Ρεβίθια φούρνου σε σκεπασταριά, Σίφνος

Συνταγή για «ρεβίθια φούρνου σε σκεπασταριά» από το βιβλίο «Λιχουδιές της Σίφνου» της Ελένης Αντ. Τρούλλου

Υλικά: ½ κιλό ρεβίθια
1 κουταλιά τσαγιού σόδα
1 κουταλιά τσαγιού αλάτι
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 ½ κιλό νερό

Εκτέλεση: Βρέχομε τα ρεβίθια από το βράδυ, με τη σόδα και το αλάτι. Το πρωί τα ξεπλένουμε καλά – καλά. Τα ρίχνουμε στη σκεπασταριά (είναι πήλινο Σιφνέικο σκεύος, ειδικά για τα ρεβίθια του φούρνου,) αλλά μπορούμε να ψήσουμε και γίγαντες με τον ίδιο τρόπο. Κόβομε τα κρεμμύδια σε φέτες πλατιές και λεπτές. Ρίχνομε το λάδι. Τρία φύλλα δάφνη (προαιρετικά). Αλάτι και τέλος νερό περίπου 4 δάχτυλα κάτω από το λαιμό της σκεπασταριάς. Τη σκεπάζομε με το καπάκι. Ετοιμάζουμε λίγο ζυμάρι με νερό και αλεύρι. Τα πλάθουμε σε μια λωρίδα. Τόση σε μέγεθος, ώστε να καλύψει το καπάκι γύρω – γύρω. Αυτό γίνεται για να μην φύγει η μυρωδιά, και να μείνουν τα συστατικά όλα. Κατά προτίμηση σε φούρνο χωριάτικο με κλαδιά. Σιγοψήνονται όλη τη νύχτα και το πρωί είναι έτοιμα. Αυτό το φαγητό γινόταν την Κυριακή, για να είναι η νοικοκυρά ελεύθερη να πάει το πρωί στην εκκλησία και όταν επιστρέφει, για το σπίτι, να το πάρει από το φούρνο που είναι ήδη έτοιμο. Τα σερβίριζαν στην απλάδενα (μεγάλη πιατέλα) για να φάει όλη η φαμίλια. Υπάρχει μάλιστα και ένα τετράστιχο που λένε μέχρι σήμερα στη Σίφνο:

« Ορίστε μέσα αν θέλετε
έχουμε ρεβιθάδα
θα τρώτε και θα γλείφεστε
από τη νοστιμάδα.»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: