίστρια του εγχειρήματος

19.40-19.50:  Η προσπάθεια δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στην Κω. Κώστας Καϊσερλής, Δήμαρχος Κω

19.50-20.00: Ανακύκλωση χαρτιού από τους Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου. Δημήτρης Γρηγοριάδης, μέλος των Εθελοντών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου

20.00-20.10: Καινοτόμες πολιτικές κοινωνικής οικονομίας για την ένταξη ευπαθών ομάδων. Όλγα Θεοδωρικάκου, ΚΛΙΜΑΚΑ – Κοινωνικός Συνεταιρισμός «Κλίμαξ plus» & Α.Σ. «Κυκλάδες Κοινωνική Συμμαχία»

Συντονίζει: Χριστίνα Ευθυμιάτου, μέλος των Οικολόγων Πράσινων Ν. Αιγαίου 

γ. Η κοινωνική οικονομία στην Ευρώπηεμπειρίες, προοπτικές και δυνατότητες

20.10-20.20: Η εμπειρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Rreuse στην ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση (εκπρόσωποι του Δικτύου Rreuse).

20.20-21.00: Συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένα ερωτήματα για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, το φορολογικό καθεστώς, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις αδυναμίες και τα προτερήματα ανάπτυξης κοινωνικής οικονομίας στα νησιά, κ.ά.

Συντονίζει ο Νίκος Χρυσόγελος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: