Ανακοίνωση Ένωσης Χαλκιτών για Αλιμιά

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Χαλκιτών Αθήνας – Πειραιά λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Δήμου Χάλκης για την αξιοποίηση της νησίδας Αλιμιάς, καθώς και την επιχειρηματολογία των φορέων και των οργανώσεων που τάχθηκαν ενάντια σε αυτήν την προοπτική, επισημαίνει τα παρακάτω:

  • κάθε ενέργεια, που αποσκοπεί στην ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου και δημιουργεί προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας των κατοίκων του ακριτικού νησιού μας, δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται με θετική διάθεση και αισιοδοξία. Και στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Δήμου.
  • η οποιαδήποτε αξιοποίηση της Αλιμνιάς θα πρέπει να επέλθει με ξεκάθαρους, σαφείς και αυστηρούς όρους που θα είναι συμβατοί με τη διατήρηση του φυσικού κάλλους, της περιβαλλοντικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας της ευρύτερης περιοχής.
  • σε ένα νησί όπως η Αλιμνιά που κατοικείται τουλάχιστον από τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ, κάθε ενέργεια αξιοποίησης πρέπει να έχει εκ των προτέρων την έγκριση των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων και του ΚΑΣ ή/και τη συνεργασία τους στην ανάδειξη του εντυπωσιακού αρχαιολογικού της πλούτου.
  • η αξιοποίηση θα πρέπει να μην θίγει τυχόν υφιστάμενες ιδιοκτησίες και να έχει πεπερασμένο χρόνο, στο τέλος του οποίου ρητά θα επανέρχεται η πλήρης κυριότητα στο Δήμο της Χάλκης.

Επισημαίνεται, παράλληλα, η ανάγκη να αξιοποιηθεί ως εργαλείο και γνώμονας των ενεργειών που θα ακολουθήσουν, η με αριθμό ΔΠΑ/9387/11-9-2000 Υπ. Απόφαση του Υπουργού Αιγαίου σχετικά με το χαρακτηρισμό της Αλιμιάς ως περιοχής ιδιαίτερου κάλλους, σύμφωνα με την  οποία επιτρέπεται μόνον:

α. η άσκηση παραδοσιακών ασχολιών αγροτικού χαρακτήρα (αλιεία, μελισσοκομία, γεωργία, κτηνοτροφία).

β. η αναστήλωση, επισκευή, αποκατάσταση υφιστάμενων κτισμάτων και υπαρχουσών υποδομών (καλντερίμια, κελιά, μάντρες).

γ. επιτρέπεται η κατασκευή νέων κτισμάτων προσαρμοσμένων στο περιβάλλον μόνο για εξυπηρέτηση αναγκών εθνικής άμυνας, αρχαιολογίας, επιστημονικής έρευνας και για λόγους προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας ΕΠΑΕ. 

Ένωση Χαλκιτών Αθήνας – Πειραιά

3ης Σεπτεμβρίου 56,  10433 – Αθήνα, τηλ/φαξ: 210 8830606


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: