Βάζουν θηλειά στο λαιμό των κτηνοτρόφων της Κάσου!!!

Άμεσο κίνδυνο διατρέχει το πρόγραμμα απόσυρσης αιγοπροβάτων να τιναχθεί στον αέρα, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα μέχρι την 27η Αυγούστου. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από τα διάφορα έγγραφα που έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει τον Δήμο Κάσου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό του νησιού, προκαλώντας θυμό και αμηχανία παράλληλα.

Ο Πρόεδρος εισηγούμενος  το  1ο θέμα της ημερησίας διάταξης εξέθεσε ότι υπάρχει ανάγκη υποβολής αιτήματος για την άμεση άρση επιβολής κυρώσεων προς τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκτατικοποίησης κτηνοτροφίας Νήσου Κάσου.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ιστορικό της υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Κάσος ήταν το μόνο μέρος της χώρας, που μετέχει πρώτη πιλοτικά στο πρόγραμμα εκτατικοποίησης και μάλιστα σε  ποσοστό 100%, δεδομένου ότι είχε ήδη συντάξει σχετική μελέτη, για την οποία είχε λάβει την απαιτούμενη έγκριση.

Κάλεσε δε το Δ.Σ., να αποφασίσει σχετικά με την υποβολή  ή μη αιτήματος για την άμεση άρση επιβολής κυρώσεων προς τους κτηνοτρόφους, αφού λάβουν υπόψη τα ακόλουθα:

α. Η έναρξη των διαδικασιών ένταξης των κτηνοτρόφων της Κάσου στο πρόγραμμα άρχισε τον Μάιο του 2004, με την υποβολή σχετικών φακέλων και η υπογραφή της σύμβασης έγινε την 18-11-2004.

β. Η έλλειψη Σφαγείου στην Κάσο είχε ως φυσικό επακόλουθο την ανάγκη μεταφοράς των προς σφαγή ζώων σε προορισμούς που διαθέτουν σφαγεία, γεγονός που δημιούργησε τεράστια και χρονοβόρα προβλήματα , λόγω παράλληλα και της έλλειψης κτηνιάτρου, τακτικής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, κλπ.

γ. Για την εφαρμογή της μελέτης, απαιτείτο μεταξύ των άλλων, η ενεργός συμμετοχή κτηνιάτρου, τον οποίο δεν διέθετε η Κάσος. Ζητήθηκε επανειλημμένα η απόσπαση οπλίτη κτηνιάτρου καθώς και η πρόσληψη επί 5μηνο κτηνιάτρου. Η καθυστερημένη ανταπόκρισης στα σχετικά αιτήματα είχε ως φυσικό επακόλουθο την δημιουργία προβλημάτων στην υλοποίηση του προγράμματος.

δ. Η απαγόρευση εξόδου των ζώων εκτός Νομού, λόγω επιδημίας καταρροϊκού πυρετού δημιούργησε επιπρόσθετο πρόβλημα στην υλοποίηση του προγράμματος, σε συνδυασμό και με την έλλειψη συνεχούς παρουσίας κτηνιάτρου στην Κάσου.

ε. Οι αντιδράσεις των Φιλοζωικών Οργανώσεων, που προκλήθηκαν στο άκουσμα της επικείμενης σφαγής χιλιάδων αιγοπροβάτων σε συνάρτηση με την ελλιπή ενημέρωση ως και την παραπληροφόρηση αυτών, προκάλεσε επιπρόσθετη καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος

στ.  Η αντικειμενική δυσκολία μεταφοράς των ζώων με ειδικά φορτηγά οχήματα και δεδομένης της προβληματικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κάσου, πολύωρο ταξίδι – αραιά δρομολόγια, ακόμη και άρνηση από την μοναδική εταιρεία που εκτελεί το δρομολόγιο να μεταφέρει τα ζώα μέχρι τον Πειραιά – δέχτηκε την μεταφορά τους μέχρι την Κρήτη – δυσχέραινε ακόμη περισσότερο την υλοποίηση του προγράμματος.

ζ. Το διάστημα των τριών (3) μηνών που μεσολάβησε από την υπογραφή της σύμβασης 18-11-2004 μέχρι την σύσταση  επιτροπών 22-2-2005,  θεωρείται υπερβολικό σε σχέση με τον  χρόνο των πέντε (5) μηνών υλοποίησης του προγράμματος, η λήξη του οποίου είχε αρχικά ορισθεί την 18-5-2005 και μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις παρατάθηκε για διάστημα μόλις δεκατριών (13) ημερών.

η. Από τους οριστικούς πίνακες προκύπτει ότι η επιβολή κυρώσεων προς τους δικαιούχους κτηνοτρόφους Κάσου ενταγμένους στο πρόγραμμα Εκτατικοποίησης, νομοθετήθηκε με την Διυπουργική απόφαση ΚΥΑ 629 / 30-08-2005, ενώ είχε λήξει η απόσυρση των ζώων την 31-05-2005 και το ύψος των κυρώσεων ανέρχεται στο ποσό των 183.763,06 ευρώ σε σύνολο 349.083,40 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 55% των αποζημιώσεων

θ.  Η επιβολή κυρώσεων είναι τελείως άδικη σε ένα πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε πιλοτικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αφού οι κτηνοτρόφοι του νησιού διαπιστώνουν και τη δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου τους και την αδυναμία είσπραξης της αποζημίωσης, την οποία δικαιούνται.

Το Δ.Σ. , μετά από διαλογική συζήτηση , αφού έλαβε υπόψη του, τα ανωτέρω καθώς και :

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι  Ο μ ό φ ω ν α:

Την  άμεση  άρση των κυρώσεων  που  προαναφέρονται  για το 1ο έτος εφαρμογής του προγράμματος, δίνοντας την ευχέρεια να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί η απόσυρση των ζώων  κατά το 2ο έτος  υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: