Συνέντευξη Τύπου και Επισκέψεις Ν. Χρυσόγελου στην Κω

Με την ευκαιρία της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κω στις 2/7/2011 ο Ν. Χρυσόγελος, επικεφαλής της παράταξης «Οικολογικός Άνεμος» στο Ν. Αιγαίο και ο Δ. Γρηγοριάδης, μέλος της Γραμματείας της παράταξης, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ του νησιού και επισκέφτηκαν το Κέντρο Πρόληψης από τα ναρκωτικά «Ιπποκράτης», τις φυλακές Κω, το νοσοκομείο Κω, το κέντρο ανακύκλωσης συσκευασιών του Δήμου Κω,  και έκαναν επαφές με φίλους της παράταξης αλλά και ενεργούς πολίτες του νησιού.

Στη συνέντευξη τύπου ο Ν. Χρυσόγελος αναφέρθηκε στη κρίση που μαστίζει τη χώρα και που δυστυχώς δεν είναι μόνο δημοσιονομική. Αναφέρθηκε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τους κινδύνους για το περιβάλλον και την κοινωνία που αυτό και ο εφαρμοστικός νόμος περιέχουν αλλά και στις πράσινες προτάσεις που μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση. Έκανε μια ανασκόπηση και κριτική της λειτουργίας της αιρετής Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και  του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επανέλαβε τις προτάσεις του «Οικολογικού Ανέμου» τόσο για τη βελτίωση της λειτουργίας του Π. Σ όσο  και για την ανάδειξη της ίδιας της Περιφέρειας σε επιτελικό όργανο σχεδιασμού πολιτικών για το Ν. Αιγαίο. Ο Δ. Γρηγοριάδης αναφέρθηκε στο σχεδιασμό που πρέπει να γίνει ώστε να οδηγηθούμε σε μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων μέσω προγραμμάτων πρόληψης, επανάχρησης, κομποστοποίησης και ανακύκλωσης των στερεών αποβλήτων που θα δώσουν λύσεις στο πρόβλημα αλλά θα δημιουργήσουν και θέσεις εργασίας.

Στο Κέντρο Πρόληψης «Ιπποκράτης» ενημερώθηκαν για τα προγράμματα πρόληψης που σκοπό έχουν  την κινητοποίηση κάθε μέλους της κοινότητας της Κω αλλά γενικότερα του Ν. Αιγαίου και την ενίσχυση των παραγόντων που χαρακτηρίζουν ένα υγιή τρόπο ζωής μακριά από εξαρτησιογόνες ουσίες. Συζήτησαν επίσης και για τους σημερινούς κινδύνους εθισμού, όπως το διαδίκτυο που απειλεί χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους. Προσκάλεσαν, τέλος, τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «Ιπποκράτης» να συμμετάσχουν στην ημερίδα για την υγεία που θα διοργανώσει ο Οικολογικός Άνεμος στη Νάξο, εφόσον συζητηθούν στο  προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί εκεί τα θέματα υγείας.

Η επόμενη επίσκεψη ήταν στις φυλακές της Κω, όπου τα στελέχη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αυτές αντιμετωπίζουν. Κυρίαρχα εδώ ήταν τα θέματα της συμφόρησης των φυλακών αφού φιλοξενεί περίπου 1/3 περισσότερους κρατουμένους από τη μέγιστη δυναμικότητά της (σήμερα σε θαλάμους των 30 ατόμων φιλοξενούνται 40 άτομα με αποτέλεσμα αρκετά άτομα να κοιμούνται στο πάτωμα σε στρώματα), η πλήρης έλλειψη υγειονομικού προσωπικού με αποτέλεσμα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να αναλαμβάνουν και ευθύνες νοσοκόμων και γιατρών, η έλλειψη ψυχολόγου ή ψυχίατρου αλλά και η έλλειψη χώρων για την υλοποίηση προγραμμάτων επανένταξης για τους κρατούμενους. Μόνο χάρη στην δωρεάν, εθελοντική προσφορά οδοντιάτρου οι κρατούμενοι έχουν φροντίδα για τα δόντια τους. Εντύπωση προκάλεσε εδώ το γεγονός ότι ενώ υπάρχει η θέληση από τους ίδιους τους κρατούμενους και το προσωπικό των φυλακών για τη διαμόρφωση παρακείμενου χώρου σε κέντρο δημιουργικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων επανένταξης, δεν μπορεί να βρεθεί ένα μικρό κονδύλι της τάξης των 5.000 ευρώ για την αγορά των υλικών (όλη η εργασία διαμόρφωσης του χώρου θα γίνει με εργασία των κρατουμένων).  Από την πλευρά του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να εξευρεθούν λύσεις για τα προβλήματα των φυλακών.

Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο νοσοκομείο Κω όπου για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκαν τα προβλήματά του, με κυρίαρχο αυτό της υποστελέχωσης. Δυστυχώς, η μοναδική παιδίατρος του νοσοκομείου πήρε μετάθεση οπότε δεν υπάρχει παιδίατρος στο νοσοκομείο, η καρδιολογική κλινική λειτουργεί με έναν γιατρό, ενώ δεν υπάρχουν οδηγοί για να κυκλοφορήσει δεύτερο ασθενοφόρο. Αν συμβεί ένα περιστατικό σε απομακρυσμένες περιοχές όπως ο Κέφαλος, για παράδειγμα, δεν είναι διαθέσιμο ασθενοφόρο για άλλα περιστατικά για 2,5-3 ώρες. Επίσης, δε φαίνεται να υπάρχει λύση για το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας αφού λόγω έλλειψης οργανισμού και με τις πρόσφατες περικοπές στις προσλήψεις φαίνεται ότι απλά κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων χωρίς να διασφαλιστεί η λειτουργία του.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κέντρο Ανακύκλωσης συσκευασιών στην Κω για να διαπιστωθεί επί τόπου ο τρόπος λειτουργίας της ανακύκλωσης στην Κω και βέβαια να κατατεθούν προτάσεις για τη βελτίωσή της. Η Κως είναι  από τα λίγα νησιά στο Ν. Αιγαίο που κάνει ανακύκλωση συσκευασιών εδώ και αρκετά χρόνια και ενόψει της εκπόνησης του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ Ν. Αιγαίου έχει μεγάλη σημασία να αναβαθμιστεί ο τρόπος ανακύκλωσης αλλά και να πάει σε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά.  Τα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί/χαρτόνι, μέταλλα και πλαστικά) συλλέγονται μεν χωριστά σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης διαφορετικών χρωμάτων αλλά κατά τη συλλογή και δεματοποίηση-συμπίεση τους ανακατεύονται  όλα μαζί ακυρώνοντας τον διαχωρισμό που έχει γίνει στην πηγή. Φυσικά το πρόγραμμα ανακύκλωσης πρέπει να επεκταθεί σε όλο το νησί και να συμπληρωθεί με πρόγραμμα κομποστοποίησης των οργανικών απορριμμάτων.

Τέλος, τα στελέχη της παράταξης ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Δήμο Κω για την ανάπτυξη συνεργατικών μορφών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας για να αντιμετωπιστούν θέματα ανεργίας και κοινωνικής επανένταξης, ομάδων όπως οι Ρομά. Είναι ένας κλάδος που ενδιαφέρει σοβαρά την παράταξη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ αλλά και γενικότερα τον οικολογικό χώρο οπότε θα παρακολουθούνται οι εξελίξεις στο θέμα και θα γίνονται και οι ανάλογες παρεμβάσεις. Είναι φανερά όμως τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω έλλειψης του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου και μιας κουλτούρας και πρακτικών στήριξης μορφών κοινωνικής οικονομίας, ώστε να συμβάλλουν πράγματι στην καλύτερη (αυτό)οργάνωση της κοινωνίας και να μην αντιμετωπίζονται ως αποσπασματικές ή κινήσεις χωρίς την αναγκαία διαφάνεια.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: