Επερώτηση: Καταγραφή συγκεντρώσεων εξασθενούς χρωμίου στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης

Το  εξασθενές χρώμιο έχει αναγνωριστεί ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενταχθεί στην λίστα «των πολύ επικίνδυνων ουσιών» της οδηγίας. Προσφάτως, η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α., στηριζόμενη σε πολύχρονες, εξαντλητικές έρευνες των δεδομένων της επιστήμης της τοξικολογίας του εξασθενούς χρωμίου, σε εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, σε πλειάδα επιστημονικών συνεδρίων και διακρατικών συναντήσεων, όρισε ως στόχο ασφαλείας της ανθρώπινης υγείας από εξασθενές χρώμιο τη συγκέντρωση των 0,02 ppb. Στο τέλος του περασμένου χρόνου το ΥΠΕΚΑ διοργάνωσε συνέδριο ειδικών που ανέλυσαν τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς των διεθνών τοξικολογικών και εργαστηριακών ερευνών γύρω από τους κινδύνους που το εξασθενές χρώμιο θέτει για τη δημόσια υγεία.

Στη χώρα μας, η επικίνδυνη αυτή ουσία έχει εντοπιστεί σε διαφορετικές συγκεντρώσεις στα νερά περιοχών όπως η κοιλάδα του Ασωπού στη Βοιωτία, η Μεσσαπία στην κεντρική Εύβοια και η Νοτιοανατολική Θεσσαλία, αλλά και σε ορισμένα από τα εμφιαλωμένα νερά, στα οποία στρέφονται οι καταναλωτές συχνά για περισσότερη ασφάλεια και ποιότητα. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε την εγκύκλιο ΑΔΑ 4Α3ΨΘ-Γ της 7/6/2011, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνει μια συστηματική καταγραφή των συγκεντρώσεων του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, για μια περίοδο ενός έτους σε επίπεδο χώρας. Στους αποδέκτες αυτές της επιστολής βρίσκονται και οι 3 διευθύνσεις της κάθε Περιφέρειας (Δημόσιας Υγείας, Δημόσιας Υγιεινής και Κοινωνικής Μέριμνας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής) αλλά και οι ίδιοι οι Περιφερειάρχες.

Στο Ν. Αιγαίο με την τεράστια τουριστική δραστηριότητα αλλά και την έλλειψη ή την υποβαθμισμένη ποιότητα νερού, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες καταναλώνουν σε πλείστες περιπτώσεις εμφιαλωμένο νερό αντί για νερό από το δίκτυο.

Πέρα όμως από τις μετρήσεις υπάρχει ένα σημαντικό κενό στα θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας. Τη στιγμή που υπάρχει όριο για την μέγιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου στα ποτάμια (3ppb) και στα υγρά απόβλητα βιομηχανιών (30 ppb), δεν υπάρχει τίποτε παρά μόνο το εντελώς ξεπερασμένο όριο των 50 ppb για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης κι αυτό όχι για το εξασθενές χρώμιο αλλά για το ολικό χρώμιο.

Ερωτάστε λοιπόν:

  1. Έχουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου προβεί σε ελέγχους για τις συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό είτε πριν την επεξεργασία του (γεωτρήσεις, επιφανειακά ύδατα) είτε στις δεξαμενές συγκέντρωσης νερού, είτε από σημεία στο δίκτυο διανομής;
  2. Έχουν γίνει ανάλογοι έλεγχοι σε εμφιαλωμένα νερά;
  3. Εάν ναι, ποια ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων;
  4. Εάν όχι σκοπεύει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να προβεί είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς (Γενικό Χημείο Κράτους, ΔΕΥΑ κλπ) σε σχετικούς ελέγχους;
  5. Προτίθεται η Περιφέρεια Ν Αιγαίου να ζητήσει από το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει η θέσπιση ξεχωριστού πανελλαδικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό στα επίπεδα του ανιχνεύσιμου;
 Ο  Περιφερειακός Σύμβουλος και Γραμματέας του Π. Σ 

 

 Νίκος Χρυσόγελος,
 Επικεφαλής ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: