Χαιρετισμός Οικολόγων Πράσινων για την Πρωτομαγιά

Σήμερα είναι η πρώτη Πρωτομαγιά που γιορτάζεται με το μνημόνιο και έχει ήδη φανεί ότι η κρίση – κρίση που προϋπήρχε του μνημονίου – γιγαντώθηκε και οι συνέπειές της εξαπλώνονται με γοργό ρυθμό στην κοινωνία, στην οικονομία και στο περιβάλλον.

Το πολιτικό σύστημα της χώρας κατέρρευσε και η απαξίωσή του εκφράζεται από όλο και μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, απαξίωση που οδηγεί σε αποχή από τα κοινά και σκόρπιες πρωτοβουλίες ανυπακοής, όπως το κίνημα «δεν πληρώνω».

Τα προβλήματα, όμως, είναι τεράστια και δεν αντιμετωπίζονται ούτε με αποχή ούτε με ανυπακοή:

  • τα ποσοστά της ανεργίας αυξάνονται κάθε μήνα χωρίς να αποδίδουν καν την πραγματική – ακόμα πιο ζοφερή – εικόνα της,
  • οι συμπολίτες μας με δάνεια και μικρές επιχειρήσεις υποφέρουν,
  • οι συνταξιούχοι προδόθηκαν διπλά, ως εργαζόμενοι που πλήρωναν μια ζωή για να πάρουν μια ευπρεπή σύνταξη και ως ηλικιωμένοι που έλπιζαν στην πρόνοια του κράτους,
  • οι νέοι σπουδάζουν χωρίς επαγγελματικές προοπτικές,
  • το εργασιακό καθεστώς που ισχύει είναι ντροπιαστικό για μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα του 2011
  • και κανείς δεν έχει ασχοληθεί με τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία και στο θεσμό της οικογένειας (ψυχολογία, άγχος, υγεία, αυτοκτονίες, πρόθεση νέων για δημιουργία οικογένειας, κ.ά.).

Από την άλλη, η κυβέρνηση δείχνει την αδιάλλακτη στάση της χωρίς να ενδιαφέρεται για τον παλμό της κοινωνίας. Στην επιθυμία των πολιτών να ακουστούν, κλείνει τα αυτιά, επαινεί την ηλεκτρονική δημοκρατία και καταλύει την πραγματική, απαντώντας με ΜΑΤ και δακρυγόνα. Αποφασίζει, ρυθμίζει και νομοθετεί για μας χωρίς εμάς και μας προετοιμάζει ένα μέλλον πιο ασφυκτικό, στο οποίο οι πιο τυχεροί θα δουλεύουμε σε ξένους επενδυτές, έχοντας χάσει τις πιο όμορφες γωνιές της πατρίδας μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε πως η απάντηση πρέπει να είναι συνολική, όπως συνολικό είναι το πρόβλημα. Η λύση στην κρίση πρέπει να διαμορφωθεί από κοινού γιατί κοινό είναι για όλους μας το αδιέξοδο. Είμαστε όλοι μέσα στο πρόβλημα, οφείλουμε όλοι μαζί να δουλέψουμε για τη λύση. Δεν έχουμε περιθώρια για αντιπαλότητες και διχόνοιες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κινούμαστε χωριστά, δεξιά ή αριστερά.

Οφείλουμε ως πολίτες και ως εργαζόμενοι να επενδύσουμε σε μια Συμφωνία για Βιώσιμη Ευημερία, σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο για την ποιότητα της ζωής μας με δικούς όρους.

Οφείλουμε να αντιπροτείνουμε στην κυβέρνηση και στον υποτιθέμενο μονόδρομο του μνημονίου τις πράσινες επενδύσεις και τις πράσινες θέσεις εργασίας, που σέβονται τον εργαζόμενο, σέβονται το περιβάλλον και δημιουργούν τοπική οικονομία. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός, άλλωστε, ήξεραν καλά ότι αυτή είναι η λύση στην ελληνική οικονομία για αυτό και εντάξανε την πράσινη ανάπτυξη στο προεκλογικό τους πρόγραμμα, ξεχνώντας την μόλις ανέλαβαν και εξαπατώντας τον ελληνικό λαό που τους πίστεψε.

Οφείλουμε να συνεργαστούμε όλοι οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς και να διαμορφώσουμε τις πολιτικές που επιθυμούμε, τουλάχιστον στο επίπεδο της νησιωτικής μας περιφέρειας.

Ας δούμε τη σημερινή Πρωτομαγιά ως νέο ξεκίνημα, ως αφετηρία για νέους αγώνες διεκδίκησης του αυτονόητου: της αξιοπρέπειας στην εργασία μας και στην καθημερινότητά μας.

Για τους Οικολόγους Πράσινους,

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: