ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Πράσινων Αυτοδιοικητικών Συμβούλων (http://www.greencouncillors.eu/) που οργανώνεται στο Βερολίνο στις 27-29 Μαΐου θα συμμετέχει, μαζί με άλλους έλληνες πράσινους Συμβούλους, ο  Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου. Στο συνέδριο  – που συνδιοργανώνεται από το γερμανικό Πράσινο Ινστιτούτο Heinrich Boell, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ινστιτούτο, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και την Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο – αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 400 πράσινοι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, στελέχη των Πρασίνων καθώς και Πράσινοι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, η Renate Kunast (βουλευτής, πρώην υπουργός Γεωργίας και τώρα υποψήφια των Πρασίνων για τη θέση του δημάρχου του Βερολίνου), η Rebecca Harms και ο Daniel Cohn-Bendit (συν-πρόεδροι των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο), η Monica Frassoni και ο Philippe Lamberts (εκπρόσωποι τύπου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος).

Τα κεντρικά θέματα του συνεδρίου είναι :

  • ανάπτυξη και βελτίωση της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών
  • διαχείριση των σκουπιδιών σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της διαφθοράς
  • ανάπτυξη πολιτικών ενσωμάτωσης των μεταναστών και των μειονοτήτων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες

Στο συνέδριο θα συζητηθούν σε «εργαστήρια» μια σειρά θεμάτων που αφορούν στον Α’ και Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης, όπως είναι: καλά παραδείγματα παρεμβάσεων σε περιοχές που οι Πράσινοι συμμετέχουν στην διοίκηση Δήμων ή Περιφερειών, η βέλτιστη για την κοινωνία και το περιβάλλον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, η συμμετοχική δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο, ο ρόλος των γυναικών στον αστικό σχεδιασμό, η ποιότητα ζωής των νέων στις πόλεις, «πράσινες προμήθειες» ενάντια στην διαφθορά,

Ο Νίκος Χρυσόγελος θα συμμετάσχει σε δυο «εργαστήρια»:

– «Βέλτιστη χρήση των ταμείων συνοχής για την περιφέρεια μας», (που οργανώνεται από την Πράσινη Ευρωβουλευτή Heide Rühle, υπεύθυνη για θέματα «εσωτερικής αγοράς» και «προστασίας του καταναναλωτή» )

– «Πρασινίζοντας μικρά χωριά και μικρές πόλεις»

Υπολογίζεται ότι σήμερα συμμετέχουν σε δημοτικά, κοινοτικά και περιφερειακά συμβούλια σε όλο τον κόσμο πάνω από 16.000 Πράσινοι Οικολόγοι. Σημαντική είναι η παρουσία τους – σε αρκετές περιπτώσεις συμμετέχοντας και στην διοίκηση περιοχών και δήμων – στην Ευρώπη, με μεγαλύτερη δύναμη στην Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Φιλανδία, Σουηδία και Αυστρία. Στην Ελλάδα, με οικολογικά ψηφοδέλτια έχουν εκλεγεί 9 Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ενώ πράσινοι σύμβουλοι έχουν εκλεγεί – μεταξύ άλλων – στα Δημοτικά Συμβούλια των  Δήμων Αθηναίων,  Θεσσαλονίκης και Κοζάνης.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών με πρόσφατη απόφασή του, χωρίς καν ενημέρωση των Περιφερειακών Συμβουλίων, όρισε τα 12 τακτικά και 12 αναπληρωματικά μέλη που συμμετέχουν στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Περιφερειών, εκπροσωπώντας τα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας, αποκλείοντας μάλιστα αυθαίρετα εκπρόσωπο των Πράσινων Συμβούλων, παρά το γεγονός  ότι ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων είναι Β’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου. Το θεσμικό αυτό ατόπημα, δηλαδή να αποφασίζει μόνος του  ο  Υπουργός Εσωτερικών ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι των Περιφερειακών Συμβουλίων στην  Επιτροπή Ευρωπαϊκών Περιφερειών και να αποκλείει μια παράταξη με σημαντική πλέον παρουσία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, έθεσε προσφάτως στο Περιφερειακό Συμβούλιο στη Ρόδο, στον Περιφερειάρχη κ Γ. Μαχαιρίδη και στους Αντιπεριφερειάρχες ο Νίκος Χρυσόγελος, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: