Λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων στη Σύμη

κύριε ΧΡΥΣΟΓΕΛΕ ,

Απαντώντας στη σχετική ηλεκτρονική ερώτησή σας , αναφορικά με το εν θέματι ζήτημα σας γνωρίζουμε τα εξής :

Ο Δήμος Σύμης (ΔΣ) μετά την σύναψη προγραμματικής σύμβασης σε προηγούμενη δημοτική περίοδο μεταξύ του ΔΣ και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σύμης (ΔΕΥΑΣ) έχει εκχωρήσει στην Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΣ την άσκηση της αρμοδιότητας Διευθύνουσας Υπηρεσίας για τα έργα του Δήμου.

Έτσι τόσο από την ΤΥΔΚ Δωδεκανήσου που λειτούργησε έως την 31 Δεκεμβρίου 2010, όσο και  εμάς ως διάδοχο αρχή δεν μας ζητήθηκε η άσκηση αρμοδιότητας Διευθύνουσας Υπηρεσίας για έργα του ΔΣ τα οποία μελετά και υλοποιεί με ίδιες δυνάμεις.

Ως εκ τούτου θα μπορούσατε την πληροφόρηση, σε ότι αφορά την πορεία του έργου, να την λάβετε από τις υπηρεσίες του Δήμου Σύμης. Ζητήσαμε ενημέρωση και σας πληροφορούμε ότι ο Δήμος μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα προχώρησε τόσο σε παρεμβάσεις  μικρής κλίμακος  π.χ. την εγκατάσταση μικρής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων τύπου COMPACT στον ‘Γιαλό’ , όσο και σε παρεμβάσεις με συμβατικές μακροχρόνιες διαδικασίες.

Η ανάθεση εκπόνησης μελέτης για τον κεντρικό αγωγό (ΚΑΑ) και των κυρίων εγκαρσίων, μεταφοράς των λυμάτων προς την επιλεγείσα θέση ανάπτυξης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στην περιοχή του Αμαξοστασίου (θέση : ‘’της Ξυνίδας το Γυάλι’’) έγινε το 2008.

Ο Μελετητής του έργου μας ενημέρωσε για την πρόοδο της εκπονούμενης μελέτης που έχει συνοπτικά ως εξής :

  • Ολοκληρώθηκε η μελέτη του ΚΚΑ και των κυρίων εγκαρσίων
  • Ολοκληρώθηκε και υπεβλήθη Προμελέτη Περιβαλλοντικής Εκτίμησης  &  Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) για τα αντλιοστάσια   και τις ΕΕΛ.

Παράλληλα η ΔΕΥΑΣ με την ‘ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ’ Α.Ε. που λειτουργεί ως φορέας υποστήριξης κυρίως για τα μικρά νησιά, προωθούν την μελέτη των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ).

Συγκεκριμένα η Δ\νση  ΠΕΧΩ Δωδεκάνησου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έκανε ορισμένες παρατηρήσεις στην κατατεθείσα ΠΠΕ για τις ΕΕΛ η οποία όπως ενημερωθήκαμε επανυποβόλλεται συμπληρωμένη και θα ακολουθήσει η ΜΠΕ.

Σημειώνουμε εκ νέου ότι από την ΠΝΑ δεν ζητήθηκε συνδρομή σε οτιδήποτε εκ των ως άνω εξελισσομένων.

Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή περιμένει την υποβολή των μελετών και των τεχνικών δελτίων για να τις αξιολογήσει και να τις προωθήσει για ένταξη στο ΕΠΚΝΑ ή στο ΕΠΠΕΡΑΑ

Η ΠΝΑ είναι πάντα διαθέσιμη , όπου της ζητείται ,  να στηρίξει τις προσπάθειες των μικρών νησιών, με προτεραιότητα τα έργα του τρίπτυχου ‘’‘Ύδατα – Λύματα – Απορρίμματα’’ ,  είτε διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες όπως ο Δήμος Σύμης είτε  όχι.

Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά πως στο έργο δεν έχουν καμιά εμπλοκή οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Με εκτίμηση

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

                    

 

Γιάννης  ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: