ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ

Η Σίφνος διαθέτει ένα μοναδικό δίκτυο μονοπατιών, που την διασχίζουν απ΄άκρη σ’ άκρη. Δεν υπάρχει σημείο της που να μην είναι προσβάσιμο με τα πόδια. Φυσικά δεν είναι μόνον οι επισκέπτες που τα διασχίζουν, αλλά άνθρωποι του νησιού με τα ζώα τους, γιατί τα μονοπάτια αποτελούν ακόμη και σήμερα τον κύριο τρόπο για την πρόσβαση στα χωράφια ή τους βοσκότοπους εκτός οδικού δικτύου, όσων ασχολούνται με καλλιέργειες ή έχουν κοπάδια, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να είναι απόλυτα απαραίτητα. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη τόσο του κυρίου οδικού δικτύου, όσο και του δευτερεύοντος με την κατασκευή μεγάλου αριθμού χωματοδρόμων, είχαν αρνητικές επιπτώσεις σε πολλά μονοπάτια. Όμως τον σημαντικότερο ίσως κίνδυνο αποτελεί η ίδια η φύση. Ειδικότερα, η βλάστηση αποτελεί ένα μόνιμο κίνδυνο για το σύνολο του δικτύου, ενώ έχει ήδη θέσει σε αχρηστία μεγάλο αριθμό μονοπατιών. Σύμμαχός της, αλλά και πηγή της, η βροχή. Την τελευταία δεκαετία πολλές ξερολιθιές έπεσαν εξ αιτίας της, περιορίζοντας την λειτουργικότητα των μονοπατιών, η δε αποκατάστασή των ζημιών δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί μία από τις κύριες μέριμνες των τοπικών αρχών, δεδομένου ότι οι ξερολιθιές αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σίφνου.

Η αποκατάσταση, η διατήρηση, αλλά και η επέκταση του δικτύου των μονοπατιών είναι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική, δεδομένης της νέας μορφής του εναλλακτικού τουρισμού, που ονομάζεται «Περιπατητικός Τουρισμός». Αυτός είναι ανεπτυγμένος εδώ και δεκαετίες μεταξύ των ξένων επισκεπτών του νησιού, που όμως βρίσκει συνεχώς όλο και πιο πολλούς οπαδούς μεταξύ των συμπατριωτών μας. Έτσι η καλή κατάσταση των μονοπατιών, η σήμανσή τους, καθώς και η τοποθέτηση πινακίδων, οι οποίες να δείχνουν τους διάφορους προορισμούς, είναι απόλυτα απαραίτητες ενέργειες για την περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω είδους τουρισμού.

Όμως αν ο τουρισμός αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για την διατήρηση και συντήρηση των μονοπατιών, επειδή έχει άμεσες επιπτώσεις στις βιωτικές ανάγκες του νησιού, υπάρχουν και άλλοι λόγοι εξ ίσου σημαντικοί, που χαρακτηρίζονται από την διαχρονική τους αξία και που έχουν ακατάλυτους δεσμούς με την ιστορία και τις μνήμες του νησιού μας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Ξωκλήσια, μοναστήρια, αρχαίοι χώροι, πύργοι, πηγές, ορυχεία, σε όλα αυτά τα δημιουργήματα της αλληλεπίδρασης του νησιού με τους κατοίκους του μας οδηγούν μονοπάτια, που δεν είναι απλά μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σίφνου, αλλά και ο κύριος σύνδεσμος μαζί της.

Βέβαια έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες από διάφορους φορείς, ιδιωτικούς ή δημόσιους, προς την κατεύθυνση αυτή, είναι όμως χρονοβόρες ειδικότερα στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας. Έτσι η εθελοντική εργασία αυτό το καλοκαίρι θα είναι επιβεβλημένη. Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλλασας Σίφνου (Ο.Φ.Β.Θ.Σ.) άρχισε ήδη να δραστηριοποιείται από το περασμένο καλοκαίρι κυρίως στην περιοχή Natura 2000, με την τοποθέτηση των απαραίτητων πινακίδων, για την υπόδειξη στους περιπατητές των κατευθύνσεων προς Αγ. Μαρίνα Φλάμπουρο, Παναγιά Νήγιου, Μαύρο Χωριό, Βαθύ, Αγ. Μαρίνα Καδέ κ.λπ. Αυτό το καλοκαίρι ο Όμιλος θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές για τον καθαρισμό και σήμανση μονοπατιών και σε άλλες περιοχές, που δέχονται μεγάλο αριθμό περιπατητών, αποβλέποντας στην συνεργασία και με άλλους φορείς.

ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ, ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ.

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΙΦΝΟΥ

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν ηλεκτρονικά στην διεύθυνση omilos.filon.sifnou@gmail.com

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: