Μήνυμα του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν: Mύθος ότι οι μετανάστες αποτελούν βάρος. Στην πραγματικότητα προσφέρουν τεράστια βοήθεια στις χώρες υποδοχής.

«Η μετανάστευση επηρεάζει όλες τις χώρες. Στον ίδιο βαθμό επηρεάζουν οι μύθοι και οι λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τις συνέπειές της.
Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τη μετανάστευση.Ένας τέτοιος μύθος είναι ότι οι μετανάστες είναι βάρος. Στην πραγματικότητα, οι μετανάστες προσφέρουν τεράστια βοήθεια στις χώρες υποδοχής. Ως εργαζόμενοι, φέρνουν τις δεξιότητες τους. Ως επιχειρηματίες, δημιουργούν θέσεις εργασίας. Ως επενδυτές, εισάγουν κεφάλαια. Στις προηγμένες ή στις αναδυόμενες οικονομίες, διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη γεωργία, στον τουρισμό και στην οικιακή εργασία. Οι μετανάστες συχνά φροντίζουν τα νεότερα και τα πιο ηλικιωμένα μέλη της κοινωνίας.

Οι άνθρωποι θεωρούν έγκλημα την παράνομη μετανάστευση. Πολλοί νομίζουν ότι οι μετανάστες χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία και πρέπει να βρίσκονται υπό κράτηση ή πιστεύουν ότι όλες οι γυναίκες που μεταναστεύουν για να εργαστούν σε θέσεις χαμηλών προσόντων είναι θύματα της εμπορίας ανθρώπων.

Αυτές και άλλες αστήριχτες αντιλήψεις οδηγούν στην υιοθέτηση μεταναστευτικών πολιτικών που είναι στην καλύτερη περίπτωση άσχετες ή ακόμη και επικίνδυνες.

Τα κράτη έχουν το κυριαρχικό προνόμιο να διαχειρίζονται τα σύνορά τους. Έχουν όμως και το καθήκον να τηρούν τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλα τα άτομα, χωρίς διακρίσεις και ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή το νομικό καθεστώς, πρέπει να απολαμβάνουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Κανένας μετανάστης δεν πρέπει να προωθείται σε ένα μέρος όπου θα υποβληθεί σε βασανιστήρια. Κάθε μετανάστρια πρέπει να έχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της αναπαραγωγικής περίθαλψης. Κάθε παιδί-μετανάστης πρέπει να μπορεί να πάει στο σχολείο.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ζήτημα φιλανθρωπίας, ούτε είναι η ανταμοιβή για την υπακοή στους μεταναστευτικούς κανόνες. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ατόμου, συμπεριλαμβανομένων των 214 εκατομμυρίων διεθνών μεταναστών του κόσμου, όπως και των μελών των οικογενειών τους.

Σαράντα πέντε χώρες έχουν επικυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Μεταναστών Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών τους. Καλώ όλες τις χώρες να υπογράψουν αυτή τη σημαντική συνθήκη ως απτή επιβεβαίωση της δέσμευσής τους για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των μεταναστών που βρίσκονται στο έδαφός τους.

Όταν τα δικαιώματά τους παραβιάζονται, περιθωριοποιούνται και αποκλείονται, οι μετανάστες δεν μπορούν να συμβάλλουν οικονομικά ή κοινωνικά στις κοινωνίες που αφήνουν πίσω τους ή σε αυτές που εισέρχονται. Ωστόσο, όταν υποστηρίζονται από σωστές πολιτικές και από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η μετανάστευση μπορεί να αποτελέσει μια δύναμη για το καλό τόσο των ατόμων όσο και των χωρών προέλευσης, διέλευσης ή προορισμού.

Ας δώσουμε νόημα στη Διεθνή Ημέρα Μεταναστών κάνοντας δημιουργικά βήματα για να μετατρέψουμε αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο σε δύναμη προόδου.»

http://www.un.org/en/events/migrantsday/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: