Σχέδιο Απόφασης ΠΣ Ν Αιγαίου για την αύξηση ΦΠΑ κατέθεσε ο Ν Χρυσόγελος

Σχέδιο απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος για να συζητηθεί κατά την 10η συνεδρίαση του σώματος που θα γίνει την Τρίτη 30/8 στη Ρόδο 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν Αιγαίου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% στα είδη εστίασης εκτιμώντας ότι  αυτή η αύξηση ξεπερνά τις αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μια εποχή εντεινόμενης οικονομικής κρίσης. Ιδιαίτερα θα πληγούν οι νησιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρομεσαίες, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της νησιωτικής οικονομίας. Η εφαρμογή του μέτρου θα σημάνει ταυτοχρόνως αύξηση του κόστους διαβίωσης όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά και για τους κατοίκους των νησιών. 

Ήδη και πριν την αύξηση του ΦΠΑ καταγράφονταν – από το 2008 και μετά – μείωση του τζίρου στις περισσότερες κατηγορίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η αύξηση του ΦΠΑ από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή θα αυξήσει περαιτέρω το υψηλό έτσι κι αλλιώς κόστος, με δραματικές συνέπειες σε επιχειρηματίες, εργαζόμενους και στις τοπικές κοινωνίες.

Είναι απορίας άξιον πώς ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου και τα στελέχη της κυβέρνησης, που ως αντιπολίτευση τόνιζαν σε όλους τους τόνους ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα είναι καταστροφική για την οικονομία, αλλά και ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός οικονομικών Ε. Βενιζέλος που δηλώνει την ίδια ώρα που προωθεί την αύξηση ότι το μέτρο “ούτε δίκαιο ούτε λογικό είναι” και “θα αυξήσει την παραοικονομία”, επιλέγουν μια πολιτική που όλοι διαβεβαιώνουν ότι πέρα από το πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα θα οδηγήσει σε απώλεια άμεσων και έμμεσων φορολογικών εσόδων και εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω αύξησης της ανεργίας και του κλεισίματος καταστημάτων, δηλαδή δεν θα πετύχει ούτε ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους της.

Όμως, οι “τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα” αλλά και “επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παράλληλα και στον κλάδο τροφίμων και στην εστίαση” θα εξαιρεθούν από την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, με αποτέλεσμα οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης να δημιουργούν και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων σε παρόμοιους τομείς με δεδομένο ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις που προωθούν το μοντέλο “all inclusive” θα έχουν χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ σε σχέση με τις άλλες τουριστικές επιχειρήσεις που θα έχουν συντελεστή 23%.  Το ίδιο ισχύει και μεταξύ επιχειρήσεων ειδών εστίασης που έχουν τα ίδια προϊόντα, για παράδειγμα βιομηχανοποιημένα προϊόντα θα έχουν συντελεστή 13%, ενώ τα ίδια προϊόντα σε εστιατόρια και μικρά μαγαζιά, όταν δεν θα είναι τυποποιημένα, θα έχουν συντελεστή 23%.

Η κυβέρνηση αντί να συμβάλει με στοχευμένα μέτρα που βελτιώνουν την οικονομία και συνεισφέρουν ταυτόχρονα στους δημοσιονομικούς στόχους, πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης (που πολλές από αυτές, παρά την αύξηση του αριθμού των τουριστών, βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση εξαιτίας της κρίσης και της στροφής του τουρισμού προς μοντέλα “all inclusive”), την ίδια ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Κύπρος, Γαλλία, Τουρκία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ιρλανδία) έχει μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στα είδη αυτά ώστε να προωθηθούν περισσότερο τα τοπικά προϊόντα και να μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί στο χώρο του τουρισμού.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου εκφράζει σύσσωμο την απόφασή του να δράσει από κοινού με τους τοπικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής και τους νησιωτικούς Δήμους για να ματαιώσει την εξοντωτική και (αυτο) καταστροφική αυτή ρύθμιση, πολύ περισσότερο που παρά τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ Βενιζέλου ότι “το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Οκτώβριο”, στο Μεσοπρόθεσμο έχουν προβλεφθεί έσοδα 300 εκατ. ευρώ για το 2011 και 700 εκατ. ευρώ για το 2012 από τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Αν ήθελε η κυβέρνηση να συμβάλλει σε πραγματικές αλλαγές στην οικονομία με θετικά αποτελέσματα και στο εμπορικό ισοζύγιο και τα δημοσιονομικά της χώρας, θα μπορούσε να κρατήσει πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα τοπικά προϊόντα, ώστε να βελτιωθεί η κατανάλωση των τοπικών ειδών, και να αυξήσει τον συντελεστή ΦΠΑ για προϊόντα που έρχονται από αποστάσεις μεγαλύτερες των 1000 χιλομέτρων. Με μια τέτοια φορολογική πολιτική τρόπο θα επιτύγχανε ταυτοχρόνως την στήριξη της τοπικής παραγωγής, την μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη μεταφορά προϊόντων από μεγάλες αποστάσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε τοπικό επίπεδο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: