Επίσκεψη Νίκου Χρυσόγελου στην Τήνο

Στην Τήνο παρευρέθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν Αιγαίου, την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011, όπου με το μέλος της Γραμματείας του Οικολογικού Ανέμου Βασιλική Νάκου, συμμετείχαν στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Σχεδιάζοντας το Μέλλον των Ευρωπαϊκών Νησιών: Προκλήσεις – Νέες Στρατηγικές». Ο Νίκος Χρυσόγελος έκανε μια σύντομη παρέμβαση στη συζήτηση εκτός προγράμματος, καθώς οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν είχαν προσκληθεί επισήμως να συμμετάσχουν στη διαβούλευση.

Στην παρέμβασή του επισήμανε ότι:

– Δεν είναι η ζωή στα νησιά που παρουσιάζει μειονεκτήματα, προβληματικές είναι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν όλες αυτές τις δεκαετίες, που δεν συνέβαλαν ώστε να αντιμετωπιστούν βασικά προβλήματα, να δημιουργηθούν οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές υποδομές τις οποίες έχουν άλλες παρόμοιες ευρωπαϊκές περιοχές. Απαιτείται συνεκτική πολιτική για τις νησιωτικές περιοχές που να τις αντιμετωπίζει ως κοινωνίες 12 μηνών και όχι μόνο ως τόπους καλοκαιρινών διακοπών.

– Η Περιφέρεια Ν Αιγαίου, πρέπει να διαμορφώσει, μέσα από διαβούλευση με τις νησιωτικές κοινωνίες, ένα «Στρατηγικό Σχέδιο για την πολιτική συνοχής στη νησιωτική μας περιφέρεια» και με βάση αυτό να επιχειρήσει με ενεργό τρόπο να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές διεργασίες για την «Ευρώπη 2020». Απαραίτητο, επίσης, είναι – όπως έχει προτείνει ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ – να δημιουργηθεί «Ταμείο Συνοχής για το Νότιο Αιγαίο» με πολιτικές και πόρους για την προώθηση της συνοχής στο εσωτερικό της Περιφέρειας, όπως ακριβώς γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη σύγκλιση μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών και τη συνοχή τους.

– Η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου πρέπει να γνωμοδοτούν αν τα νομοσχέδια και οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες έχουν λάβει υπόψη τους τη νησιωτικότητα και αν οι πολιτικές που προωθούνται είναι συμβατές με την περιφερειακή πολιτική για το Νότιο Αιγαίο. Δεν αποδεχόμαστε να παραχωρήσουμε αυτό τον ρόλο σε ένα υπουργείο, έστω κι αν αυτό ονομάζεται Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Αλιείας και Νησιωτικής Πολιτικής. Για να είναι, όμως, αυτό εφικτό το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να εκλέξει – όπως έχουμε προτείνει επανειλημμένως και όπως δικαιούται από το νόμο – μία νέα επιτροπή- με στόχο τη Σύγκλιση και Κοινωνική Συνοχή («Επιτροπή Περιφερειακής Συνοχής, Σύγκλισης, Νησιωτικότητας και Βιωσιμότητας»). Η άλλη Επιτροπή έχουμε προτείνει να είναι η «Επιτροπή Θαλάσσιας Πολιτικής, Αλιείας, Βιοποικιλότητας, Φυσικών Πόρων, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» με στόχο την ανάδειξη, προστασία και διαχείριση του φυσικού πλούτου και του συγκριτικού πλεονεκτήματος που έχει το Ν. Αιγαίο.

– Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου (και όχι ο Υπουργός Εσωτερικών) θα πρέπει να αποφασίσει ποιος εκπροσωπεί την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών. Με δεδομένο ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαμορφώνεται τώρα η πολιτική για τη συνοχή και οι στρατηγικές για την «Ευρώπη 2020», η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις εξελίξεις και στα ευρωπαϊκά δρώμενα, από κοινού με άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα και περιφέρειες που έχουν παρόμοιες συνθήκες.

– Με ευθύνη των πολιτικών, των κυβερνήσεων και της αυτοδιοίκησης, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου βγήκε από τον «Στόχο 1» (έμεινε στον Στόχο 2), παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις στο εσωτερικό της περιφέρειας, αλλά και μέσα στο εσωτερικό των μεγάλων νησιών. Απαιτείται να υπάρξουν σοβαρά στατιστικά και άλλα δεδομένα και αντίστοιχες βάσεις δεδομένων, ώστε να παρακολουθούνται με συστηματικό τρόπο οι εξελίξεις στην περιφέρεια, να υιοθετηθούν νέοι δείκτες αξιολόγησης της πραγματικής κατάστασής της («δείκτες βιωσιμότητας», αντί για μονομερούς οικονομικούς δείκτες, όπως είναι αυτός του ΑΕΠ), να επιταχυνθεί η εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «πράσινους λογαριασμούς» και εκθέσεις (ώστε να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για την κατανάλωση ενέργειας και νερού, την παραγωγή και διαχείριση απορριμμάτων, κ.ά.).

Έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες από την Περιφέρεια να καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις θέσεις που κατέθεσε τον Ιανουάριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την “Ευρώπη 2020”. Ελπίζουμε να γίνει πράγματι συζήτηση για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, στις 28/6 στην Κω.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: