Καλασούνα Φολεγάνδρου

Υλικά

Γέμιση
300 γρ σουρωτό Φολεγάνδρου ή άλλο φρέσκο ξινό μαλακό τυρί (ξυνομυζήθρα Νάξου)
1 κρεμμύδι ξερό
Λίγα φυλλαράκια δυόσμο
Αλάτι πιπέρι

Φύλλο
2,5 φλιτζάνια αλεύρι
0,5 φλιτζάνι λάδι
0,5 κεσεδάκι γιαούρτι (παραδοσιακό αν βρείτε)

Εκτέλεση:
Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη, το αλατίζουμε, και το αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσει. Ανακατεύουμε το κρεμμύδι με το τυρί, αλατοπιπερώνουμε, ψιλοκόβουμε το δυόσμο και η γέμιση είναι έτοιμη.

Ετοιμάζουμε το φύλλο ως εξής: Ανακατεύουμε σε μπολ το γιαούρτι με το βιτάμ ή το λάδι και προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε νερό ή αλεύρι ώστε να είναι μαλακή αλλά και να μη κολλάει στα χέρια μας. Όταν είναι έτοιμη, κάνουμε μία μπαλίτσα, την τυλίγουμε σε σακουλίτσα ή πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε μία ώρα στο ψυγείο να «ξεκουραστεί». Ανοίγουμε το φύλλο και απλώνουμε σε βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί. Απλώνουμε πάνω τη γέμιση.

Ψήνουμε την καλασούνα στους 180Ο C 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Παραλλαγές του σουρωτού συναντώνται με διαφορετικά ονόματα στα νησιά των Κυκλάδων (όπως η ξινομυζήθρα Νάξου, το χλωρό Σαντορίνης, το χλωροτύρι Άνδρου κ.ά). Πρόκειται για παραδοσιακά φρέσκα τυρί με αλοιφώδη υφή σε κόκκους, λευκά χωρίς σχήμα και περίβλημα. Γίνονται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, αλλά και από αγελαδινό.

Παρασκευάζονται από φρέσκο γάλα χωρίς θέρμανση, στο οποίο προστίθεται μικρή ποσότητα φυσικής πυτιάς που πήζει τυρί μέσα σε 24 ώρες. Στη συνέχεια το μίγμα στραγγίζεται σε τσαντίλες για αρκετές ώρες και μετά είναι έτοιμο προς βρώση. Μερικές φορές προστίθεται και λίγο αλάτι. Κατά κανόνα όμως το τυρί πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγες ημέρες γιατί δεν αντέχει περισσότερο.

Χριστίνα Ευθυμιάτου – Καρυστιναίου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: