11η συνεδρίαση – ΘΕΜΑ 2: Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 • Θέμα από ημερήσια διάταξη
 • Εισήγηση
 • Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου
 • Η θέση του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ
 • Ψηφοφορία: Ψήφος θετική με επιφυλάξεις
 • Τοποθέτηση: Ο Ν. Χρυσόγελος επεσήμανε τα λάθη παρελθόντος, τα κυριότερα από τα οποία ήταν:-Ανοχή ή συγκάλυψη από όλο το πολιτικό προσωπικό της κεντρικής και τοπικής διοίκησης, αλλά και τις δικαστικές αρχές,  της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων που είναι καταστροφική για το περιβάλλον και την υγεία αλλά και παράνομη εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον. Στο Ν Αιγαίο λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια 80 ΧΑΔΑ, εκ των οποίων σήμερα συνεχίζουν να είναι ενεργοί 16, ενώ σε ελάχιστους από όσους  δεν χρησιμοποιούνται πλέον έχουν γίνει πραγματικά έργα  εξυγίανσης του περιβάλλοντος κι αποκατάστασης

  Πολλές μελέτες επί μελετών αλλά ελάχιστο έργο, με αποτέλεσμα να σπαταλιούνται πολλά χρήματα

  Ενθάρρυνση κατασκευής έργων ΧΥΤΑ, και μάλιστα μεγάλων, παρόλο ότι η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία αλλά και η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Ταμείου Συνοχής (Οκτώβριος 2002) επιτρέπει πλέον την ύπαρξη και λειτουργία χώρων μόνο για ταφή υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πολλοί δήμοι να υποχρεωθούν κάποια στιγμή στο μέλλον να επιστρέψουν τις χρηματοδοτήσεις στην ΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης με τους όρους έγκρισης των έργων αυτών

  – Σπατάλη χρόνου σε συζητήσεις για εξωπραγματικά, δαπανηρά και άστοχα σχέδια(πχ για καύση απορριμμάτων, μεταφορά απορριμμάτων στην Καλόλιμνο κα), και γενικά σχέδια που προωθούν  διάφοροι επιχειρηματίες ή καιροσκόποι, που στις περισσότερες περιπτώσεις δε στέκουν σε μια σοβαρή αξιολόγηση με τεχνοκρατικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

  Στην ενημέρωσή του σχετικά με την συνάντηση του με τον κ Χαν, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι επιδιώκει να προωθηθούν κατά προτεραιότητα και μάλιστα με διαδικασίες φαστ τρακ έργα κατασκευής ΧΥΤΑ. Ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ διαφωνούμε πλήρως. Η Περιφέρεια πρέπει να θέσει συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και να συμβάλει με τεχνική υποστήριξη σε όσους δήμους το χρειάζονται για την μείωση των απορριμμάτων κατά 80-90%, ώστε να απαιτούνται μικροί μόνο χώροι για αδρανή κυρίως υλικά, χώροι πολύ μικρότερου οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους και πιο εύκολα αποδεκτοί από την κοινωνία.

  Περιμένουμε η Περιφέρεια Ν Αιγαίου να αλλάξει στρατηγική αλλά και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που προκηρύσσονται να θέτουν άλλες προτεραιότητες. Θα πρέπει να σταματήσει η προώθηση κατασκευής των δαπανηρών έργων ΧΥΤΑ, όταν είναι γνωστό ότι είμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα να προωθήσουμε την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, ώστε να απαιτούνται τελικώς πολύ μικροί χώροι ταφής των υπολειμμάτων (λιγότερα από το 7-15% των σημερινών ποσοτήτων) απορριμμάτων (ΧΥΤΥ). Το κόστος ολοκλήρωσης όλων των υποδομών για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολύ μικρότερο από την κατασκευή και λειτουργία μεγάλων ΧΥΤΑ. Για παράδειγμα οι υποδομές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης αλλά και κατασκευής ενός μικρού  ΧΥΤΥ σε ένα μικρό νησί  φτάνει περίπου ¼ του κόστους κατασκευής ενός ΧΥΤΑ (3-4 εκατομμύρια Ευρώ σήμερα).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: