Η μείωση των παροχών με λογιστικό χαρακτήρα, χωρίς την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βλάπτει σοβαρά την υγεία των πολιτών

Για τους Οικολόγους Πράσινους βελτίωση της υγείας δεν σημαίνει απλώς περισσότερες ή λιγότερες δαπάνες για περίθαλψη , σημαίνει πολιτικές παρεμβάσεις στην πρόληψη των ασθενειών και στην διατήρηση της καλής υγείας μέσω της σωστής διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος και των πολιτικών κοινωνικής προστασίας.

Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη πρωτοβάθμιας περίθαλψης και στην πρόληψη, σ’ αυτούς ακριβώς τους τομείς που η κυβερνητική πολιτική απέτυχε παταγωδώς.

Με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ( Ε.Ο.Π.Υ.Y ) αντί η κυβέρνηση να φτιάξει ένα δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με βάση το γενικό οικογενειακό γιατρό, εκχωρεί την πρωτοβάθμια περίθαλψη σε συμβεβλημένους ιδιώτες ιατρών όλων των ειδικοτήτων, με πενιχρές αμοιβές. Δημιουργούνται έτσι σοβαροί κίνδυνοι να επηρεαστεί κι άλλο ποιοτικά η ιατρική πράξη, με κάθε επίσκεψη θα διαρκεί 1 με 2 λεπτά για τους ασφαλισμένους των ταμείων και με πιθανότερο αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κρούσματα χρηματισμού από φαρμακοβιομηχανίες καθώς η συνταγογράφηση θα αποτελεί κατά κύριο λόγο το έργο των συμβεβλημένων γιατρών.
Παράλληλα δίνεται πρόσβαση σε ιδιώτες γιατρούς και ασφαλιστικές εταιρίες στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον:

  • Με τις προβλεπόμενες αμοιβές, οι ασφαλιστικές εταιρίες επιδοτούνται έμμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς θα πληρώνουν πολύ λιγότερα από το πραγματικό κόστος των υπηρεσιών που θα χρησιμοποιούν.
  • Οι ρυθμίσεις για το ποσοστό κλινών που θα τους διατίθενται, αφήνουν περιθώρια να μην επαρκούν οι υπόλοιπες για τους μη προνομιούχους συμπολίτες μας, με κίνδυνο να μένουν έξω από το σύστημα υγείας.

Ένα δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης προάγει την υγεία μέσω της πρόληψης, χρησιμοποιεί σύγχρονα εργαλεία Αγωγής Υγείας ευαισθητοποίησης και ενεργητικής μάθησης. Προωθεί από τα σχολεία, τα κέντρα υγείας και ιατροκοινωνικούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προληπτικές παρεμβάσεις και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής των πολιτών με καταπολέμηση των αρνητικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών αιτιών επηρεασμού της υγείας σε παράγοντες όπως η ρύπανση, τα τροχαία, η διατροφή, τα ναρκωτικά , η ψυχική υγεία κλπ Η πολιτεία λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και διατροφικούς παράγοντες δημιουργεί συνθήκες προστασίας του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος υιοθετώντας αποτελεσματικές νομοθετικές ρυθμίσεις που προάγουν την Δημόσια Υγεία.

Ένα δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας βασίζεται σε δημόσιους λειτουργούς, καλύπτει τις ανάγκες όλων των πολιτών, ασφαλισμένων, ανασφάλιστων, μεταναστών, γιατί όλοι περιλαμβάνονται στο ίδιο περιβάλλον μετάδοσης ασθενειών, κοινωνικών σχέσεων και έχει να κάνει με την ίδια την ύπαρξη της ζωής στις πόλεις και στα χωριά μας.

H Θεματική Ομάδα Υγείας των Οικολόγων Πράσινων

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: