Σχετικά με το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών και την σχετική ανακοίνωση της «Νέας Εποχής για να νησιά μας»

Στην ανακοίνωση της παράταξης «Νέα Εποχή για τα νησιά μας» που υπογράφει ο κ. Χαρ. Κόκκινος επικρίνεται η δημοσίευση στο ΦΕΚ του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Υδατοκαλλιέργειες (ιχθυοκαλλιέργειες) αλλά και αναφέρεται μια ανακρίβεια (τουλάχιστον ως προς την παράταξή μας ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ) ότι «δεν είχε καταγραφεί έως εκείνη την ώρα καμία αντίδραση είτε από την αυτοδιοίκηση  είτε από άλλο φορέα είτε από υπηρεσιακούς παράγοντες».

Θυμίζω ότι σχετικά με τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) για τις Υδατοκαλλιέργειες,  εκφράζοντας τις απόψεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ κατά τη συζήτηση του θέματος στην 7η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είχαμε τονίσει:

  • Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι μεν μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αλλά στρατηγική επιλογή θα πρέπει να είναι ότι μόνο μικρό κομμάτι της προμήθειας αλιευμάτων πρέπει να προέρχεται από ιχθυοκαλλιέργειες (και μάλιστα από μικρού μεγέθους εγκαταστάσεις, βιολογικές, συμβατές με άλλες δραστηριότητες), ενώ η κύρια πηγή προμήθειας αλιευμάτων πρέπει να είναι οι βιώσιμες μορφές αλιείας, κυρίως για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς (απασχόληση και συνοχή για τις τοπικές κοινωνίες) και οικονομικούς.
  • Δεν υπήρχε συνεκτική εισήγηση της Περιφέρειας αλλά αντιφατικές μεταξύ τους θέσεις, ενώ παρουσιάστηκε ένας κατάλογος μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας για τις οποίες το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε για την ένταξή τους στον χωροταξικό σχεδιασμό, με μια διαδικασία που δημιουργούσε την αίσθηση προσπάθειας μαζικής νομιμοποίησης της υπάρχουσας κατάστασης χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο αν όλες αυτές οι μονάδες ανταποκρίνονται στους όρους και προδιαγραφές ή αν τυχόν υπάρχουν σε αυτές κι αυθαίρετες. Το έλλειμμα είναι ακόμα μεγαλύτερο αφού αυτή τη στιγμή στο Ν, Αιγαίο δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου και συμμόρφωσης, κάτι που ούτε το προτεινόμενο από το ΥΠΕΚΑ σχέδιο αποσαφηνίζει.
  • Δεν υπήρξε συνοχή στην πρόταση απόφασης για ένα τόσο σοβαρό θέμα και απουσίαζε μια στρατηγική προσέγγιση για την αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια.

Γι’ αυτό ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ καταψήφισε τη σχετική απόφαση. Τη θέση του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ όπως εκφράστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μπορεί να διαπιστώσει κάποιος τόσο στο μπλογκ μας https://ecoanemos.wordpress.com όσο και από τα πρακτικά του ΠΣ και τη βιντεοσκόπηση της συνεδρίασης από τα ΜΜΕ.    

Προκύπτουν όμως και κάποια γενικότερα πολιτικά ζητήματα:

-Στην ανακοίνωση της «Νέας Εποχής για τα νησιά μας» επικρίνεται η διαδικασία δημοσίευσης στο ΦΕΚ αλλά και το περιεχόμενο του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Υδατοκαλλιέργειες και φαίνεται ότι υιοθετείται τώρα η άποψη της «πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής φορέων και περιοχών για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών» ως προς την αντισυνταγματικότητά του.  Όμως, τότε γιατί ο κ Κόκκινος και η παράταξή του ψήφισαν κατά την 7η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν Αιγαίου υπέρ του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για την Υδατοκαλλιέργειες; Αυτό ακριβώς το σχέδιο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

– Στην ίδια ανακοίνωση επικρίνεται, επίσης, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος που υπογράφει το Σχέδιο «για τον οποίο τίθενται θέμα ηθικής, διότι διατηρεί οικογενειακή επιχείρηση με ιχθυοκαλλιέργειες στην Κεφαλονιά, στην οποία διευθύνουσα σύμβουλος είναι η σύζυγός του κα Λάρα Μπαράζι». Όμως, όλα αυτά ήταν γνωστά εδώ και καιρό. Γιατί αυτό το θέμα δεν τέθηκε κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

– Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην ανακοίνωση: «μέσα στο γενικό «μπάχαλο» που επικρατεί, θυμίζω ότι στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 30 Μαΐου του 2011, η παράταξη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ», που έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής και η παράταξη της πλειοψηφίας του κου Μαχαιρίδη ψήφισαν θετικά τη γνωμοδότηση που αφορούσε παρόμοιο θέμα για την  Κάλυμνο».  Όμως, το «μπάχαλο» είχα επισημάνει στην δική μου τοποθέτησή για το θέμα, τονίζοντας ότι «ακολουθήθηκε μια διαδικασία που δημιουργούσε την αίσθηση προσπάθειας μαζικής νομιμοποίησης της υπάρχουσας κατάστασης χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο αν όλες αυτές οι μονάδες ανταποκρίνονται στους όρους και προδιαγραφές ή αν τυχόν υπάρχουν σε αυτές κι αυθαίρετες».

Εμείς, ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, τα είχαμε επισημάνει όλα αυτά και γι’ αυτό καταψηφίσαμε την πρόταση. Αυτή θα έπρεπε να είναι η μόνη καθαρή και έντιμη άποψη που αναδεικνύει και τη σημασία και την ανάγκη ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Νίκος Χρυσόγελος
Επικεφαλής «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ» Ν Αιγαίου
Περιφερειακός Σύμβουλος, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: