ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Επαναφέρει την πρότασή του για την δημιουργία δυο επιπλέον επιτροπών του Περιφερειακού Συμβουλίου, μια «Επιτροπή Περιφερειακής Συνοχής, Σύγκλισης, Νησιωτικότητας και Εκπαίδευσης για τη Βιωσιμότητα» και μια «Επιτροπή Θαλάσσιας Πολιτικής, Αλιείας, Βιοποικιλότητας, Φυσικών Πόρων, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής»,  (που περιλαμβάνει και τα θέματα πολιτισμού) ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, Γραμματέας του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου,  με νέα επιστολή του στις 3 Μαΐου προς τον Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους.   

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Προς

–  Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ Γ. Μαχαιρίδη και αντιπεριφερειάρχες

–  Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ Γ. Γκούφα

–  Αντιπρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ Γ. Γιαννακάκη

–  Επικεφαλής Παρατάξεων Π.Σ. Χ. Κόκκινο, Λ. Καφαντάρη, Ν. Συρμαλένιο

–  Περιφερειακούς Συμβούλους Ν. Αιγαίου

Σε συνέχεια της επιστολής που σας είχαμε στείλει στις 17/1/2011, επαναφέρουμε την πρότασή μας για την δημιουργία δυο επιπλέον επιτροπών του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως προβλέπει ο νόμος. Κατανοούμε ότι η δουλειά του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης δεν είναι καθόλου εύκολη, με δεδομένο ότι ο θεσμός εμφανίζει πολλά προβλήματα και  κενά, ενώ είναι φανερή και η έλλειψη πόρων.

Είναι, όμως, κοινή διαπίστωση ότι – πέρα από την αντιμετώπιση των στοιχειωδών προβλημάτων οργάνωσης της Περιφέρειας  – χρειάζεται να μπουν πολύ γρήγορα οι βάσεις για την πολιτική κι αποτελεσματική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και την διαμόρφωση, μέσα από έναν οργανωμένο και σε βάθος διάλογο, στρατηγικών της Περιφέρειας για κρίσιμους τομείς, όπως είναι η οικονομία, η απασχόληση, η υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική συνοχή, η προστασία της θάλασσας, η βιώσιμη αλιεία, η ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου, η παιδεία, οι χρήσεις γης, η γεωργία και κτηνοτροφία, ο βιώσιμος τουρισμός.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να οργανωθεί καλύτερα με την υιοθέτηση άμεσα ενός δημοκρατικού Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του, την ανάληψη από τους Περιφερειακούς Συμβούλους ενεργού ρόλου – όπως είναι η σύνταξη εκθέσεων για επιμέρους πολιτικές, οι εισηγήσεις πρωτοβουλιών, παρεμβάσεων, πολιτικών και στρατηγικών, η κατάθεση προτάσεων για την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων – καθώς και με την εκλογή των δυο επιπλέον επιτροπών. Πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποκτήσει την δυναμική και τη λειτουργία που θα του επιτρέψουν να χαράξει και να προωθήσει πολιτικές που θα περιορίσουν την ένταση της κρίσης στην περιοχή μας και τις επιπτώσεις από τις κοινωνικά άδικες κι αναποτελεσματικές  πολιτικές, θα συμβάλουν στη σύγκλιση και κοινωνική συνοχή στο Ν. Αιγαίο, θα αναδείξουν και θα προστατέψουν μακροχρόνια τον περιβαλλοντικό και πολιτισμό πλούτο της περιφέρειας μας.

Για να προωθηθούν αυτά πρέπει να υπάρχει αντιστοίχηση με τον τρόπο οργάνωσης και πολιτικής λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν. Αιγαίου προτείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο την εκλογή των εξής δυο Επιτροπών, με δεδομένο ότι τα βασικά προβλήματα στην περιφέρεια μας είναι η σύγκλιση – κοινωνική συνοχή και η ανάδειξη-προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος:

(α) «Επιτροπή Περιφερειακής Συνοχής, Σύγκλισης, Νησιωτικότητας και Εκπαίδευσης για τη Βιωσιμότητα» που θα έχει ως αντικείμενα:

– την προώθηση της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και νησιωτικής διάστασης σε όλες τις πολιτικές και σχεδιασμούς / δράσεις της Περιφέρειας, της Χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

– την πραγματική σύγκλιση με τις άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες αλλά και στο εσωτερικό της περιφέρειας Ν Αιγαίου, καθώς και

– την κοινωνική συνοχή και βιωσιμότητα.

Με δεδομένο ότι θέματα συνοχής και σύγκλισης συνδέονται και με θέματα παιδείας και εκπαίδευσης, προτείνουμε σε αυτήν την επιτροπή να ενταχθούν και οι τομείς της παιδείας, της εκπαίδευσης για τη βιωσιμότητα και της δια βίου μάθησης.

Η Επιτροπή αυτή θα παρακολουθεί όλα τα νομοσχέδια και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, Κανονισμούς και πολιτικές, θα γνωμοδοτεί και θα παρεμβαίνει σε θέματα που επηρεάζουν και αφορούν στην Περιφέρεια. Μπορεί να συνεργάζεται με ανάλογες επιτροπές από άλλα νησιωτικά Περιφερειακά Συμβούλια.

Προτείνουμε να αποτελείται από 11 μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου (6 μέλη από την πλειοψηφία και 5 από την μειοψηφία).

(β) «Επιτροπή Θαλάσσιας Πολιτικής, Αλιείας, Βιοποικιλότητας, Φυσικών Πόρων, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής»,  που θα έχει ως αντικείμενα:

– την προώθηση αποτελεσματικών και ολοκληρωμένων πολιτικών για την προστασία της υλικής βάσης της ευημερίας και της επιβίωσης των νησιωτικών κοινωνιών (θάλασσα, αλιεία, βιολογικός πλούτος, γη, πολιτισμικός πλούτος – πολιτιστική δημιουργία),

– τη σοφή διαχείριση των φυσικών πόρων,

– την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής και κλιματικής διάστασης σε όλες τις πολιτικές (ευρωπαϊκές, εθνικές, περιφερειακές, τοπικές),

– την προστασία του κλίματος αλλά και την προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες που διαμορφώνονται.

Με δεδομένο ότι στην Περιφέρειά μας φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον ήταν έννοιες αλληλένδετες, προτείνουμε σε αυτή την Επιτροπή να εντάσσονται και τα θέματα πολιτισμού.

Προτείνουμε να αποτελείται από 11 μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου (6 μέλη από την πλειοψηφία και 5 από την μειοψηφία).

Με εκτίμηση

Νίκος Χρυσόγελος
Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ,

Γραμματέας Προεδρείου Περιφερειακού Συμβουλίου   

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: