Απάντηση ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ σε δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, ο Περιφερειάρχης Ν Αιγαίου ασκεί κριτική στις παρατάξεις της μειοψηφίας και αναφέρει ότι ΘΑ απαντάει στις ερωτήσεις και απαντήσεις, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι «περισσότερες δεν αφορούν τοπικά θέματα ή είναι δημοσιεύματα από εφημερίδες».

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, όσον τουλάχιστον αφορά σε μένα και στον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ Ν Αιγαίου, παραθέτουμε τις ερωτήσεις και επερωτήσεις που έχουμε καταθέσει από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, χωρίς να έχουμε λάβει κάποια απάντηση, όπως προβλέπει το σχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου (άρθρα 13 και 16):

Το πλήρες κείμενο των ερωτήσεων και επερωτήσεων μπορεί να διαβάσει καθένας στο μπλογκ του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ https://ecoanemos.wordpress.com για να διαπιστώσει και ο ίδιος αν αφορά τα νησιά μας ή όχι.

Επίσης, έχουμε ζητήσει από την Περιφέρεια ήδη από τον Φεβρουάριο (χωρίς απάντηση μέχρι σήμερα) να καταθέσει έγγραφα για τα εξής:

  1. Τις απόψεις που κατέθεσε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στη διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την «Ευρώπη 2020»
  2. Αναλυτικά στοιχεία για τους ελέγχους (και τα αποτελέσματά τους) που έχει πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Φυτο-υγειονομικού Ελέγχου στη Ρόδο από το 2007 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, με δεδομένο ότι κόστισε €805.000 και χρηματοδοτήθηκε κατά 100% με στόχο να αποτελέσει ένα από τα 3 συνολικά σύγχρονα παρόμοια κέντρα σε όλη τη χώρα, αλλά και ότι τα ποσοστά υπολειμμάτων σε εγχώρια και εισαγόμενα λαχανικά και φρούτα που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι υψηλά.
  3. Τα συμπεράσματα τυχόν ελέγχου από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την απόδοση ευθυνών σε σχέση με τις αιτίες των μεγάλων καταστροφών στην Ρόδο, ως αποτέλεσμα και των παρεμβάσεων σε ρέματα της περιοχής.

Χωρίς απάντηση είναι μέχρι σήμερα και επιστολές μας όπως η από κοινού παρέμβαση φορέων και της Περιφέρειας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Παν/μιο Αιγαίου ή η θέση της Περιφέρειας σχετικά με την πώληση των 50.000 στρεμμάτων της δημόσια έκτασης στο Πρασονήσι Ρόδου, που περιλαμβάνει στις 10 περιοχές που πρόκειται να πωληθούν κατά προτεραιότητα από την κυβέρνηση για να συγκεντρωθούν τα 50 δις από πωλήσεις και αποκρατικοποίησεις.

Μάλιστα στις 23 Μαΐου είχαμε αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Περιφερειάρχη όπου επισημάναμε ότι «Η σωστή λειτουργία του Π.Σ είναι ευθύνη όλων μας». Αναλυτικά είχαμε αναφέρει τα εξής:

Ανοικτή επιστολή του Ν. Χρυσόγελου προς τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ Γ. Μαχαιρίδη 

Η σωστή λειτουργία του Π.Σ είναι ευθύνη όλων μας

Αγαπητέ κ. Περιφερειάρχη,

Σας έχουμε κατ’ επανάληψη ως παράταξη καταθέσει, και φαντάζομαι ότι το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες παρατάξεις, διάφορες επερωτήσεις για κρίσιμα θέματα που αφορούν τους πολίτες του Ν. Αιγαίου. Σας έχουμε επίσης ζητήσει να καταθέσετε στο σώμα έγγραφα που αφορούν υπηρεσίες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Στις επερωτήσεις αυτές δεν απαντήσατε ούτε γραπτά ούτε προφορικά στο ΠΣ και φυσικά δεν εξηγήσατε ποτέ τους λόγους για τους οποίους δεν το κάνατε.

Σύμφωνα με τα άρθρα 13 και 16 του  Σχεδίου Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου είστε υποχρεωμένος να απαντάτε στις επερωτήσεις των Περιφερειακών Συμβούλων στην αρχή κάθε συνεδρίασης, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 8 το ΠΣ πρέπει να λαμβάνει γνώση κρίσιμων εγγράφων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του. Επομένως υπάρχουν τόσο ουσιαστικοί όσο και τυπικοί λόγοι για τους οποίους ζητάμε να απαντάτε στις επερωτήσεις και να μας καταθέτετε σχετικά έγγραφα.

Μπορούμε να κατανοήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αιρετή πλέον Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Θα μπορούσαμε να καταλάβουμε, επίσης, και για ένα αρχικό διάστημα τις όποιες καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των απαντήσεων ή τις όποιες ασάφειες στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας. Όμως πλέον μπαίνουμε στον 6ο μήνα από την έναρξη λειτουργίας του θεσμού. Μοναδικός μας σκοπός είναι να βοηθήσουμε στον πολιτικό διάλογο αλλά και στην επίλυση προβλημάτων. Αυτό ασφαλώς φαίνεται και από τη συνεισφορά μας σε επίπεδο προτάσεων προς το Π.Σ.

Όμως αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι η περιφρόνηση των θεσμών και ειδικά του ρόλου των μειοψηφιών στο Π.Σ. Η στάση σας αυτή δεν βλάπτει εμάς, βλάπτει τη συνολική λειτουργία του Π.Σ, αφού δεν δίνει τη δυνατότητα να συζητιούνται σοβαρά θέματα που απασχολούν όλους τους πολίτες του Ν. Αιγαίου. Τους πολίτες του Ν. Αιγαίου δεν τους εκπροσωπεί μόνο η πλειοψηφία αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις, ενώ ο νομοθέτης διασφαλίζει ξεκάθαρα τη διαδικασία δημοκρατικού ελέγχου και τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

Πιστεύοντας ότι η μέχρι στιγμής στάση σας οφείλεται σε λόγους που έχουν σχέση με τις δυσχέρειες και δυσκολίες της πρώτης περιόδου σύστασης της αιρετής Περιφέρειας και όχι με άρνησή σας να δεχτείτε τους κανόνες και κανονισμούς μιας δημοκρατικής λειτουργίας του Π.Σ, αναμένουμε την όσο το δυνατόν πιο σύντομη ανταπόκρισή σας. Εμείς από την πλευρά μας θα επιμείνουμε στην εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας του Π.Σ αλλά και στη τήρηση στοιχειωδών προβλέψεων των δημοκρατικών θεσμών.

Με εκτίμηση

Ν. Χρυσόγελος

Επικεφαλής της παράταξης Οικολογικός Άνεμος Ν. Αιγαίου  

Γραμματέας του Π.Σ Ν. Αιγαίου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: