Μυζήθρα

Ένα πανάρχαιο τυρί που προέρχεται από το τυρόγαλο της τυροκόμησης σκληρών τυριών. Συναντιέται με παραλλαγές σε όλες τις Κυκλάδες και την Ελλάδα. Λευκό, συνήθως σε σχήμα κόλουρου κώνου από τα παραδοσιακά τσιμίκσια (ή τα σημερινά πλαστικά), με γλυκειά γεύση και άρωμα ψημένου γάλακτος. Παράγεται με επεξεργασία (θέρμανση και ανάδευση) του τυρογάλακτος που προέρχεται από την τυροκόμηση πρόβειου, κατσικίσιου ή αγελαδινού γάλακτος ή μιγμάτων τους προς σκληρό τυρί, στο οποίο προστίθεται πρόσγαλα (φρέσκο γάλα), σε αναλογία 1/10 περίπου. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται με πλήρες γάλα. Οι διαφορετικές αναλογίες αρχικού γάλακτος κάνουν και τις τοπικές παραλλαγές.

Η φρέσκια μυζήθρα τρώγεται σκέτη ή με μέλι, ξηρούς καρπούς ή μαρμελάδα. Κάνει νόστιμα γλυκά και πίτες (συχνά μαζί με άλλα τυριά). Κατάλληλη για δίαιτα (σε μετρημένες ποσότητες βέβαια!!). Μπορεί να αλατισθεί εξωτερικά και να ωριμάσει, σε αεριζόμενο χώρο ή μέσα σε κατακάθια κρασιού (όπως στη Λέρο) ή σε άλμη ή σε λάδι.  Τότε η γεύση της μεταμορφώνεται σε πικάντικη, αλμυρή και πιπεράτη,  κατάλληλη για μακαρόνια και άλλα φαγητά.

Χριστίνα Ευθυμιάτου -Καρυστιναίου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: