Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS: Καθαρίζοντας τις ακτές παρέα με τους μαθητές!

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, διοργανώνει την 16η Πανελλαδική Εκστρατεία Καθαρισμού των Ακτών και άλλων Φυσικών Περιοχών! Οι μαθητές έχουν παραδοσιακά τη «τη μερίδα του λέοντος» σε προσφορά, γι’αυτό και είναι χρήσιμο να τους δοθούν κάποιες έξυπνες συμβουλές, ώστε να επιτελέσουν καλύτερα και αποδοτικότερα το έργο τους!

Ιδιαίτερα όσον αφορά στην ομάδα των μαθητών, και προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα, ενδείκνυται ο διαχωρισμός της δράσης σε τρία στάδια –πριν, κατά τη διάρκεια και μετά.
Η δομή αυτή βοηθάει στο να προετοιμαστούν κατάλληλα οι μαθητές ώστε να συγκεντρωθούν στο στόχο της συγκεκριμένης δραστηριότητας αλλά και να μην αντιληφθούν την όλη διαδικασία σαν μία απλή ψυχαγωγική εκδρομή.
Πριν τον καθαρισμό…

•    Βρείτε και να παρατηρείστε χάρτες της περιοχής που σχεδιάστε να επισκεφτείτε.
•    Σημειώστε πάνω στο χάρτη τις πιθανές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσουν τα απορρίμματα μέχρι να φτάσουν στην ακτή (για παράδειγμα κάποιο χείμαρρο ή ποτάμι που καταλήγει εκεί, τουριστικές εγκαταστάσεις κ.α.).
•    Αναζητήστε πληροφορίες για τα είδη (φυτά ή ζώα) που ζουν στην περιοχή και γενικότερα βοηθήστε τους μαθητές να γνωρίσουν την περιοχή που θα επισκεφτούν.
•    Ενημερώστε τους αναλυτικά για την δράση που θα κληθούν να υλοποιήσουν.  Ποιος είναι ο στόχος της, πως θα γίνει ο διαχωρισμός, η συλλογή και η καταγραφή των απορριμμάτων, πως θα απομακρυνθούν από την περιοχή , που θα σταλούν μετά τα φύλλα καταγραφής και τι επεξεργασία θα πραγματοποιηθεί.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού…

Ακολουθήστε προσεκτικά τις αναλυτικές οδηγίες που υπάρχουν στα ενημερωτικά φυλλάδια που αποστέλλονται στο σχολείο σας, εφόσον αποστείλετε τη σχετική αίτηση για να συμμετάσχετε στον καθαρισμό, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα της εκστρατείας www.medsoscleanup.gr.

Μετά το πέρας του καθαρισμού σας… 

Αφού ολοκληρώσετε τη δραστηριότητα σας, συζητήστε με τους μαθητές και αναζητήστε πληροφορίες αλλά και λύσεις αναφορικά με τα προβλήματα που εντοπίσατε κατά την επίσκεψή σας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μερικές ιδέες για συζήτηση και προβληματισμό είναι:

Αναφορικά με τα απορρίμματα…
•    Θεωρείτε ότι είναι μεγάλη η ποσότητα των απορριμμάτων που καταγράψατε;
•    Με ποιους τρόπους βρέθηκαν στην ακτή όλα αυτά τα απορρίμματα που εντοπίσατε; Εσείς συμβάλατε σε αυτό;
•    Πόσο χρόνο χρειάζονται τα απορρίμματα αυτά για να αποδομηθούν στο περιβάλλον;
•    Ποιες είναι οι επιπτώσεις των απορριμμάτων αυτών για τα οικοσυστήματα;
•    Με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε τα απορρίμματα, ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον;

Αναφορικά με τις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη συγκεκριμένη ακτή…

•    Σκεφτείτε μήπως κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες να επιβαρύνουν την ακτή ή τη θάλασσα;
•    Τι είδους προβλήματα μπορεί να προκαλούν;
•    Ποιο από τα προβλήματα αυτά θεωρείτε πιο σημαντικό;
•    Δημιουργήστε μια αφίσα! Παρακινήστε τα παιδιά να σκεφτούν ένα εύστοχο περιβαλλοντικό μήνυμα, που θα ενθαρρύνει τους συμμαθητές τους να προστατεύουν τις ακτές από τα απορρίμματα και να σχεδιάσουν μία αφίσα. Αναρτήστε την στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου σας!
•    Μπορείτε να διαμορφώσετε ένα φύλλο εργασίας/ ερωτηματολόγιο για τους μαθητές, το οποίο θα  περιλαμβάνει τα παραπάνω ή και άλλα θέματα για προβληματισμό και να τους βάλετε να δουλέψουν σε ομάδες. Έπειτα κάθε ομάδα θα κληθεί να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της στους υπόλοιπους μαθητές!

Παράλληλα, στο πλαίσιο των δράσεων του, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς επισκέπτεται σχολεία και συζητά με τους μαθητές για τα προβλήματα που αφορούν στα ευαίσθητά οικοσυστήματα των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων αλλά και τις λύσεις που μπορούν να δώσουν, ανάλογα με την ηλικία τους! Η δράση αυτή έχει διάρκεια μία διδακτική ώρα και υποστηρίζεται από μία εκπαιδευτική παρουσίαση, η οποία δίνει τα απαραίτητα ερεθίσματα στα παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Αναφορικά με τις δράσεις του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για τους μαθητές στο http://medsos.gr/medsos/index.php?option=com_content&view=article&id=244

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: