Προβλήματα Παιδείας στα Δωδεκάνησα

Την Τετάρτη 13/4, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερολογιακά ημερίδα με θέμα την ΠΑΙΔΕΙΑ, στα πλαίσια της συσπείρωσης και κοινής δράσης των μελών της παροικίας μας. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο (2), στους τομείς ΥΓΕΙΑΣ – ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, με αντικειμενικό σκοπό την προβολή των προβλημάτων και των αντιστοίχων προτάσεων επίλυσής των.

Κατά γενική ομολογία, ήταν μια χρήσιμη και όχι απλά τυπική συνάντηση, αφού είναι απαραίτητος ο συντονισμός ενεργειών σε θέματα, που αφορούν στα μέλη της παροικίας των Δωδεκανησίων καθώς και στα νησιά μας.

Από τους πολιτικούς που προσεκλήθησαν, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Κασσάρας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γρηγόρης Νιώτης οι βουλευτές  Α΄ Πειραιά ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Καρύδης και ΝΔ κ. Παναγιώτης Μελάς, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, η αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, αρμόδια για θέματα Παιδείας – Πολιτισμού – Τουρισμού κ. Δέσποινα Σώζου και ο γραμματέας κ. Νίκος Χρυσόγελος, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά .κ. Στέφανος Χρήστου, η κ. Μαρία Χολέβα, περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αθηνών, αρμόδια για θέματα παιδείας και  ο Δήμαρχος Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου.

Από τους Δωδεκανησιακούς φορείς Αττικής, πέραν των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας, παραβρέθηκαν ο καθηγητής δρ. Μηνάς Αλεξιάδης  οι επίτιμοι πρόεδροι κ.κ. Θεμελίνα Χαραλαμποπούλου και Φίλιππος Καλλούδης, οι πρόεδροι της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής κ. Άρτεμις Σκουμπουρδή, του Συλλόγου Συμαίων κ. Μιχάλης Μοσκιού, του Συλλόγου Ολυμπιτών κ. Σοφία Κανάκη και του Λυκείου Ελληνίδων Χάλκης κ. Ελένη Παστρούδη.

Μηνύματα για την ημερίδα έστειλαν ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης, και η βουλευτής ΝΔ κ. Τσαμπίκα Ιατρίδη.

Ο πρόεδρος κ. Γιάννης Φραγκούλης, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στα βασικότερα προβλήματα του τομέα ΠΑΙΔΕΙΑΣ, όπως αποτυπώνονται από τα συγκεντρωθέντα αιτήματα – έγγραφα των Δήμων και εκπαιδευτικών των νησιών μας. Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά  στα θέματα :

 • Ανάγκης διερεύνησης όλων των Ιδρυμάτων, που δίνουν υποτροφίες, εάν οι δικοί μας μαθητές – φοιτητές  εμπίπτουν σε κάποια κατηγορία, από αυτές που δικαιούνται υποτροφία, λόγω Δωδεκανησιακής καταγωγής, ως παιδιά ναυτικών ή πολυτέκνων, κλπ
 • Ανάγκης έγκαιρης συντήρησης των κτιρίων, που στεγάζουν τα σχολεία. Χαρακτηριστικότατο το παράδειγμα της Κάσου, όπου το κτίριο που στεγάζει το Γυμνάσιο δεν έχει παραληφθεί ποτέ! Πριν δύο χρόνια, άρχισε η επισκευή του, σύμφωνα με μελέτη της Ν.Α.Δ και σήμερα έχουν σταματήσει οι εργασίες λόγω διαμάχης εργολάβων για την ανάληψη των εργασιών… Στην Χάλκη, υπάρχει επίσης πρόβλημα κτιριακό, που αντιμετωπίζεται με αυτοσχεδιασμούς!
 • Κατοχύρωση λειτουργίας των σχολείων, που προέρχονται από συγχωνεύσεις, με συνθήκες καλύτερες από τις προγενέστερες (πριν την συγχώνευση). Επανεξέταση των υπό συγχώνευση σχολείων στην Κάρπαθο, λόγω σωρείας σοβαροτάτων προβλημάτων. Για την Κάρπαθο, έγινε αναλυτική αναφορά, από τους παρευρισκόμενους Πρόεδρο των Απανταχού Καρπαθίων κ. Γιάννη Καραϊτιανό, την αντιπρόεδρο των Ολυμπιτών κ. Σοφία Κανάκη και τον καθηγητή Πανεπιστημίου δρ. Μηνά Αλεξιάδη.
 • Ειδική περίπτωση, αποτελεί η εκκλησιαστική σχολή της Πάτμου, η οποία αδυνατεί να καλύπτει τα λειτουργικά της έξοδα, γεγονός που επιδεινώνεται από την συναρμοδιότητα Υπουργείου Παιδείας, Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Οικουμενικού Πατριαρχείου.
 • Στην Κάλυμνο, η σχολή Δυτών αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, απαγορευτικό για τη λειτουργία της και ιδιαίτερα λυπηρό, για το νησί που η ταυτότητά του και η ιστορία του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους δύτες. Επιπλέον, η ίδρυση σχολής Εμπορικού Ναυτικού στο νησί, θεωρείται δικαιότατο αίτημα, που πρέπει να στηριχθεί, μέχρι την ικανοποίησή του, όσο χρόνο και εάν χρειαστεί μια τέτοια απόφαση.
 • Επίσπευσης ανέγερσης νέων κτιρίων για στέγαση σχολείων (νηπιαγωγείο Φρυ Κάσου, 6θέσιο Δημοτικό σχολείο Κάσου), αλλά και έλεγχος δυνατότητας αξιοποίησης παλαιών  κτιρίων. Στη Νίσυρο, υπάρχει αδιέξοδο, για την ανέγερση νέου Νηπιαγωγείου, δεδομένου ότι το προβλεπόμενο από τις προδιαγραφές της Ε.Ε. οικόπεδο μεγέθους 480μ2 περίπου, δεν υπάρχει!
 • Ανάγκη κάλυψης κενών θέσεων εκπαιδευτικών (εντονότατο το πρόβλημα σε Αγαθονήσι και Αστυπάλαια). Προτείνεται η παροχή κινήτρων στους εκπαιδευτικούς, όπως περισσότερα μόρια, φορολογικές ελαφρύνσεις, κλπ., ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον διορισμού τους στα νησιά μας
 • Ανάγκη αναβάθμισης της Ανωτέρας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου (ΑΣΤΕΡ) σε Ανώτατη Σχολή, δεδομένης της πολύχρονης προσφοράς της, αλλά και της πρωταρχικής σημασίας του Τουρισμού για την Δωδεκάνησο. Συναφές είναι και το αίτημα στήριξης και συνέχισης της λειτουργίας σχολών Πανεπιστημίου Αιγαίου σε νησιά της Δωδεκανήσου.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, καθηγητής κ. Κρεμαστινός, παίρνοντας το λόγο, αναφέρθηκε διεξοδικά στα αιτήματα που καταγράφηκαν, την πλειονότητα των οποίων χαρακτήρισε ως απόλυτα σωστά. Επεσήμανε όμως, τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι και συνέστησε ότι θα πρέπει να στοχεύουμε λύσεις, όσο το δυνατό μικρότερου κόστους. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή κ. Κασσάρα, τονίζοντας την αναγκαιότητα συντονισμένων ουσιαστικών ενεργειών και όχι μεμονωμένων κινήσεων.

Η αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου  κ. Δέσποινα Σώζου, μεταξύ άλλων, δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας για την επίλυση προβλημάτων Παιδείας, τομέα ιδιαίτερα κρίσιμο και επιπλέον ανέφερε, ότι στην προσεχή συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου, θα συζητηθεί διεξοδικά ότι αφορά στην Παιδεία, αφού έχει ζητηθεί από μεγάλο αριθμό συμβούλων.

Ο γραμματέας του περιφερειακού Συμβουλίου κ. Νίκος Χρυσόγελος, αναφέρθηκε στην ευρύτερη έννοια της κρίσης στην παιδεία, πέρα από τα στενά όρια του σχολείου. Τόνισε μάλιστα, ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, ώστε να αντιμετωπιστούν – μειωθούν τα προβλήματα  απομόνωσης , που υφίστανται κυρίως οι μαθητές των μικρών και απομακρυσμένων νησιών του Αιγαίου.

Ο Δήμαρχος Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου, όπως πάντα δυναμικός και ουσιαστικός, αναφέρθηκε σε κεκτημένα, προνόμια της Δωδεκανήσου παλαιότερων χρόνων, που σιγά-σιγά χάθηκαν και φτάσαμε στο σήμερα. Ειδικότερα για την Παιδεία, πρότεινε την άνευ εξετάσεων εισαγωγή των αποφοίτων μονοθεσίων σχολείων σε ΑΕΙ, με την υποχρέωση της προσφοράς εργασίας τους στο νησί τους μετά την αποφοίτησή τους. Κάτι αντίστοιχο, πρότεινε και για πρωτοδιόριστους εκπαιδευτικούς, για την πρόσληψή τους δηλαδή, εκτός επετηρίδας, αλλά με την υποχρεωτική 10ετή θητεία τους στο ακριτικό νησί,  τόπο διορισμού τους

Η συνάντηση έκλεισε με την ομόφωνη έγκριση ενός Ψηφίσματος και με ένα κέρασμα σε Κασιώτικη ταβέρνα με ντολμαδάκια και μακαρούνες, όπου ανταλλάγησαν ευχές για Καλό Πάσχα.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Οι παρευρισκόμενοι βουλευτές,  εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Δωδεκανησιακών φορέων Αττικής στην συνάντηση της Τετάρτης 13/4/2011 στη Δωδεκανησιακή Εστία και μετά από διαλογική συζήτηση σχετικά με τα θέματα Παιδείας που αφορούν στη Δωδεκάνησο,

Α π ο φ α σ ί ζ ο υν      Ο μ ό φ ω ν  α

 • Να  απαιτήσουν την ανάληψη άμεσων ενεργειών επανεξέτασης συγχωνεύσεων σχολείων των νησιών της Δωδεκανήσου
 • Να συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο στην καταγραφή – γνωστοποίηση Ιδρυμάτων, που δίνουν υποτροφίες, και στα οποία  οι δικοί μας μαθητές – φοιτητές  έχουν δικαίωμα συμμετοχής
 • Να απαιτήσουν την ανάληψη άμεσων ενεργειών κατασκευής – επισκευής κτιρίων στέγασης σχολείων καθώς και της αναγκαιότητας  αξιοποίησης κτιρίων
 • Να απαιτήσουν την εξεύρεση ρεαλιστικού τρόπου  κάλυψης κενών θέσεων εκπαιδευτικών (παροχή κινήτρων στους εκπαιδευτικούς)
 • Να συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο στην αναβάθμιση της Ανώτερης και Ανώτατης παιδείας στη Δωδεκάνησο (ΑΣΤΕΡ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Δυτών Καλύμνου, εκκλησιαστική σχολή Πάτμου)

Οι βουλευτές Δωδεκανήσου:

κ. Δημήτρης Κρεμαστινός,

κ. Γιώργος Κασσάρας

Οι βουλευτές  Πειραιά:

κ. Γρηγόρης Νιώτης

κ. Δημήτρης Καρύδης

κ. Παναγιώτης Μελάς

η αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, κ. Δέσποινα Σώζου

ο γραμματέας περιφερειακού συμβουλίου κ. Νίκος Χρυσόγελος

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Φραγκούλης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: