10η συνεδρίαση – ΘΕΜΑ 1: Κανονισμός Λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου

 • Θέμα από ημερήσια διάταξη
 • Εισήγηση
 • Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου
 • Η θέση του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ
 • Ψηφοφορία: Ο Νίκος Χρυσόγελος ψήφισε λευκό
 • Τοποθέτηση: Για να υπάρξει καλύτερη επεξεργασία του σχεδίου κανονισμού, εκλέχτηκε μια επιτροπή Περιφερειακών Συμβούλων που θα συγκέντρωνε τις προτάσεις επί του Σχεδίου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΠΣ. Αυτή η επιτροπή, όμως, δεν συνεδρίασε ποτέ κι απλώς ήρθαν στο ΠΣ, σε πίνακα, οι προτάσεις τροποποίησης που είχαν καταθέσει οι παρατάξεις. Δεν έγινε δηλαδή προσπάθεια σύνθεσης και έτσι σπαταλήθηκε χρόνος για τοποθετήσεις σε ένα θέμα που θα μπορούσε, αν είχε γίνει η σχετική προεργασία, να απασχολήσει το σώμα για μισή ώρα. Στο τέλος, ακολουθώντας μια πρωτοφανή διαδικασία, ο πρόεδρος δεν έθεσε προς ψηφοφορία τα σημεία όπου τυχόν υπήρχαν διαφωνίες αλλά συνολικά την πρόταση που είχε διαμορφώσει ο αντιπεριφερειάρχης (και γι αυτό ψήφισα λευκό στην ψηφοφορία)


  Αναλυτικά η τοποθέτηση του Νίκου Χρυσόγελου
  Τόσο η Περιφέρεια όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο χαρακτηρίζονται από κρίση ταυτότητας, κάτι που όμως σε μια εποχή κρίσης και καταιγιστικών εξελίξεων εξαιτίας των κοινωνικά άδικων και αναποτελεσματικών πολιτικών που προωθούνται  έχει σημαντικές επιπτώσεις στις νησιωτικές κοινωνίες.

  Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να συζητάει, τοποθετείται και παρεμβαίνει σε ΚΑΘΕ νομοσχέδιο και πολιτική που επηρεάζει την περιφέρεια Ν Αιγαίου, ιδιαίτερα σε θέματα οικονομίας, περιφερειακής ανάπτυξης, κοινωνικών υποδομών, περιβάλλοντος. Αν η Περιφερειακή αρχή σιωπά και το Περιφερειακό Συμβούλιο εμποδίζεται να συζητήσει τα θέματα, η περιφέρεια θα περιορίζεται  στα ψίχουλα πολιτικής που θα της πετάει η κεντρική εξουσία. Η πολιτική αναποτελεσματικότητα έχει συνέπειες, το διαπιστώνουμε.   

  Μας ανησυχεί, όμως, και η παρατεινόμενη δυσλειτουργία που παρατηρείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η απουσία της Περιφέρειας από τις εξελίξεις, η έλλειψη  συγκροτημένης διαδικασίας που θα οδηγήσει στην χάραξη και υλοποίηση περιφερειακών πολιτικών. Η Περιφερειακή αρχή έχει πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση αυτή. Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι χώρος απλώς για να κάνει  ανακοινώσεις ο Περιφερειάρχης ή χώρος όπου επικυρώνονται ειλημμένες αποφάσεις. Θα έπρεπε να είναι ένας χώρος πολιτικού διαλόγου, χάραξης πολιτικών μέσα από την αντιπαράθεση αλλά και τη σύνθεση αλλά και άσκησης κριτικής για ενέργειες ή παραλήψεις της περιφερειακής αρχής γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να βελτιώνει τη λειτουργία του θεσμού.

  Αντί για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως απαιτεί η κοινωνία, και διάθεση για πολιτικό διάλογο, βλέπουμε τον Περιφερειάρχη αλλά και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να υιοθετούν στο όνομα “της αποτελεσματικότητας” απόψεις και πρακτικές που συνεπάγονται, αν μονιμοποιηθούν, αφαίρεση βασικών δημοκρατικών λειτουργιών του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επίσης, ο Περιφερειάρχης έχει επιλέξει – κακώς – να μην θέτει σοβαρά πολιτικά ζητήματα προς συζήτηση (εκτός και αν παρελαύνουν υπουργοί και βουλευτές μιλώντας επί ώρες) και έτσι η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι σαν να μην υπάρχουν σε πολλά κρίσιμα θέματα.  

  Ως παράταξη ούτε θεατρινισμούς κάνουμε ούτε πετάμε κορώνες. Έχουμε επιλέξει να ασκούμε τεκμηριωμένη κριτική αλλά και να καταθέτουμε προτάσεις και να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες τόσο μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και στην κοινωνία, αγωνιζόμενοι προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Είμαστε σταθεροί στις πολιτικές αρχές μας αλλά έχουμε δηλώσει ότι είμαστε ανοικτοί στη σύνθεση μέσα από τον πολιτικό διάλογο και την αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Ζητάμε επίμονα να συζητούνται σοβαρά θέματα που απασχολούν τους πολίτες, θέματα που θα έπρεπε να μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη με πρωτοβουλία της Περιφερειακής αρχής (με προσδιορισμένο χρόνο συζήτησης για καθένα) ακριβώς για να ανέβει το κύρος του θεσμού μεταξύ των πολιτών αλλά και για να ανταποκριθεί το ΠΣ στο ρόλο του. Καταθέσαμε αναλυτικές προτάσεις για δημοκρατική, πολιτική και ταυτοχρόνως αποτελεσματική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφέρειας. Προτείναμε να δημιουργηθούν 3 επιτροπές του Περιφερειακού Συμβουλίου ( οικονομία, περιβάλλον, κοινωνική συνοχή), με βάση τις προβλέψεις του νόμου καθώς και άτυπες επιτροπές, με συμμετοχή Περιφερειακών Συμβούλων από όλες τις παρατάξεις, που θα δουλεύουν σημαντικά θέματα, θα οργανώνουν τον πολιτικό διάλογο, θα βάζουν τις βάσεις για καλά προετοιμασμένες εισηγήσεις και εκθέσεις, θα καταγράφουν τις συμφωνίες και τις διαφωνίες επί του θέματος και έτσι, όταν θα έρχεται αυτό στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα είναι καλά δουλεμένο και θα γίνονται κατανοητές οι συμφωνίες και διαφωνίες για να μην σπαταλιέται χρόνος σε δευτερεύοντα θέματα. Για παράδειγμα, εκλέχτηκε μια επιτροπή Περιφερειακών Συμβούλων που θα συγκέντρωνε τις προτάσεις επί του Σχεδίου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΠΣ. Αυτή η επιτροπή, όμως, δεν συνεδρίασε ποτέ κι απλώς ήρθαν στο ΠΣ, σε πίνακα, οι προτάσεις τροποποίησης που είχαν καταθέσει οι παρατάξεις. Δεν έγινε δηλαδή προσπάθεια σύνθεσης και έτσι σπαταλήθηκε χρόνος για τοποθετήσεις σε ένα θέμα που θα μπορούσε, αν είχε γίνει η σχετική προεργασία, να απασχολήσει το σώμα για μισή ώρα. Στο τέλος, ακολουθώντας μια πρωτοφανή διαδικασία, ο πρόεδρος δεν έθεσε προς ψηφοφορία τα σημεία όπου τυχόν υπήρχαν διαφωνίες αλλά συνολικά την πρόταση που είχε διαμορφώσει ο αντιπεριφερειάρχης (και γι αυτό ψήφισα λευκό στην ψηφοφορία).

  Ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβούλου είναι απαιτητικός, ιδιαίτερα  στο Ν Αιγαίο, κι απαιτεί κατάθεση χρόνου, ιδεών, χρημάτων (δεν είναι αμειβόμενη θέση ευθύνης για τους περισσότερους). Προσωπικά, εργάζομαι για να ζήσω, δεν έχω εισοδήματα ούτε είμαι δημόσιος υπάλληλος σε απόσπαση για να έχω «άπειρο» χρόνο, αλλά θεωρώ ότι αφού ζητήσαμε από τους πολίτες την ψήφο τους, πρέπει να αναλαμβάνουμε όλοι/όλες τις ευθύνες μας ώστε  να μπορέσουμε να προσφέρουμε στις νησιωτικές κοινωνίες ότι μας αντιστοιχεί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: