Έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ για το ναυάγιο SEA DIAMOND για το 2011

Όπως θα διαβάσετε και στα τελικά συμπεράσματα της έκθεσης του ΕΛΚΕΘΕ για το ναυάγιο SEA DIAMOND για το 2011, η περιοχή της Καλντέρας της Σαντορίνης είναι μέχρι σήμερα σχετικά καθαρή. Όστόσο τα μύδια που τοποθετήθηκαν επάνω από το ναυάγιο του Sea Diamond βρέθηκαν μέσα σε ενάμιση μήνα παραμονής τους μέσα στο νερό αρκετά επιβαρυμένα με πετρελαιοειδή και επίσης είχαν μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο που προφανώς προέρχεται από τη διάβρωση του ναυαγίου.
Επίσης καταλήγει ότι το ναυάγιο περιέχει τοξικές ουσίες που αποδεσμεύονται αργά στο θαλάσσιο περιβάλλον και γι’ αυτό οι μετρήσεις πρέπει να συνεχιστούν…
Δηλαδή όταν θα αρχίσουμε να μετράμε τα βαρέα μέταλλα σε ανησυχητικές ποσότητες, όταν η διάβρωση θα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και η ανέλκυση θα είναι αδύνατη, τότε τι θα κάνουμε???? Πότε θα μας πει επιτέλους το ΕΛΚΕΘΕ τι μέλει γενέσθαι σε μερικά χρόνια εάν αφήσουμε το ναυάγιο εκεί??? Ο προηγούμενος πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, κ. Χρόνης Γεώργιος το είχε δηλώσει: «Βραχυπρόθεσμα, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν είναι ορατή. Μακροπρόθεσμα, εάν δεν γίνει η ανέλκυση, η όλη κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη» – Ελευθεροτυπία, 15/4/2008. http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,id=72871056

Η μελέτη που έγινε από το Πολυτεχνείο Κρήτης ολοκληρώθηκε και υποστηρίζει ότι η ανέλκυση είναι αναγκαία. Δεν έχω ακούσει μέχρι τώρα κάποιον άλλο επιστήμονα να υποστηρίζει το αντίθετο.Αντιθέτως, πολλές άλλες φωνές λένε το ίδιο, το προφανές: Ανελκύστε το Sea Diamond όσο είναι ακόμη νωρίς.

Ταυτόχρονα σας αποστέλω και ένα άρθο που περιγράφει την κατάσταση του ναυαγίου σήμερα όπως την βλέπει ένας πολίτης που ζει καθημερινά στη Σαντορίνη και παρακολουθεί το ναυάγιο από κοντά. Χωρίς κανένα εφοπλιστή να μας πληρώνει για να δούμε την κατασταση «εξ απαλών ονύχων» και να υποβαθμίζουμε συνέχεια το πρόβλημα κάνοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτα….
Τα συμπεράσματα δικά σας…
Μετά τιμής 
Λουκάς Λυγνός
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: