Σοβαρά προβλήματα από τα λύματα στην Σύμη. Καταγγελία πολιτών. Προκαταρκτική εξέταση από Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου

Κάτοικοι της Σύμης καταγγέλουν την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τη διαχείριση των λυμάτων.

Στην αναφορά τους που κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, στη Δ/νση Υγείας και Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στο τμήμα ΠΕ.ΧΩ Δωδεκανήσου αναφέρονται τα εξής:

«Με την παρούσα σας καταγγέλουμε ότι στην Σύμη λειτουργούν (πάνω από 4 χρόνια ) δύο υποτιθέμενοι βιολογικοί καθαρισμοί, ο ένας εξ αυτών στην περιοχή του Πέδι Σύμης δίπλα σε χώρο που αθλούνται παιδιά και κοντά στο σημείο που αντλείται το νερό της αφαλάτωσης προς επεξεργασία και ο άλλος στην περιοχή Γυαλού του οποίου τα βοθρολύματα απορρίπτονται στη θάλασσα με αποτέλεσμα τη σοβαρή ρύπανση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα , τη σοβαρή και εκτεταμένη έκθεση σε κίνδυνο της υγείας μας και σοβαρές οχλήσεις λόγω οσμών.
Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή τους, σύμφωνα με τα όσα τόσο η εθνική μας νομοθεσία (άρθρο 28 παρ.1,4 και 5 του Ν 1650/1986,άρθρο 32 παρ 1 και 2 ίδιου νόμου, επίσης βλ. ΑΠ 302/2010 ), οι κοινοτικές οδηγίες και όσα στο άρθρο 226 της Συνθήκης της Ευρώπης αναφέρονται δηλ. ότι πρέπει να κινηθούν δικαστικές διαδικασίες κατά όλων εκείνων που λειτουργούν ακατάλληλες εγκαταστάσεις συλλογής και επεξεργασίας των αποχετευόμενων αστικών λυμάτων και σε όλους εκείνους που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Επειδή θεωρούμε ότι με την πάροδο του χρόνου η αδιαφορία των όποιων υπεύθυνων ή ανεύθυνων στη διοίκηση της καθόλα αρμόδιας ΔΕΥΑΣ (Δημοτικής Επιχείρισης Ύδρευσης και Αποχέτευση Σύμης) και Δήμου Σύμης δεν μπορούν να επικαλούνται άγνοια και δεν είχαν λάβει καμία μέριμνα αλλά ούτε είχαν προγραμματίσει κάτι αντίστοιχο για την επίλυση ενός τόσο σοβαρού θέματος που εγκυμονεί απρόβλεπτες συνέπειες σε βάρος της υγείας όλων των δημοτών και εγκληματική πράξη κατά του περιβάλλοντος και οι οποίες ήδη έχουν συντελεστεί.
Επειδή υπάρχουν μια σειρά ερωτήματα για τα οποία δεν θα μας δοθούν απαντήσεις όπως πιο κάτω:

  • Εάν υπάρχουν μελέτες για την κατασκευή τέτοιων σοβαρών έργων και αν υπάρχουν αν τηρήθηκαν οι όροι της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων
  • Ποιος εξέδωσε την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας των δύο αυτών υποτιθέμενων βιολογικών καθαρισμών
  • Πόσο έχουν στοιχίσει αυτοί οι βόθροι τόσο στο Δημόσιο όσο και στους κατοίκους (Τι ποσό έχει εισπραχθεί από τα Δημόσια ταμεία, Υπουργεία και από συμμετοχή των δημοτών) και με ποιες διαδικασίες
  • Ποιος είναι ο εγκεκριμένος αριθμός οικιών που θα μπορούσαν να συνδεθούν σε αυτούς και ποιος είναι ο αριθμός αυτών που έχουν ήδη συνδεθεί
  • Γιατί εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να εντάσσονται και άλλα σπίτια , καταστήματα και επιχειρήσεις στους δήθεν βιολογικούς βόθρους γνωρίζοντας πολύ καλά ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση οι αστικές αυτές απορρίψεις με το μικροβιακό τους φορτίο προξενούν διάφορες μολύνσεις (Συγκεκριμένα, ορισμένα βακτήρια προξενούν τυφοειδή πυρετό, ηπατίτιδα τύπου Α, δυσεντερία, γαστρεντερίτιδα, καρκινογένεση κλπ.)
  • Εάν υπάρχει και βάσει ποιας μελέτης καθορίζονταν το χρηματικό ποσό συμμετοχής κάθε δημότη για την σύνδεση κάθε σπιτιού (Πώς βγήκε το ποσόν των 1000 Ευρώ για κάθε σύνδεση που συνεχίζει ακόμα και σήμερα να ισχύει) ποιο είναι το συνολικό κατατεθέν χρηματικό ποσό και ποιος είναι ο αποδέκτης αυτού του ποσού.
  • Γιατί υποχρεώνουν τους δημότες να καταθέτουν αυτό το ποσό στην ΠΡΟΠΕΣ (μια καθαρά και μόνο εταιρεία διαχείρισης πετρελαιοειδών Σύμης σύμφωνα με το καταστατικό της ) και όχι στην ΔΕΥΑΣ την καθόλα αρμόδια Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Σύμης η οποία θα ήταν και υπεύθυνη για την συντήρηση αυτών των βόθρων.
  • Γιατί δεν έχουν αναφέρει την ΠΡΟΠΕΣ (η οποία εισπράττει τα χρήματα σύνδεσης σε αντίθεση με το καταστατικό της) στη διαύγεια σαν εποπτευόμενο φορέα του δήμου Σύμης.
  • Κάθε πότε γίνονταν οι συντηρήσεις των δικτύων αποχέτευσης ποιος τις διεξήγαγε και αν υπάρχουν σχετικές εγγραφές
  • Και κάτι τελευταίο όμως πάρα πολύ σημαντικό για ποιο λόγο και ποιος αποφάσισε να κατασκευαστεί ο βόθρος δίπλα από τις κερκίδες του γηπέδου που αθλούνται τα παιδιά και φιλοξενεί θεατές (τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα;)

Κύριε Εισαγγελέα

Ζητούμε την άμεση και αποτελεσματική επέμβασή σας για την άρση της παραπάνω περιγραφείσης κατάστασης, για την διασφάλιση των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου και της δημόσιας υγείας καθώς επίσης σας παρακαλούμε για την διερεύνηση του εάν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ενήργησαν με τρόπο που τους επιβάλει η νομοθεσία και αντιμετώπισαν έγκαιρα και άμεσα το πρόβλημα και σε αντίθετη περίπτωση να καταλογισθούν ευθύνες.

Ευχαριστούμε για την άμεση επέμβασή σας».

Η αναφορά κινητοποίησε την δικαιοσύνη αλλά και την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από αρμόδιους με τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών του Δήμου Σύμης, αιρετούς και υπαλλήλους, παρήγγειλε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου μετά την υποβολή μιας άκρως αποκαλυπτικής αναφοράς δύο κατοίκων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: