Τι έλεγαν τότε σχετικά με την τουριστική κατοικία

Κουίζ: Τι έλεγαν τότε…

Έκτρωμα» σε βάρος των ελληνικών ακτών.»

Το 15% της συνολικής έκτασης, δηλαδή 16,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχουν αγοραστεί από εφοπλιστικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ίο”.

Η ξαφνική αγορά τόσο μεγάλης έκτασης σημαίνει ότι κάποιοι είχαν ενημέρωση για τους ειδικούς όρους δόμησης και έσπευσαν να αγοράσουν γη στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού”.

Με τη μορφή που βγάζει στο σφυρί τις πραγματικές αξίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, υποθηκεύει το μέλλον μας και γι΄ αυτό πρέπει να πάει στον κάδο ανακύκλωσης. Το να προστατεύει μια χώρα το φυσικό τοπίο και το περιβάλλον της από την αλόγιστη υπέρ-δόμηση, αποτελεί ισχυρό συγκριτικό της πλεονέκτημα- και αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν έγκαιρα στο ΥΠΕΧΩΔΕ”.

Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα αποσύρει το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό”.

Δέσμευση του Γ. Παπανδρέου ότι θα αποσύρει το χωροταξικό για τον τουρισμό όταν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει την κυβέρνηση”.

Οι τουριστικές περιοχές βγαίνουν στο σφυρί στον βωμό της ανάπτυξης του real estate και των μεγαλοκατασκευαστών. Ένας πολίτης που διαθέτει 4 στρέμματα σε εκτός σχεδίου περιοχή δικαιούται να χτίσει 200 τετραγωνικά, ενώ ένας επιχειρηματίας με την ίδια έκταση μπορεί να κατασκευάσει, και μάλιστα με κρατική επιδότηση, ξενοδοχειακές υποδομές 800 τετραγωνικών. Αν έχει 40 στρέμματα η δομημένη έκταση ανέρχεται στα 8.000 τετραγωνικά και στην πραγματικότητα μετατρέπεται σε ιδιωτική πολεοδόμηση χωρίς τον έλεγχο του ΣτΕ. Οι μόνοι που δεν ωφελούνται από τα σχέδια της κυβέρνησης είναι οι τοπικές κοινωνίες και οι μικρές επιχειρήσεις”.

… Συμπληρώνοντας το παζλ εμπορευματοποίησης και εκποίησης ενός από τα πιο ευαίσθητα και αξιόλογα κομμάτια της Ελλάδας

Εξυπηρετούνται συμφέροντα. Εργολάβοι τρίβουν τα χέρια τους και έχουν προαγοράσει εκτάσεις περιμένοντας τα μέτρα για τον τουρισμό”.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, που έχουν απορριφθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, εμπορευματοποιείται η χώρα, τσιμεντοποιούνται τα ομορφότερα κομμάτια της και απαξιώνεται το τουριστικό προϊόν που διαθέτει η Ελλάδα”.

Καταστροφικό για τον τουρισμό και το φυσικό περιβάλλον της χώρας», χαρακτηρίζουν οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης, Σπ. Κουβέλης και Αντζελα Γκερέκου, το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό που προωθεί για θεσμοθέτηση ο κ. Σουφλιάς, παρά την καθολική αντίδραση των φορέων, και επανεφέρουν τη δέσμευση του Γ. Παπανδρέου για την απόσυρσή του όταν το ΠΑΣΟΚ επανέλθει στην κυβέρνηση”.

Το συγκεκριμένο κείμενο συγκεντρώνει σωρεία αρνητικών αξιολογήσεων, τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από κοινωνικούς, τουριστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς. Δεκάδες θεσμικοί εκπρόσωποι της κοινωνίας με κατά τεκμήριο αξιόπιστες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις, έχουν καταγγείλει τον εκτρωματικό, αντιαναπτυξιακό και περιβαλλοντοκτόνο χαρακτήρα του. Ταυτόχρονα, είναι απολύτως βέβαιο, ότι με τη δεδομένη οικονομική κρίση που θα πλήξει βαθύτατα τον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα, απαιτείται το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια, γενναιότητα και προοπτικές μέλλοντος όλες τις παραμέτρους του προβλήματος.
Η βασική επιλογή του κειμένου είναι η δημιουργία σύνθετων τουριστικών υποδομών με τη μορφή παραθεριστικών κατοικιών, τη στιγμή που δεν είναι καθόλου προφανείς οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε όλες τις χώρες προέλευσης τουριστών και κατά συνέπεια είναι άγνωστες οι συνέπειες της δυνατότητάς του να αγοράσουν παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα.
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και επειδή δεν προβλέπεται νομοθετικά η συζήτηση του συγκεκριμένου κειμένου στο κορυφαίο όργανο δημοκρατικού διαλόγου της χώρας, τη Βουλή των Ελλήνων, θεωρούμε απαραίτητο και επιβεβλημένο να υπάρξει πληροφόρηση των Επιτροπών μας για τις επιπτώσεις των πολιτικών επιλογών που περιλαμβάνονται το συγκεκριμένο κείμενο”.

«Πάντες πλην Λακεδαιμονίων. Όλη η Ελλάδα, πλην του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, αντιδρά στη θεσμοθέτηση του εκτρωματικού κειμένου, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο `Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό`. Προφανώς, τα συμφέροντα που ενδιαφέρονται για την προώθηση του συγκεκριμένου πλαισίου βαρύνουν περισσότερο από το σύνολο των φορέων της πολιτικής, κοινωνικής και επιστημονικής ζωής του τόπου, που διαφωνούν κάθετα με την προώθησή του”

“Εμείς ζητήσαμε την απόσυρση του Χωροταξικού Σχεδίου που προώθησε και ψήφισε η ΝΔ, όχι μόνο γιατί είναι ανεπαρκές, αλλά κυρίως επειδή είναι επικίνδυνο. Και είναι επικίνδυνο για πέντε λόγους:

 1. Γιατί προωθεί την ανταγωνιστικότητα, περιφρονώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη.

2. Γιατί ευνοεί την συγκέντρωση της ανάπτυξης στα ήδη κορεσμένα κέντρα.

3. Γιατί δεν ρυθμίζει την εκτός σχεδίου δόμηση.

4. Γιατί αγνοεί τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών νησιών.

5. Γιατί αποτελεί ομπρέλα στο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, το οποίο παραδίδει τις καλύτερες περιοχές της χώρας στα μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια άλλη φιλοσοφία, μια άλλη ιδέα για τον εαυτό της και για το μέλλον της. Αυτή η άλλη ιδέα, η άλλη φιλοσοφία, είναι ο δρόμος της πράσινης ανάπτυξης, που – θα αξιοποιεί το φυσικό μας περιβάλλον ως συγκριτικό πλεονέκτημα και θα βασίζεται στη γνώση και στην καινοτομία, – θα αναπτύσσει και θα εφαρμόζει με τρόπο έξυπνο την τελευταία λέξη της επιστήμης για την παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας, – θα συνδέει τη γνώση με την παραγωγικότητα, την έρευνα με την εκπαίδευση, την επιστήμη με την παραγωγή, – θα μειώνει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές, οι οποίες χρειάζονται λιγότερη ενέργεια και νερό, αξιοποιούν κατά το δυνατό ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκπέμπουν λιγότερα απόβλητα και ρύπους, – θα αναπτύξει τεχνολογίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και θα προωθήσει σύγχρονες τεχνολογίες επεξεργασίας απορριμμάτων, – θα δίνει ισχυρά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες έντασης γνώσης, – θα έχει ως συστατικά στοιχεία της την οικολογική γεωργία και τον ποιοτικό τουρισμό, – θα ολοκληρώσει με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο το Εθνικό Κτηματολόγιο και το Εθνικό δασολόγιο, χωρίς να θέτει θέμα προσφυγής σε χάρτες και αεροφωτογραφίες  που νομιμοποιούν τη διαχρονική παρανομία σε βάρος των δασών, ξαναφέρνοντας από την πίσω πόρτα την αλλαγή του Άρθρου 24”.

Η επόμενη κυβέρνηση θα αποσύρει το συγκεκριμένο κείμενο, που είναι καταστροφικό για τον τουρισμό και το φυσικό περιβάλλον της χώρας και, μετά από διάλογο με την κοινωνία, θα προωθήσει Σχέδιο Χωροταξικής Οργάνωσης του ελληνικού τουρισμού, στη βάση των αρχών της Πράσινης Ανάπτυξης, του σεβασμού του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάδειξης του τεράστιου πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος της χώρας».

“Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη φέρεται διατεθειμένη να αποσύρει τάχιστα το Ειδικό Χωροταξικό του κ. Σουφλιά και να ξεκινήσει από μηδενική βάση τη συζήτηση με όλους τους φορείς για τη δημιουργία ενός Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου που θα θέτει φραγμούς στην άναρχη δόμηση και την άνευ όρων υποταγή στα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και του διεθνούς real estate, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην «πράσινη ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η σημερινή κυβέρνηση”.

Ποιοι τα έλεγαν αυτά; Δείτε στη συνέχεια

               ΤΑ ΝΕΑ

                Σάββατο 18 Αυγούστου 2007

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί και η πτώση, σύμφωνα με πηγές της κτηματαγοράς, έως και κατά 30% τις τιμής των ακινήτων στην Ισπανίαεξαιτίας της καθίζησης της αγοράς από την υπερπροσφορά ακινήτων. Στην Ισπανίαοι τουριστικές κατοικίες πουλιούνται κατά μέσο όρο γύρω στα 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν σήμερα στη Σαντορίνη για παράδειγμα οι τιμές κυμαίνονται από 2.500 έως 6.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, στη Μύκονο ακουμπάνε και τα 7.500 ευρώ το τετραγωνικό, στην Κεφαλονιά κυμαίνονται από 1.500 έως 2.200 ευρώ και στην Αίγινα φθάνουν ακόμη και τα 3.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τα 110 τετραγωνικά χιλιόμετρα που είναι όλη η έκταση της Ίου, αυτή τη στιγμή, όπως λέει ο δήμαρχος του νησιού κ. Γιώργος Πουσαίος, (ΣΣ Τώρα αντιπεριφερειάρχης Ν Αιγαίου)  «το 15% της συνολικής έκτασης, δηλαδή 16,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχουν αγοραστεί από εφοπλιστικά και επιχειρηματικά συμφέροντα». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το 80% των 16,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων αγοράστηκε από off shore εταιρεία με έδρα την Κύπρο, πίσω από την οποία βρίσκεται ένας Ελληνοαμερικανός που δραστηριοποιείται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Στις Κυκλάδες η δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών έχει προκαλέσει την αντίδραση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. «Η ξαφνική αγορά τόσο μεγάλης έκτασης σημαίνει ότι κάποιοι είχαν ενημέρωση για τους ειδικούς όρους δόμησης που προβλέπονται από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό και έσπευσαν να αγοράσουν γη στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού», επισημάνει ο δήμαρχος της Ίου. «Εμείς ανησυχούμε μην πάθουμε όλα τα στραβά της Ισπανίας. Δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και είμαστε αντίθετοι με τις ταμπέλες. Την Ίο για παράδειγμα την έχουν κατατάξει στην κατηγορία του μαζικού τουρισμού, τη στιγμή που εμείς χρόνια παλεύουμε ενάντια σε αυτή τη λογική προσπαθώντας να διατηρήσουμε τη φυσιογνωμία του νησιού».

Την ίδια άποψη έχει και ο δήμαρχος Μήλου κ. Γιώργος Τσάινας: «Όχι άλλα χωριά μέσα στα ήδη υπάρχοντα χωριά. Είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν μας πάρουν σοβαρά υπόψη», υποστηρίζει. «Αν περάσει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό θα σημαίνει αλλοίωση του χαρακτήρα των νησιών». Η απάντηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ότι «δεν θα κάνουμε τα λάθη της Ισπανίας».

 Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008
ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ο υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Κουβέλης, «το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, με τη μορφή που βγάζει στο σφυρί τις πραγματικές αξίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, υποθηκεύει το μέλλον μας και γι΄ αυτό πρέπει να πάει στον κάδο ανακύκλωσης. Το να προστατεύει μια χώρα το φυσικό τοπίο και το περιβάλλον της από την αλόγιστη υπέρ-δόμηση, αποτελεί ισχυρό συγκριτικό της πλεονέκτημα- και αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν έγκαιρα στο ΥΠΕΧΩΔΕ»

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ του ΠΑΣΟΚ μπαίνει το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο. Με επερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά που κατέθεσαν χθες 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν, μεταξύ άλλων, να ενημερωθούν για τις «γενικόλογες», όπως επισημαίνουν, και «χωρίς καμία δέσμευση απόψεις, που ουσιαστικά νομιμοποιούν τις προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης».

Όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωση που υπογράφουν «το κείμενο κατατέθηκε μόνο και μόνο για να αποτελέσει πλαίσιο-ομπρέλα στο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, το οποίο συγκεντρώνει μεν το μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης και μεγάλων οικονομικών παραγόντων».

Σε μια συνεδρίαση στην οποία κυριάρχησε η πολιτική ένταση με τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ (Γ. Μανιάτης, Θ. Πάγκαλος, Γ. Δριβελέγκας, Α. Γκερέκου) και ΣΥΡΙΖΑ (Άννα Φιλίνη) να εξαπολύουν κατά μέτωπο επίθεση στον κ. Σουφλιά με αιχμή ότι παραδίδει τη χώρα στα συμφέροντα και τσιμεντοποιεί τα νησιά, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλος υπεραμύνθηκαν του σχεδίου υπογραμμίζοντας πως «βάζει τάξη στην τουριστική ανάπτυξη και σέβεται το περιβάλλον». Όπως είπε ο κ. Μανιάτης όμως, «το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα αποσύρει το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό». Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε πως σε ποσοστό 80% της επικράτειας απαγορεύονται οι σύνθετες τουριστικές υποδομές (ξενοδοχεία και παραθεριστικές κατοικίες) ενώ ειδικά για τα νησιά από τα 123 κατοικημένα στα 76 απαγορεύεται επίσης η νέου τύπου δόμηση. «Από τα υπόλοιπα 47 νησιά, στα 5 υπάρχουν Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, άρα οι νέου τύπου μονάδες μπορούν να γίνουν στα 42, εφ΄ όσον φυσικά πληρούν τα κριτήρια», τόνισε ο κ. Σουφλιάς.

«Σε όλα τα υπόλοιπα αυστηρά η τουριστική δόμηση θα επιτρέπεται μόνο εντός οικισμών». Πάντως ο ίδιος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της αύξησης γηπέδων γκολφ, λέγοντας με έμφαση πως η Ελλάδα έχει μόνο έξι γήπεδα ενώ άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία, έχουν δεκάδες.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι-κυρίως συνταξιούχοι- είναι εν αναμονή «πελάτες» παραθεριστικής κατοικίας σε οργανωμένα συγκροτήματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνες ευρωπαϊκών φορέων του τουρισμού.

Σαββατοκύριακο 2-3 Δεκεμβρίου 2006

Κλειδί στο σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού, το οποίο προωθεί η κυβέρνηση με ορίζοντα το 2013 και πρόκειται να αλλάξει τον χάρτη της χώρας, είναι το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό που θα ανακοινώσει ο Γιώργος Σουφλιάς σε λίγους μήνες, βάσει του οποίου θα υπάρχουν σε κάθε νομό… ευκαιρίες επένδυσης.

Στα 150 στρέμματα. Με το Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό η κυβέρνηση βάζει μπρος το σχέδιο για εκχώρηση των ωραιότερων «φιλέτων» της χώρας, ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ ήδη πολύ μεγάλες εταιρείες real estate έχουν αγοράσει μεγάλες εκτάσεις ακόμα και σε πολύ μικρά νησιά, με στόχο την ανέγερση συγκροτημάτων παραθεριστικής κατοικίας. Μάλιστα οι φορείς του τουρισμού έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους ώστε να επιτρέπεται η οργανωμένη δόμηση στα 150 στρέμματα, από τα 300 στρέμματα που ισχύει σήμερα. Στα 150 στρέμματα με κάλυψη 20% μπορεί να αναπτυχθούν 30.000 τ.μ., τα οποία μπορούν να «βγάλουν» ένα ξενοδοχείο και 60 παραθεριστικές κατοικίες. Όπως τονίζει ο κ. Μίλτος Καμπουρίδης του Ομίλου Dolphin Capital, «εμείς έχουμε μέχρι τώρα μισό δισεκατομμύριο ευρώ μόνο ίδια κεφάλαια για επενδύσεις σε τουριστικά συγκροτήματα. Όταν όμως αρχίσουν οι επενδύσεις, υπολογίζουμε πως θα έχουμε διαθέσιμα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ». Ο κ. Καμπουρίδης εξηγεί ότι σύμφωνα με έρευνες στον κλάδο του real estate, «υπάρχουν 10.000.000 Ευρωπαίοι πολίτες που επιθυμούν “ένα σπίτι στη Μεσόγειο”. Η Ελλάδα μπορεί να αποσπάσει τουλάχιστον 10% αυτής της αγοράς, που αντιστοιχεί σε ένα εκατομμύριο “πελάτες”».

«Στην Ισπανία και την Πορτογαλία έχουν πωληθεί 4.000.000 κατοικίες την τελευταία δεκαετία, ενώ ειδικά η Ισπανία πωλεί 150.000 κατοικίες τον χρόνο». Σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, οι «πελάτες» χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: οι 50άρηδες semi-retired (δηλαδή όσοι εργάζονται έξι μήνες), οι 30άρηδες γιάπηδες που θέλουν ένα εξοχικό υψηλού επιπέδου στη Μεσόγειο, οι 70άρηδες συνταξιούχοι που επιθυμούν να ζήσουν εντελώς διαφορετικά τα επόμενα χρόνια της ζωής τους και απλοί… τουρίστες που αντί για τα ξενοδοχεία, προτιμούν σπίτια που ενοικιάζουν με τη σεζόν.

               ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

«Έκτρωμα» σε βάρος των ελληνικών ακτών χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τις προτάσεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, το οποίο είχε παγώσει πριν από τις γιορτές λόγω των έντονων αντιδράσεων που είχε προκαλέσει, αλλά τώρα φαίνεται πως προωθείται με σκοπό να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώς τις αρχές Φεβρουαρίου.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των αρμόδιων τομεαρχών του ΠΑΣΟΚ με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας. Σε δηλώσεις του ο βουλευτής Γ. Μανιάτης τόνισε ότι με τα σχέδια του κ. Σουφλιά «η χειροποίητη Ελλάδα γίνεται μια χώρα του φασόν» και πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα οι τουριστικές περιοχές βγαίνουν στο σφυρί, «στον βωμό της ανάπτυξης του real estate και των μεγαλοκατασκευαστών». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένας πολίτης που διαθέτει 4 στρέμματα σε εκτός σχεδίου περιοχή δικαιούται να χτίσει 200 τετραγωνικά, ενώ ένας επιχειρηματίας με την ίδια έκταση μπορεί να κατασκευάσει, και μάλιστα με κρατική επιδότηση, ξενοδοχειακές υποδομές 800 τετραγωνικών. Αν έχει 40 στρέμματα η δομημένη έκταση ανέρχεται στα 8.000 τετραγωνικά και στην πραγματικότητα μετατρέπεται σε ιδιωτική πολεοδόμηση χωρίς τον έλεγχο του ΣτΕ. «Οι μόνοι που δεν ωφελούνται από τα σχέδια της κυβέρνησης είναι οι τοπικές κοινωνίες και οι μικρές επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε έμμεση αναφορά στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ γίνονται προσπάθειες να αλλάξουν θέση μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας που εκπροσωπούν φορείς και τον Δεκέμβριο είχαν τοποθετηθεί αρνητικά. Φαίνεται ότι θα αξιοποιηθούν και κάποιες αλλαγές που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε μέλη του Συμβουλίου.

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Τα πρώτα σχόλια για το χωροταξικό ήρθαν από το ΠΑΣΟΚ. Σε δήλωσή τους, οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος, Σπ. Κουβέλης, Γ. Μαγκριώτης και Γ. Μανιάτης, εκτιμούν πως το σχέδιο «φαίνεται να κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το εθνικό χωροταξικό και το χωροταξικό του τουρισμού, συμπληρώνοντας το παζλ εμπορευματοποίησης και εκποίησης ενός από τα πιο ευαίσθητα και αξιόλογα κομμάτια της Ελλάδας». «Είναι απορίας άξιο», προσθέτουν, «πώς, σε μια στιγμή που υποτίθεται πως η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη στην επούλωση των πληγών της Αττικής μετά τις πυρκαγιές… ανακοινώνει το χωροταξικό για την παράκτια ζώνη και τα νησιά. Αν υπήρχε καμία αμφιβολία στους Ελληνες πολίτες ότι οι διακηρύξεις μετά τις φωτιές αποτελούν κενό επικοινωνιακό γράμμα της κυβέρνησης, η απόδειξη ήρθε αμέσως από την ίδια, που έσπευσε να θυμίσει ότι δεν παρεκκλίνει από τους στόχους της».

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και με την παρουσία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, έγινε χθες η κοινή συνεδρίαση τριών επιτροπών της Βουλής για το πολυσυζητημένο χωροταξικό για τον τουρισμό, ύστερα από κοινό αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σουφλιάς έριξε πρώτος λάδι στη φωτιά, με επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή δηλώσεις εκπροσώπων του ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις εξυπηρετούνται συμφέροντα. «Τα λέτε χωρίς αποδείξεις», τόνισε, για να δεχθεί την έντονη απάντηση από την πλευρά του παριστάμενου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτη, που επέμεινε: «Εξυπηρετούνται συμφέροντα. Εργολάβοι τρίβουν τα χέρια τους και έχουν προαγοράσει εκτάσεις περιμένοντας τα μέτρα για τον τουρισμό». Ο υπουργός επανήλθε στο θέμα παραδεχόμενος πως υπήρχαν και υπάρχουν συμφέροντα, ενώ υπαινίχθηκε πως μέρος των αντιδράσεων προέρχεται από θιγόμενους.

Αμφισβήτησε τη δέσμευση του Γ. Παπανδρέου ότι θα αποσύρει το χωροταξικό για τον τουρισμό όταν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει την κυβέρνηση. «Τον παρασύρατε», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι δεν θα το πράξει «αν συμβεί… ατύχημα» στις προσεχείς εκλογές.

Εδωσε πλήρη κάλυψη στον γενικό γραμματέα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για το επεισόδιο που δημιούργησε σε βάρος της εκπροσώπου του ΤΕΕ στο εθνικό συμβούλιο χωροταξίας. Προσπάθησε ωστόσο να υποβαθμίσει την αρνητική τοποθέτηση εννέα εκπροσώπων των σημαντικότερων φορέων, αναφέροντας ότι δεν ετέθη θέμα ψηφοφορίας.

Επί της ουσίας, ο κ. Σουφλιάς υπερασπίστηκε στο σχέδιο του υπουργείου και παρά την αντίθεση των σημαντικότερων φορέων της χώρας, κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει στη θεσμοθέτησή του. Δήλωσε, πάντως, ανοικτός σε προτάσεις για αύξηση του ελάχιστου εμβαδού για την ανάπτυξη των λεγόμενων σύνθετων τουριστικών προϊόντων (σ.σ. ξενοδοχειακές μονάδες με ανεξάρτητες κατοικίες προς πώληση), μέσω των οποίων αυξάνονται σημαντικά οι συντελεστές δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές. Επικαλέστηκε επανειλημμένα τις διατάξεις του νόμου 2545/1997 και του διατάγματος του 2003, μέσω των οποίων επιτρέπονται ανάλογες τουριστικές μονάδες. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των ανεξάρτητων κατοικιών από το 30% στο 20% ή και το 15%.

Σε σχέση με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ότι ενισχύει την εκτός σχεδίου δόμηση, υποστήριξε ότι από τα 123 κατοικημένα νησιά μόνον σε 42 είναι δυνατόν να αναπτυχθούν σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να βάλει πρόσθετο περιορισμό ότι οι μονάδες αυτές δεν θα ξεπερνούν το 1% της επιφάνειας του νησιού. Πρόσθεσε ότι στο 80% της επιφάνειας της χώρας δεν επιτρέπεται η δόμηση, διευκρινίζοντας ότι αυτό αφορά τους ορεινούς όγκους, τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, τις περιοχές υψηλής παραγωγικότητας κ.λπ.*

               Σάββατο 2 Μαΐου 2009

“Καταστροφικό για τον τουρισμό και το φυσικό περιβάλλον της χώρας», χαρακτηρίζουν οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης, Σπ. Κουβέλης και Αντζελα Γκερέκου, το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό που προωθεί για θεσμοθέτηση ο κ. Σουφλιάς, παρά την καθολική αντίδραση των φορέων, και επανεφέρουν τη δέσμευση του Γ. Παπανδρέου για την απόσυρσή του όταν το ΠΑΣΟΚ επανέλθει στην κυβέρνηση.

Υπογραμμίζουν ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, που έχουν απορριφθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, εμπορευματοποιείται η χώρα, τσιμεντοποιούνται τα ομορφότερα κομμάτια της και απαξιώνεται το τουριστικό προϊόν που διαθέτει η Ελλάδα.

«Δεν σέβεται το περιβάλλον, τη φυσιογνωμία και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας», επισημαίνει η Αννα Φιλίνη για το χωροταξικό του τουρισμού. Αναφέρει ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει σε ορισμένα σημεία, αλλά το τελικό σχέδιο προωθεί τον… κυνηγετικό τουρισμό, επιτρέπει τη δημιουργία νέων χιονοδορμικών κέντρων και δασικών χωριών, ενώ τουριστικά συγκροτήματα μπορεί να κατασκευαστούν ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές NATURA

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Από την πλευρά της η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη φέρεται διατεθειμένη να αποσύρει τάχιστα το Ειδικό Χωροταξικό του κ. Σουφλιά και να ξεκινήσει από μηδενική βάση τη συζήτηση με όλους τους φορείς για τη δημιουργία ενός Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου που θα θέτει φραγμούς στην άναρχη δόμηση και την άνευ όρων υποταγή στα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και του διεθνούς real estate, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην «πράσινη ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η σημερινή κυβέρνηση. *

           Από το δικτυακό τόπο του ΠΑΣΟΚ

           Ημ. Δημοσίευσης : 04/02/2009 12:02

 

Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Εμείς ζητήσαμε την απόσυρση του Χωροταξικού Σχεδίου που προώθησε και ψήφισε η ΝΔ, όχι μόνο γιατί είναι ανεπαρκές, αλλά κυρίως επειδή είναι επικίνδυνο. Και είναι επικίνδυνο για πέντε λόγους:

 1. Γιατί προωθεί την ανταγωνιστικότητα, περιφρονώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη.

2. Γιατί ευνοεί την συγκέντρωση της ανάπτυξης στα ήδη κορεσμένα κέντρα.

3. Γιατί δεν ρυθμίζει την εκτός σχεδίου δόμηση.

4. Γιατί αγνοεί τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών νησιών.

5. Γιατί αποτελεί ομπρέλα στο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, το οποίο παραδίδει τις καλύτερες περιοχές της χώρας στα μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια άλλη φιλοσοφία, μια άλλη ιδέα για τον εαυτό της και για το μέλλον της. Αυτή η άλλη ιδέα, η άλλη φιλοσοφία, είναι ο δρόμος της πράσινης ανάπτυξης, που – θα αξιοποιεί το φυσικό μας περιβάλλον ως συγκριτικό πλεονέκτημα και θα βασίζεται στη γνώση και στην καινοτομία, – θα αναπτύσσει και θα εφαρμόζει με τρόπο έξυπνο την τελευταία λέξη της επιστήμης για την παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας, – θα συνδέει τη γνώση με την παραγωγικότητα, την έρευνα με την εκπαίδευση, την επιστήμη με την παραγωγή, – θα μειώνει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές, οι οποίες χρειάζονται λιγότερη ενέργεια και νερό, αξιοποιούν κατά το δυνατό ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκπέμπουν λιγότερα απόβλητα και ρύπους, – θα αναπτύξει τεχνολογίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και θα προωθήσει σύγχρονες τεχνολογίες επεξεργασίας απορριμμάτων, – θα δίνει ισχυρά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες έντασης γνώσης, – θα έχει ως συστατικά στοιχεία της την οικολογική γεωργία και τον ποιοτικό τουρισμό, – θα ολοκληρώσει με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο το Εθνικό Κτηματολόγιο και το Εθνικό δασολόγιο, χωρίς να θέτει θέμα προσφυγής σε χάρτες και αεροφωτογραφίες  που νομιμοποιούν τη διαχρονική παρανομία σε βάρος των δασών, ξαναφέρνοντας από την πίσω πόρτα την αλλαγή του Άρθρου 24. Δέκα είναι οι βασικές κατευθύνσεις που οφείλει να αποτυπώνει το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο:

….

4. Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο πρέπει να προτάσσει την χωρική συνοχή και την επάρκεια των φυσικών πόρων ως βασικών προϋποθέσεων για τις όποιες αναπτυξιακές επιλογές. Με σαφείς κατευθύνσεις για τη διαχείριση και διάθεση των απορριμμάτων και αποβλήτων καθώς και για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων όχι σε επίπεδο μέγα-παρεμβάσεων αλλά κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο και επίπεδο υδατικού διαμερίσματος. Το σχέδιο της κυβέρνησης αγνοεί πλήρως αυτές τις υποδομές αρκούμενο μόνο σε γενικόλογες αναφορές και αναφερόμενο ευκαιριακά σε κατασκευαστικές παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα η αναφορά στην εκτροπή του Αχελώου, τη στιγμή που εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ για το θέμα.

5. Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός με ιδιαίτερη σημασία στον εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο της παράκτιας ζώνης και της νησιωτικής Ελλάδας. Η Ελλάδα διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο. Πρέπει επιτέλους να τις διαχειριστεί με όραμα και φροντίδα, και σύμφωνα με τιε διεθνείς υποχρεώσεις της.

7. Η αναπτυξιακή διαδικασία πρέπει να μοιραστεί με τρόπο ισοβαρή και ισότιμο σε ολόκληρη τη χώρα, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.

8. Συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού. Το Χωροταξικό Σχέδιο πρέπει να αποτελέσει μια σημαντική μεταρρύθμιση που θα αναστρέψει την επί πολλά χρόνια εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου και την έντονη αστυφιλία που μαστίζει τη χώρα μας, προβλέποντας τη δημιουργία παραγωγικών και κοινωνικών υποδομών και αναπτύσσοντας χρήσεις και κίνητρα στην ελληνική ύπαιθρο για συγκράτηση του πληθυσμού, δραστηριοποίηση των νέων και ασφαλή παραμονή των ηλικιωμένων. 9. Εκτός σχεδίου δόμηση. Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο θα  πρέπει να θέσει σαφείς διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση όλων των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, των Σχεδίων Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης καθώς και των χρήσεων γης ώστε να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμησης στο τέλος της εφαρμογής του Εθνικού Χωροταξικού. 10. Ειδικότεροι χωροταξικοί σχεδιασμοί ανά μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες. Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, αφορά ολόκληρη τη χώρα και υλοποιείται με απολύτως συγκεκριμένο σχεδιασμό σε κάθε περιοχή της, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.

               ΠΑΣΟΚ: Εκτρωματικό κείμενο το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, κ. Σπύρος Κουβέλης, η πολιτική εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης,<…> καAντζελα Γκερέκου, και ο εισηγητής του ΚΤΕ ΠΕΧΩΔΕ, Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για την έγκριση από την Κυβερνητική Επιτροπή του τελικού κειμένου του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό», έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Πάντες πλην Λακεδαιμονίων. Όλη η Ελλάδα, πλην του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, αντιδρά στη θεσμοθέτηση του εκτρωματικού κειμένου, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο `Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό`. Προφανώς, τα συμφέροντα που ενδιαφέρονται για την προώθηση του συγκεκριμένου πλαισίου βαρύνουν περισσότερο από το σύνολο των φορέων της πολιτικής, κοινωνικής και επιστημονικής ζωής του τόπου, που διαφωνούν κάθετα με την προώθησή του.
Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε σήμερα να αγνοήσει την ξεκάθαρη απόρριψη του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ), αλλά και την συνολική αντίθεση από κόμματα, φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εγκρίνοντας ένα κείμενο που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. `Διαβούλευση` το ονόμασε αυτό στις δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. 
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η πολιτική κατεύθυνση της απερχόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η, με κάθε τρόπο και μέχρι την τελευταία στιγμή, εμπορευματοποίηση της χώρας, η τσιμεντοποίηση των ομορφότερων και πιο ευαίσθητων κομματιών της, και εν τέλει η απαξίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.

Ο κατασκευαστικός βιασμός των ελληνικών ακτών και νησιών, κατά το πρότυπο της ασύδοτης αντιπαροχής των δεκαετιών του ’50 και του ’60, δεν πρόκειται να έχει διάρκεια πάνω από μερικούς μήνες, όσο και η ζωή της σημερινής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έχει δηλώσει ότι η επόμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα αποσύρει το συγκεκριμένο κείμενο, που είναι καταστροφικό για τον τουρισμό και το φυσικό περιβάλλον της χώρας και, μετά από διάλογο με την κοινωνία, θα προωθήσει Σχέδιο Χωροταξικής Οργάνωσης του ελληνικού τουρισμού, στη βάση των αρχών της Πράσινης Ανάπτυξης, του σεβασμού του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάδειξης του τεράστιου πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος της χώρας».

               Καθημερινή 5/3/2009

Σε έντονη κόντρα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ μετετράπη η συζήτηση, ενώπιον τριών επιτροπών της Βουλής, του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό. Ο υπουργός χαρακτήρισε λασπολόγους και συκοφάντες όσους τον κατηγόρησαν ότι δημιούργησε ένα προνομιακό για τους μεγαλοκατασκευαστές πλαίσιο, για να προκαλέσει την οργή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, πολλοί από τους οποίους αποχώρησαν από την αίθουσα.

Επί της ουσίας, αποκρούοντας την «ομοβροντία» περιβαλλοντικών και επιστημονικών οργανώσεων ενάντια στο ειδικό χωροταξικό του τουρισμού, ο κ. Γιώργος Σουφλιάς υπερασπίστηκε τις επιλογές του υπουργείου, ισχυριζόμενος ότι γίνονται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικά για την παραθεριστική κατοικία επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι», προαναγγέλλοντας τον περιορισμό τους στο 1% της έκτασης των νησιών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν υπόψη παρατηρήσεις του εθνικού συμβουλίου χωροταξίας.

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για έλλειψη προτάσεων, αλλά εμμέσως πλην σαφώς και τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμα, για την άσκηση κριτικής. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος θεμάτων ΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Μανιάτης επανέλαβε τη δέσμευσή του κ. Παπανδρέου ότι θα αποσύρει το πλαίσιο όταν έρθει στην εξουσία, ενώ η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φιλίνη κατηγόρησε ότι το πλαίσιο ενισχύει την εκτός σχεδίου δόμηση, αντίθετα με τις προβλέψεις του εθνικού χωροταξικού.

               Επιστολή 34 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Δ. Σιούφα, απέστειλαν 34 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου, με την<…> οποία ζητούν τη σύγκληση των παραπάνω Επιτροπών, με θέμα την ακρόαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά και Τουριστικής Ανάπτυξης, Κ. Κ. Μαρκόπουλου, για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο γα τον Τουρισμό που βρίσκεται με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΑ), με τη μορφή σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.). αποτελεί ένα κείμενο που θα προσδιορίσει το αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό μέλλον μεγάλου μέρους της χώρας.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο κείμενο συγκεντρώνει σωρεία αρνητικών αξιολογήσεων, τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από κοινωνικούς, τουριστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς. Δεκάδες θεσμικοί εκπρόσωποι της κοινωνίας με κατά τεκμήριο αξιόπιστες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις, έχουν καταγγείλει τον εκτρωματικό, αντιαναπτυξιακό και περιβαλλοντοκτόνο χαρακτήρα του. Ταυτόχρονα, είναι απολύτως βέβαιο, ότι με τη δεδομένη οικονομική κρίση που θα πλήξει βαθύτατα τον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα, απαιτείται το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια, γενναιότητα και προοπτικές μέλλοντος όλες τις παραμέτρους του προβλήματος.
Η βασική επιλογή του κειμένου είναι η δημιουργία σύνθετων τουριστικών υποδομών με τη μορφή παραθεριστικών κατοικιών, τη στιγμή που δεν είναι καθόλου προφανείς οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε όλες τις χώρες προέλευσης τουριστών και κατά συνέπεια είναι άγνωστες οι συνέπειες της δυνατότητάς του να αγοράσουν παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα.
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και επειδή δεν προβλέπεται νομοθετικά η συζήτηση του συγκεκριμένου κειμένου στο κορυφαίο όργανο δημοκρατικού διαλόγου της χώρας, τη Βουλή των Ελλήνων, θεωρούμε απαραίτητο και επιβεβλημένο να υπάρξει πληροφόρηση των Επιτροπών μας για τις επιπτώσεις των πολιτικών επιλογών που περιλαμβάνονται το συγκεκριμένο κείμενο.
Για τους λόγους αυτούς αιτούμεθα, βάσει του άρθρου 41Α του Κ.τ.Β να προσέλθουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γ. Σουφλιάς και ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Μαρκόπουλος, ώστε να υπάρξει πλήρης διάλογος για τις βασικές επιλογές του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό».

               Τουριστική κατοικία: αλλαγή θεσμικού πλαισίου ή …απλώς ονομασίας;

Η αγορά της τουριστικής κατοικίας παγκοσμίως, τουλάχιστον πριν από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, απορροφούσε ετησίως πάνω από 700 δισ.ευρώ. Τα επενδυτικά μοντέλα, που χρησιμοποιούνται διεθνώς, γι αυτό το πρόϊόν είναι ποικίλα (μέσω time-sharing, fractionals, BTUL’s, δηλαδή buy-touse-and-let, PRC’s -private residence clubs, condos κ.λπ).

Στην Ελλάδα το ζήτημα της τουριστικής κατοικίας συζητείται επί δεκαετίες όπως και το θεσμικό του πλαίσιο. Επί κυβέρνησης Ν.Δ. ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ.Γιώργος Σουφλιάς, στο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, θέσπισε την κατηγορία επενδύσεων της «σύνθετης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης τουριστικών υποδομών σταθερού παραθερισμού», που θα περιελάμβανε τη συνδυασμένη ανάπτυξη ξενοδοχείων διαφόρων λειτουργικών μορφών/τύπων υψηλών προδιαγραφών, τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων, εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής (συνεδριακά κέντρα, γκολφ, κέντρα θαλασσοθεραπείας κ.ά.) καθώς και κατοικιών προς πώληση στις οποίες θα προβλέπεται η δυνατότητα παροχής ξενοδοχειακών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Η ανάπτυξη σύνθετων και ολοκληρωμένων τουριστικών υποδομών σταθερού παραθερισμού προωθούνταν τόσο σε αναπτυσσόμενες αλλά και ήδη ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές συμπεριλαμβανομένων των μητροπολιτικών περιοχών όσο και στον πεδινό ή ημιορεινό χώρο βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Υπολείπονταν η έκδοση υπουργικών αποφάσεων σχετικά με τις νέες μορφές διαχείρισης, προκειμένου το ειδικό χωροταξικό να λειτουργήσει. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όμως, είχε αντίθετη άποψη για το θέμα της τουριστικής κατοικίας και ακύρωσε το χωροταξικό Σουφλιά.

Τώρα, πληροφορούμαστε ότι τα υπουργεία Πολιτισμού-Τουρισμού και ΥΠΕΚΑ ετοιμάζουν σχέδιο νόμου για την τουριστική κατοικία μέσω των «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων». Το σχέδιο νόμου προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή ως τον Ιούνιο και με στόχο να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την τροποποίηση του χωροταξικού σχεδίου το καλοκαίρι.

Με τη ρύθμιση αυτή θα καθορίζεται ανά περίπτωση το μέγιστο ποσοστό των τμημάτων του σύνθετου τουριστικού καταλύματος που είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν ή να εκμισθωθούν μακροχρόνια, ενώ ο συντελεστής δόμησης θα είναι ενιαίος και μικρότερος από αυτόν που ισχύει σήμερα για τις τουριστικές εγκαταστάσεις εκτός σχεδίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δηλαδή, τα «σύνθετα τουριστικά καταλύματα» του κ.Γερουλάνου και της κυρίας Μπιρμπίλη είναι τα ίδια, που ο κ.Σουφλιάς ονόμασε επενδύσεις «σύνθετης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης τουριστικών υποδομών σταθερού παραθερισμού». Θα περιμένουμε περισσότερα στοιχεία για να αποφανθούμε. Αλλά, αν τελικά το θεσμικό πλαίσιο αλλάξει απλώς στην…ονομασία, θα έχουν χαθεί δυο ακόμη χρόνια στην υλοποίηση επενδύσεων, που μπορούν να αλλάξουν τη δομή του ελληνικού τουρισμού, αφού είναι γνωστό ότι η τουριστική κατοικία είναι ο πιο σημαντικός μοχλός για τουρισμό όλους τους μήνες του χρόνου…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: