Απάντηση σε Επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου, Νικόλαου Χρυσόγελου, με θέμα: Βιολογικοί καθαρισμοί λυμάτων νησιών του Ν. Αιγαίου

Απαντώντας  στην από 6/9/2011 ερώτηση σας για βιολογικούς καθαρισμούς,  που βασίζεται  σε διαπιστώσεις σας επί της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού στο Κουφονήσι, σας είναι γνωστό, ότι η Περιφέρεια δεν έχει τυπικά και ουσιαστικά  ευθύνη  για την επίτευξη της καλής λειτουργίας του έργου, ούτε και η συνδρομή της ζητήθηκε.

Το Κουφονήσι, υπάγεται στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο οποίος, εκτός της  αρμοδιότητας που έχει επί του θέματος, επιλαμβάνεται της λειτουργίας και άλλων μονάδων βιολογικού καθαρισμού σε περιοχές του,  συνεπώς διαθέτει  τεχνικούς για τέτοιας φύσης υποδομές. Εν πάσει δε περιπτώσει το προσωπικό λειτουργίας αυτών των έργων και η μέριμνα για την εξασφάλιση του και το κόστος του,  βαρύνει,  τους κυρίους των έργων αυτών, δηλαδή τους Ο.Τ.Α.  Α’ βαθμού. Πληροφόρηση για τα προβλήματα λειτουργίας του έργου θα μπορούσατε να λάβετε απευθείας από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Ανεξαρτήτως όμως αυτού σας ενημερώνουμε πως,  το στελεχιακό δυναμικό της Περιφέρειας συνεργάζεται και λαμβάνει πληροφόρηση  από  υπηρεσίες άλλων φορέων (π.χ. Δήμων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Μ.Ο.Δ.) για  διερεύνηση των λύσεων κατά την εκπόνηση των μελετών των έργων, ιδιαίτερα μάλιστα στις περιπτώσεις που ανάλογα έργα έχουν υλοποιηθεί από αυτούς, ώστε να αξιοποιήσει υπάρχουσες εμπειρίες και τεχνογνωσία. Επίσης σημαντικός αριθμός υπαλλήλων της Περιφέρειας συμμετέχει σε προγράμματα επιμόρφωσης που οργανώνονται από το Ι.Δ.Ε.  Για το ιδιαίτερο θέμα το οποίο αναφέρετε ως παράδειγμα, δηλαδή την επεξεργασία λυμάτων με χρήση φυτών, ακριβώς για τέτοια συστήματα, στελέχη που σήμερα ανήκουν στην Περιφέρεια είχαν λάβει μέρος στο διακρατικό πρόγραμμα WASTREAT “Natural systems for watewater treatment and reuse” που είχε ενταχθεί στο ευρύτερο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τίτλο “External Inter-regional Co-operation projects”.

Οσον αφορά το αίτημα σας να προβλέπεται στην προκήρυξη της κατασκευής των έργων η διασφάλιση από τον εργολάβο της καλής λειτουργίας τους, υφίσταται ο περιορισμός  σύμφωνα  με την νομοθεσία (άρθρο 54 παραγρ. του ΠΔ609/85) ότι ο χρόνος εγγύησης των έργων δεν δύναται να υπερβαίνει τα 3 χρόνια. Επιμέρους μονάδες μέσα σε κάθε έργο (π.χ. αντλίες, φυσητήρες, διαχυτήρες, υλικά αυτοματισμού κ.λ.π.) έχουν ανεξάρτητη εγγύηση από τον οίκο κατασκευής τους.

Καταλήγοντας επισημαίνουμε ότι η διάθεση οικονομικών πόρων για την μείωση των ανισοτήτων εντός της Περιφέρειας και για την κατασκευή Περιβαλλοντικών Υποδομών, αποτελεί συνεχή  μέριμνα και ο αγώνας για την εξασφάλιση αυτών των πόρων διεξάγεται καθημερινά προς κάθε κατεύθυνση, τόσο στα υπάρχοντα προγράμματα όσο και στην δημιουργία νέων, είτε αυτά θα αποκαλούνται “Ειδικό Ταμείο Συνοχής” όπως προτείνετε, είτε θα φέρουν οποιαδήποτε άλλη ονομασία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης

 

Γεώργιος Ν. Μακρυωνίτης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: