Καθαριότητα και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στη Σίφνο

Οι αλλαγές που επιφέρει ο “Καλλικράτης”, η οικονομική κρίση και οι περιοριστικές πολιτικές που εφαρμόζονται έχουν σοβαρές παρενέργειες στα θέματα καθαριότητας και διαχείρισης των απορριμμάτων. Το πρόβλημα, όμως, είναι πολύ πιο οξυμένο για τα νησιά εξαιτίας και των καθυστερήσεων στη λήψη αποφάσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών για θέματα προσλήψεων και συμβάσεων. Τα πράγματα ξεκαθαρίζουν το νωρίτερα Μάιο και μέχρι να κινηθούν οι διαδικασίες έχει μπει καλοκαίρι, όταν οι απαιτήσεις στα νησιά  αυξάνονται όπως είναι γνωστό κατακόρυφα  ήδη από το Πάσχα λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών.

Στις συζητήσεις του Νίκου Χρυσόγελου με τη δημοτική αρχή διαπιστώθηκε πλήρης συμφωνία στην ανάγκη να προχωρήσει κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα η μείωση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων, ώστε για ταφή να οδηγούνται μόνο ελάχιστα υπολείμματα. Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Σίφνου έχει εγκρίνει την ανάπτυξη προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης από τον Σεπτέμβριο, ενώ υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων για την ανάγκη να αναπτυχθούν οι αναγκαίες υποδομές ώστε ο χώρος ταφής να είναι μόνο για υπολείμματα απορριμμάτων.

Συμφωνήθηκε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και η μελέτη που εκπονείται με ευθύνη της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΕ καθώς και η κατασκευή χώρου ταφής (έργα που έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους με το ποσό των 3.000.000 Ευρώ) θα πρέπει να διασφαλίσουν την ύπαρξη όλων των αναγκαίων ενεργειών και υποδομών για ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων, ώστε ο χώρος ταφής να δέχεται μόνο ελάχιστα υπολείμματα, όπως εξάλλου προβλέπει και η συμφωνία μεταξύ ελληνικού κράτους και Ταμείου Συνοχής (που χρηματοδοτεί τα σχετικά έργα). Μόνο έτσι ο Δήμος θα είναι εξασφαλισμένος ότι δεν θα βρεθεί κάποια στιγμή στη θέση – μετά από κάποιο έλεγχο της ΕΕ – να πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 31/1999 με την οποία τερματίζεται η λειτουργία χώρων που δέχονται ανεπεξέργαστα απορρίμματα. Η Σίφνος μπορεί με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων να πετύχει και να ξεπεράσει τους στόχους που επιβάλλει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για:

–          μείωση των οργανικών απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή (κατά τουλάχιστον 50% μέχρι το 2013 και κατά 65% μέχρι το 2020

–          ανακύκλωση των διαφόρων συσκευασιών κατά 75-80%

–          συνολική μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή κατά τουλάχιστον 50% μέχρι το 2020.

Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι η κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων (αποφάγια από σπίτια και εστιατόρια, απόβλητα από ελαιουργία και τυροκομεία, γεωργικά υπολείμματα)  μαζί με την ανακύκλωση μπορούν να μειώσουν τα σκουπίδια που θάβονται κατά 80-95%, να πενταπλασιάσουν τον χρόνο ζωής του χώρου ταφής και να πετύχουν υψηλούς περιβαλλοντικούς στόχους. Μια «πράσινη» διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού μπορεί να συμβάλλει και στην τουριστική προβολή της Σίφνου, στην προσέλκυση επισκεπτών που δίνουν μεγάλη σημασία στην περιβαλλοντική επίδοση των τόπων που επισκέπτονται αλλά και στην εκπαίδευση στελεχών της αυτοδιοίκησης από γειτονικά νησιά σε θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Το κόστος υποδομών που απαιτούνται για την επεξεργασία των οργανικών απορριμμάτων με κομποστοποιητές κατάλληλους για το μέγεθος του νησιού είναι ιδιαίτερα χαμηλό,  συγκρινόμενο μάλιστα με τα έργα κατασκευής και συντήρησης χώρων ταφής απορριμμάτων. Για παράδειγμα, η αγορά ενός μηχανικού κομποστοποιητή μιας ποσότητας 1 τόνου οργανικών απορριμμάτων ημερησίως (ποσότητα που αντιστοιχεί στα οργανικά απορρίμματα 2000-2500 ατόμων), στην Ευρώπη κοστίζει 100 – 150.000 ευρώ. Ακόμα και η επεξεργασία των αποβλήτων του σφαγείου. που ολοκληρώνεται μπορεί να γίνεται με κομποστοποίηση. Προσωρινά αυτά θα μπορούσαν να στέλνονται σε εγκατάσταση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου, όπως είχαν προσφερθεί να βοηθήσουν οι εκπρόσωποι της στην σχετική ημερίδα για τα θέματα αγροτικής πολιτικής στο Ν. Αιγαίο που είχε οργανώσει στις 2 Μαρτίου ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ στην Ρόδο.

Στη Σίφνο λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια ένα πετυχημένο πρόγραμμα διαλογής των υλικών συσκευασιών με 3 χωριστούς κάδους (ένας για χαρτί/χαρτόνι, ένας για γυαλί και ένας για ελαφρές συσκευασίες/πλαστικά, μέταλλα, μικρές συσκευασίες), στην οργάνωση του οποίου είχε βοηθήσει εθελοντικά ο Νίκος Χρυσόγελος. Ο Νίκος Χρυσόγελος μετέφερε στο Δήμο τη δέσμευση της παράταξης ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ να βοηθήσει το Δήμο και το νησί στην προώθηση της κομποστοποίησης και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στη Σίφνο (όπως και σε άλλα νησιά).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: