Επίσκεψη Νίκου Χρυσόγελου στην Άνδρο

Στην Άνδρο βρέθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου,  στις 10 και 11 Ιουνίου, συνεχίζοντας μια σειρά επισκέψεων σε νησιά των Κυκλάδων με στόχο συζητήσεις με φορείς για τα θέματα που απασχολούν τα νησιά. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η απασχόληση και η κοινωνική πολιτική (Σύρος), η πολιτική υγείας (Σίφνος), η πολιτική συνοχής (Τήνος) και η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων (Άνδρος).

Στο νησί της Άνδρου συγκεκριμένα ο Νίκος Χρυσόγελος είχε ένα σύνολο επαφών και συζητήσεων για την «κρίση των απορριμμάτων» με τον Δήμαρχο Άνδρου Γ. Γλυνό, τον αντιδήμαρχο Ν. Θεολόγου, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θ. Σουσούδη, τον δημοτικό σύμβουλο Κ. Θωμά, στελέχη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και ενεργούς πολίτες της Άνδρου. Επισκέφθηκε, επίσης, τον Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στη θέση Σταυροπέδα, που κατέρρευσε στις αρχές Φεβρουαρίου και συζήτησε αναλυτικά διάφορες διαστάσεις της κρίσης των απορριμμάτων στην Άνδρο (περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές). Παρουσίασε, μάλιστα, ένα σχέδιο για το πώς η σημερινή κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, του περιβάλλοντος, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της τοπικής οικονομίας.

Σε όλους τους συνομιλητές επισήμανε ότι μια τέτοια πρωτοφανής κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τους ρυθμούς και τα εργαλεία του παρελθόντος –που εξάλλου έφεραν το νησί σε αυτή την κατάσταση – αλλά με μια ολοκληρωμένη, συγκροτημένη πολιτική για τα απορρίμματα, με χρονοδιαγράμματα, μηχανισμούς που ελέγχουν αν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί υλοποιούνται, με κινητοποίηση όλης της κοινωνίας της Άνδρου. Επειδή για 30 χρόνια υπήρξε αδράνεια, δεν υπάρχει σήμερα περιθώριο να χάνεται ούτε μέρα. Η κρίση κάνει υποχρεωτική τη συνεργασία Υπουργείου ΠΕΚΑ, Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Τοπικής Αυτοδιοίκησης Άνδρου (συνολικά) και φορέων με γνώση και εμπειρία για να αντιμετωπίσουν με συντονισμένες κινήσεις μέσα στους επόμενους 4-5 μήνες προβλήματα που κανονικά θα απαιτούσαν μερικά χρόνια μέχρι να μπουν σε μια πορεία επίλυσης. Οι ενέργειες και οι δαπάνες πρέπει να αποσκοπούν στην επίλυση του προβλήματος συνδέοντας άμεσα την εφαρμογή της ιεραρχίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων με ποσοτικά αποτελέσματα για να μην σπαταληθούν τεράστια ποσά για προσωρινές «λύσεις».

Με λιγότερα χρήματα από αυτά που θα δαπανηθούν για την ενδιάμεση λύση, μπορούν να επιτευχθούν υψηλοί στόχοι μείωσης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης ώστε ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής να δέχεται ελάχιστα απορρίμματα. Έτσι θα επενδυθούν πόροι για καλό σκοπό, αντί να πεταχτούν «στα σκουπίδια».

Αναλυτικά η πρόταση του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ για την αντιμετώπιση της κρίσης των απορριμμάτων στην Άνδρο

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: