Η πολιτισμική κληρονομιά είναι χρέος όλων των πολιτικών φορέων

Η σιωπή των μεγάλων κομμάτων δεν είναι χρυσός αλλά συντρίμμια

Σίγουρα κάποιος μπορεί να έχει οποιαδήποτε γνώμη για το θέμα της διατήρησης ή όχι του κτηρίου της πρώην αλευροβιομηχανίας SAMICA. Σίγουρα μπορεί να επικαλείται τεχνικούς, οικονομικούς, ιστορικούς αλλά και αισθητικούς λόγους για την αναγκαιότητα το κτήριο να κηρυχθεί είτε διατηρητέο είτε κατεδαφιστέο. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να σιωπά.

Η Ρόδος έχει μια πλούσια πολιτισμική και πολιτιστική κληρονομιά που την οφείλει όχι μόνο στις περιόδους ελευθερίας αλλά στην παρουσία στο νησί λαών με διαφορετική εθνική προέλευση, θρησκεία και πολιτισμό. Τα χνάρια αυτών των πολιτισμών είναι ορατά παντού και είναι μέρος της ομορφιάς του νησιού. Η διαφορετικότητα και ο σεβασμός της ήταν πάντα μέρος της ιστορίας του νησιού της Ρόδου.

Δυστυχώς, αυτή η διαφορετικότητα για κάποιους φαίνεται να είναι ενοχλητική. Προτιμούν τη γκρίζα ομογενοποίηση της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.  Προτιμούν την εκποίηση και την «αξιοποίηση» των πάντων. Προτιμούν να θάψουμε την ιστορία και στη θέση της να «φυτρώσουν» εμπορικά κέντρα.  Θα πρέπει, όμως, να έχουν το θάρρος να το πουν. Θα πρέπει τα κόμματα που θέλουν να κυβερνούν τον τόπο αυτό αλλά και οι τοπικοί τους εκπρόσωποι, που απαξιούν ακόμα και να απαντήσουν επί του θέματος στα συλλογικά όργανα, να δηλώσουν τι πραγματικά θέλουν για το νησί αυτό αλλά και για τη χώρα ολόκληρη. Τα «μικρά» όπως τα θέλουν να τα ονομάζουν κόμματα το έχουν κάνει. Καιρός να το κάνουν και τα «μεγάλα», που έχουν διαχειριστεί τόσα χρόνια τις υποθέσεις μας  και εξαιτίας των οποίων έχει οδηγηθεί η χώρας μας σε χρεοκοπία.

Η Τοπική Πολιτική Κίνηση Δωδεκανήσου των Οικολόγων Πράσινων εκφράζει μια συνολική άποψη για την τύχη όλων αυτών των κτηρίων και κτισμάτων. Είναι ανάγκη να βρεθούν βιώσιμες λύσεις, τόσο χωροταξικά όσο και οικονομικά ώστε  όλα αυτά να καταγραφούν, να χαρακτηριστούν διατηρητέα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και μέσω της επανάχρησής τους να αποδοθούν στο Δωδεκανησιακό λαό στο πλαίσιο μια βιώσιμης, κοινωνικά υπεύθυνης οικονομίας που σέβεται και προστατεύει πολιτισμό και περιβάλλον. Προτάσεις αλλά και καλά παραδείγματα από διάφορες περιοχές που έχουν αναδείξει αυτή την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και την έχουν εντάξει τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στην τουριστική πολιτική τους, υπάρχουν. Πολιτική βούληση υπάρχει;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: