Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ για τα Έξυπνα Δίκτυα στα 5 νησιά του Αιγαίου

Εκ μέρους του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Νοτίου Αιγαίου η Χριστίνα Ευθυμιάτου –Καρυστιναίου, υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και μέλος της Γραμματείας του, παρακολούθησε στην Αθήνα τη Συνέντευξη Τύπου για την Έναρξη της  Α΄φάσης (Μελέτη) του Έργου «Έξυπνα Δίκτυα σε 5 Νησιά του Αιγαίου», που υλοποιείται από το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ και το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, τη ΡΑΕ και το ΕΜΠ και  με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Υπενθυμίζουμε σχετικά τις θέσεις μας για το μεγάλο και επίκαιρο θέμα της  παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Η Πρόταση μας αφορά ένα διαφορετικό, εναλλακτικό σχέδιο που θα έχει ως πρωταγωνιστές τις τοπικές κοινωνίες. Προτείνουμε τη δημιουργία «Συμμετοχικής/ων Εταιριών Παραγωγής Πράσινης Ενέργειας» (ανώνυμες εταιρείες ευρείας συμμετοχικής βάσης), με μετόχους την Περιφέρεια, τους Δήμους, τη ΔΕΗ, επαγγελματικούς φορείς (Επιμελητήριο Κυκλάδων, εμπορικοί σύλλογοι, εργατικά κέντρα και σωματεία, περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί φορείς, εργαζόμενοι στο ΝΕΩΡΙΟ, τουριστικοί φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις) αλλά και  πολίτες που θα προωθήσουν τις επενδύσεις στις ΑΠΕ (αιολική, ηλιακή, βιομάζα, γεωθερμία χαμηλής ενθαλπίας, κυματική κα) στα νησιά, ώστε να απεξαρτηθούν τα νησιά από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο) και ταυτόχρονα τα οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες θα μεγιστοποιούνται.

Στη βάση μιας τέτοιας στρατηγικής, ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ χαιρετίζει το έργο αυτό που – όταν σε επόμενη φάση προχωρήσει σε υλοποίηση στα 5 νησιά (Σαντορίνη, Μήλο και Κύθνο, Λέσβο και Λήμνο) – σχεδιάζεται να:

– βελτιώσει την ποιότητα του ρεύματος και να διευκολύνει τη διαχείριση της ζήτησης από απόσταση, τον εντοπισμό βλαβών από μακριά και την εφαρμογή «ευέλικτων» τιμολογίων,

– να προωθήσει την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο των νησιών και την υποδοχή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα νησιωτικά ηλεκτρικά συστήματα κα.

Σημειώνουμε τη δήλωση του Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ, κ. Χατζηαργυρίου  ότι το έργο αποτελεί τμήμα από ένα συνολικότερο Πρόγραμμα της ΔΕΗ για ανάπτυξη Ευφυών Δικτύων σε όλα τα Μη Διασυνδεμένα Νησιά. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ελπίζουμε ότι θα έχει και πρακτική σημασία η δήλωση του υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Κουκουλόπουλου, ότι «θα είναι ατύχημα αν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να βρει τρόπο να χρηματοδοτήσει έρευνα για παραγωγή συστημάτων ΑΠΕ και παραμείνει απλά τόπος «φιλοξενίας» τους, καθώς και η …αυτοκριτική του για την έλλειψη συστηματικής πολιτικής για τη νησιωτικότητα. Θα προτείναμε, λοιπόν, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν Αιγαίο να τον προσκαλέσει στην επόμενη συνεδρίασή του ώστε να μας διευκρινίσει να αυτά που λέει έχουν αντίκρισμα και τι …πρόκειται να αλλάξει ώστε να εφαρμοστεί η διάταξη του Συντάγματος για την ενσωμάτωση της νησιωτικότητας σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία ή απλώς αυτά ήταν λόγια του αέρα!

Χαιρετίζουμε, επίσης, την παρουσία και τις παρεμβάσεις  εκπρόσωπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και από την περιοχή μας των Δημάρχων Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Σαντορίνης και Λειψών. Ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ έχουμε δηλώσει την υποστήριξή μας σε όποιες σοβαρές προσπάθειες είναι προς την κατεύθυνση «αλλαγής του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα των ΑΠΕ, ώστε να μην περιορίζεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, ή την εγκατάσταση μικρών συστημάτων (π.χ. φωτοβολταϊκά στα σχολεία ή στους  λαμπτήρες δρόμων) αλλά να επεκταθεί στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν και οι επενδυτές –τύπου κατακτητών» (τοποθέτηση Δημάρχου Άνδρου, Γιάννη Γλυνού). Θεωρούμε σημαντικές, επίσης:

–        τις προτάσεις του κ. Χανού, Δημάρχου Σαμοθράκης για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, όχι μέσα από επενδύσεις –τέρατα, αλλά με συμμετοχικές επενδύσεις μικρής και μεσαίας κλίμακας, αλλά και δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις ανάγκες για τον αγροτικό τομέα των νησιών,

–        την πρόταση του Δημάρχου Κύθνου για έργα πολιτιστικής ανάδειξης και αξιοποίησης των πρώτων εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στο νησί, και

–        τις επισημάνσεις του κ. Μπενέτου, Δημάρχου Λειψών για τη δραστηριοποίηση των ΟΤΑ με στόχο νησιά ενεργά και ζωντανά 365 μέρες τον χρόνο.

Από πλευράς μας ως Οικολογικός Άνεμος θέσαμε ερωτήματα ως προς:

–        Τη συμμετοχή των Περιφερειών και ειδικότερα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην όλη προσπάθεια και το συντονισμό που θα πρέπει να επωμιστεί με άλλες πρωτοβουλίες σε θέματα ΑΠΕ στην περιοχή. Υπενθυμίσαμε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη συνεδρίασή τουςστις 9/11 στη Σύρο, καθώς και τις προτάσεις που είχε καταθέσει ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ και υιοθετήθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο

–        Το πώς θα εξασφαλιστεί ο ρόλος και η συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων παραγωγής και υπηρεσιών (όπως το ΝΕΩΡΙΟ και άλλες ΜΜΕ στην περιοχή) στην εξέλιξη του Προγράμματος και

–        Το πώς θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή και ενεργοποίηση των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Επίσης, έγινε επαφή με τον εκπρόσωπο της ΡΑΕ κ. Μπουλαξή και τον Διευθυντή Νήσων της ΔΕΗ κ. Βιτέλα για την τύχη των προτάσεων για πέντε μικρά φωτοβολταϊκά που είχε υποβάλει από το 2008 ο Δήμος Δρυμαλίας Νάξου, και τις απαιτούμενες ενέργειες από τον σημερινό Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την ενεργοποίηση και προώθηση των έργων αυτών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: