Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου. Ξεκίνησαν με ανακύκλωση χαρτιού

Ιδρύθηκε πρόσφατα στο νησί  της Ρόδου η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) «Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου». Η εταιρεία έχει σκοπό να προάγει τον εθελοντισμό, την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού της Ρόδου μέσα σε ένα πλαίσιο αειφόρου ανάπτυξης.

Η πρώτη  δράση είναι η σε σταθερή και μόνιμη βάση ανακύκλωση χαρτιού που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγε στο ΧΥΤΑ με τις ανάλογες συνέπειες. Τα όποια έσοδα από τη δράση αυτή αλλά και όλες τις άλλες,  θα καταλήγουν ΟΛΑ σε κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς , πολιτιστικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς  για τη Ρόδο.

Η εταιρεία  συλλέγει χαρτί κάθε μέρα, από 8 πμ έως 3 μμ, και τα Σάββατα από τις 9.00 έως 13.00 στην αποθήκη της που βρίσκεται στην οδό Χρ. Τσιγάντε 3, (απέναντι από το Επαγγελματικό Λύκειο, πίσω από το πρατήριο καυσίμων της ΕΚΟ). Το χαρτί που μπορεί κανείς να φέρει είναι:

  1. Εφημερίδες
  2. Σχολικά Βιβλία
  3. Περιοδικά
  4. Χαρτόκουτα
  5. Ανάμικτο χαρτί (κόλλες Α4, φωτοτυπίες, κλπ)

Είναι μεγάλη βοήθεια εάν ξεχωρίζονται αυτά τα υλικά στις παραπάνω κατηγορίες. Αν υπάρχει πολύ μεγάλη ποσότητα χαρτιού μπορούν οι πολίτες  να τηλεφωνούν στο 22410 34944 από τις 9 π.μ. μέχρι και 5μ.μ. ή στο 6944640451 για να συνεννοηθούν για  την παραλαβή.

Η βοήθεια των εθελοντών είναι σημαντική γι’ αυτό όσοι θέλουν μπορούν απλά να βοηθούν στην αποθήκη ή ακόμα και να γίνουν μέλη της εταιρείας στέλνοντας ένα μήνυμα με τα πλήρη στοιχεία τους στο rhodesvolunteers@gmail.com .

Από την προηγούμενη Τρίτη 5/7/2011  η εταιρεία έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Δήμο Ρόδου. Μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί τρία φορτία με χαρτί στην εταιρεία ανακύκλωσης χαρτιού στην Αθήνα με την ευγενική χορηγία των μεταφορικών εταιρειών ΜΕΤ.ΡΟ και ΤΣΙΡΙΚΟΣ. Χορηγοί στην προσπάθεια εξάλλου είναι η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Ακολουθεί το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Ρόδου και Εθελοντών:

Μνημόνιο Συνεργασίας

Μεταξύ του Δήμου Ρόδου και  της ΑΜΚΕ «Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου»

Άρθρο 1 Σκοπός

Σκοπός του μνημονίου αυτού είναι να περιγραφεί το πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Ρόδου, που θα αποκαλείται εφεξής πρώτος συμβαλλόμενος,  και της ΑΜΚΕ « Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου», που θα αποκαλείται εφεξής δεύτερη συμβαλλόμενη,  όσον αφορά την  ανακύκλωση χαρτιού και όχι μόνο, στο νησί της Ρόδου

Άρθρο 2 Έναρξη Ισχύος – Διάρκεια – Λήξη

Η έναρξη της ισχύος αυτού του μνημονίου συνεργασίας ξεκινά μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο του πρώτου συμβαλλομένου και της Συντονιστικής Γραμματείας της δεύτερης συμβαλλομένης.

Η διάρκεια του μνημονίου αυτού είναι αόριστη. Μπορεί να τερματιστεί είτε από κοινού είτε μονομερώς με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τον πρώτο συμβαλλόμενο  και της Γενικής Συνέλευσης για την δεύτερη συμβαλλόμενη.

Άρθρο 3 Υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων

Ο πρώτος συμβαλλόμενος υποχρεούται

Α) να συλλέγει με συνεργεία του τα χαρτόκουτα και να τα μεταφέρει στο χώρο αποθήκευσης της   δεύτερης συμβαλλόμενης ή σε χώρο που θα αποφασισθεί από κοινού.

Β) να συλλέγει και να τοποθετεί το χαρτί των υπηρεσιών του στα ειδικά σημεία υποδοχής,  που θα έχει ετοιμάσει η δεύτερη συμβαλλόμενη, και στη συνέχεια να το μεταφέρει στις εγκαταστάσεις της πρώτης συμβαλλομένης.

Γ) Να διαθέτει οποιεσδήποτε άλλες ποσότητες άχρηστου και προς απόρριψη χαρτιού στη δεύτερη συμβαλλόμενη.

Η δεύτερη συμβαλλόμενη υποχρεούται

Α) Να παραλαμβάνει στις εγκαταστάσεις της  τα χαρτόκουτα,  το χαρτί των υπηρεσιών και οποιαδήποτε άλλη ποσότητα απόβλητου χαρτιού που της παραδίδονται από τον πρώτο συμβαλλόμενο και να τα προωθεί για ανακύκλωση.

Β) Αφού αφαιρέσει τα λειτουργικά έξοδα διακίνησης του χαρτιού των  παραπάνω κατηγοριών, να αποδίδει το μισό  του ποσού (50%) από την πώλησή του στο Δήμο Ρόδου  με τη μορφή προμήθειας εξοπλισμού και υποδομών για την ανακύκλωση χαρτιού ή ως ενίσχυσης περιβαλλοντικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και φιλοζωικών δράσεων  σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του πρώτου συμβαλλομένου.

Το ποσό αυτό θα μπορεί επίσης να διατεθεί για να καλύψει  καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης όπως θεομηνίες, σεισμούς, πυρκαγιές κλπ ή καταστάσεις που θα συναποφασισθούν από κοινού και πάντα για το καλό του νησιού μας και των κατοίκων της. Σ’ αυτή την περίπτωση, το ποσοστό του 50% που θα αποδίδεται στο Δήμο μπορεί να αυξηθεί με απόφαση της Συντονιστικής Γραμματείας  της δεύτερης συμβαλλόμενης.

Το ποσό που θα διατίθεται στον πρώτο συμβαλλόμενο δε θα μπορεί σε καμία περίπτωση  να καλύψει έξοδα μισθοδοσίας και άλλες πάγιες και ανελαστικές δαπάνες του πρώτου συμβαλλόμενου.

Άρθρο 4.

Ένας βασικός άξονας της συνεργασίας μας θα είναι και η προώθηση και ευαισθητοποίηση  των νέων και του πληθυσμού γενικότερα στην ιδέα της ανακύκλωσης αλλά και γενικά στην υιοθέτηση συμπεριφορών που βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αειφορία, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο το νησί μας, τη  χώρα μας αλλά και τον πλανήτη γενικότερα.

Άρθρο 5

Όλα τα παραπάνω άρθρα βασίζονται στην ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών του νησιού μας. Οτιδήποτε δεν προβλέπεται σε αυτό το μνημόνιο θα μπορεί να αποφασισθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου για τον πρώτο συμβαλλόμενο και της Σ.Γ για τη δεύτερη.

Εθελοντές για το Περιβάλλον και  τον Πολιτισμό της Ρόδου

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: