Θετική εξέλιξη η ένταξη του Κ.Δ.Α.Υ στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α

Η Πολιτική Κίνηση Δωδεκανήσου των Οικολόγων Πράσινων χαιρετίζει την ένταξη της κατασκευής του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ)  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 με προϋπολογισμό 4,3 εκ. €.

Η  ένταξη του συγκεκριμένου έργου που η ΠΚ είχε ζητήσει από τις 3 Αυγούστου 2011 αποτελεί αναμφισβήτητα μια θετικότατη εξέλιξη στην προσπάθεια για μια συνολική διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο νησί της Ρόδου και είναι ίσως η πρώτη σοβαρή προσπάθεια προς μια πιο βιώσιμη διαχείριση τους. Μετά από παλινωδίες ετών, ατελέσφορες προσπάθειες προς λύσεις και κατευθύνσεις μη βιώσιμες και επικίνδυνες επιτέλους υπάρχει μια ελπίδα ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας μπορεί να πάρει μια καλύτερη τροπή.  Όμως το ΚΔΑΥ αυτό μπορεί να αποτελέσει και σημείο υποδοχής των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασιών και από τα κοντινά νησιά. 

Το ΚΔΑΥ θα μπορέσει να συμβάλει μέσω της ανακύκλωσης στη μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή. Μέχρι το 2020 μπορούμε να πετύχουμε μείωση της ταφής πλαστικού, γυαλιού και αλουμινίου κατά 17.000 τόνους. Βλέποντας από την άλλη τις προσπάθειες για την ανακύκλωση χαρτιού στο νησί μας και τα πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, είναι βέβαιο ότι μέχρι το 2015 μπορούμε μέσω ανακύκλωσης να μειώσουμε τις ποσότητες χαρτιού που θάβονται κατά 12.500 τόνους. Όλα τα παραπάνω υλικά θα ανακυκλώνονται με όλα τα παράλληλα ευεργετικά οφέλη.

Η ΠΚ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Δωδεκανήσου στις  23 Ιουνίου 2011 κατέθεσε πλήρη πρόταση στο Δήμο Ρόδου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη Ρόδο που στηρίζεται στην πρόληψη και ποσοτική μείωση, στην επανάχρηση, στην ανακύκλωση και κομποστοποίηση με διαλογή στη πηγή και στην τελική διάθεση των υπολειμμάτων της επεξεργασίας κατά τρόπο περιβαλλοντικά αποδεκτό.

Ο Δήμος Ρόδου θα πρέπει λοιπόν να προχωρήσει με την ευκαιρία της ένταξης του ΚΔΑΥ σε ένα σχέδιο συνολικής αειφορικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο νησί της Ρόδου. Η ΠΚ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Δωδεκανήσου θα συνεισφέρει με τις δυνάμεις της και θα συνδράμει όσες προσπάθειες αποσκοπούν στην ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των περιβαλλοντικών πόρων.

Οικολόγοι Πράσινοι Δωδεκανήσου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: