Σε τι ακριβώς συμπαραστέκονται οι Περιφερειάρχες προς τον κ. Π. Ψωμιάδη;

Σχετικά με την πρόσφατη ομόφωνη ανακοίνωση συμπαράστασης των Περιφερειαρχών προς τον κ.Π.Ψωμιάδη[1] ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου έκανε την εξής δήλωση:

“Με έκπληξη διαβάσαμε την ομόφωνη ανακοίνωση συμπαράστασης της Διοικούσας Επιτροπής των Περιφερειαρχών προς τον κ. Π. Ψωμιάδη, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που καταδικάστηκε και στο εφετείο για παραβίαση της νομοθεσίας και είναι πιθανό να κηρυχθεί έκπτωτος από το αξίωμά του. Ζητάμε από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ Γ.Μαχαιρίδη να διευκρινήσει αν συνυπέγραψε την ανακοίνωση και αν ναι, σε τι ακριβώς συμπαραστέκονται στον κ. Ψωμιάδη οι Περιφερειάρχες – και ο ίδιος – με την απόφασή τους αυτή; Σε μια εποχή που η κοινωνία και οι πολίτες είναι οργισμένοι εξαιτίας της ασυλίας πολιτικών, υπουργών και βουλευτών που θέλουν να είναι υπεράνω του νόμου ακόμα και για παραβάσεις και αδικήματα που έχουν σχέση με το ποινικό δίκαιο, έρχονται οι Περιφερειάρχες και παίρνουν θέση υπέρ ενός συναδέλφου τους που καταδικάστηκε από το δικαστήριο για σοβαρό αδίκημα. Είναι ένδειξη μιας κακώς εννούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης χωρίς αρχές; Επιδιώκουν και οι πρόσφατα εκλεγμένοι Περιφερειάρχες να ισχύσει ένα καθεστώς ασυλίας και για αυτούς – όπως και για τους υπουργούς με τον νόμο “περί ευθύνης (δηλ ανευθυνότητας) των υπουργών” – ακόμα και όταν διαπράτονται ποινικά αδικήματα όπως η αυθαίρετη μείωση ή η εξάλειψη προστίμων που έχουν επιβληθεί λόγω σοβαρών παραβιάσεων της νομοθεσίας; Είναι δυνατόν οι πρώτοι αιρετοί περιφερειάρχες να ακολουθούν τον δρόμο εκείνων των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στην διαφθορά, στην χρεοκοπία και στην απαξίωση της πολιτικής; Γνωρίζουν και αποδέχονται τις διατάξεις του νόμου 3852/2010 (γνωστού ως «Καλλικράτη») που καλούνται να εφαρμόσουν;

Πιο συγκεκριμένα: 

  • Αποδέχονται το άρθρο 225 περί «υποχρεωτικού ελέγχου νομιμότητας», το άρθρο 232 περί «αστικής ευθύνης», το άρθρο 233 περί «πειθαρχικής ευθύνης», το άρθρο 236 περί «έκπτωσης εξ αιτίας καταδίκης», το άρθρο 237 περί «παύσης»;
  • Συμπαρίστανται στον Π. Ψωμιάδη σε «ανθρώπινο» επίπεδο ή θεωρούν πολιτική δίωξη την απόφαση του πενταμελούς Εφετείου;
  • Πιστεύουν ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι στη χώρα μας το ίδιο για όλους ή κάποιοι πρέπει να είναι υπεράνω;
  • Σε μια κοινωνία δικαίου αυτοί που νομοθετούν μπορούν ταυτόχρονα να καταπατούν τους νόμους χωρίς να έχουν κάποιες συνέπειες;

Παρακαλούμε να απαντηθούν άμεσα τα ερωτήματα αυτά, γιατί αφήνονται περιθώρια για  παρερμηνείες”.


[1]  Η ανακοίνωση της Ένωσης Περιφερειαρχών
Η Διοικούσα Επιτροπή της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στη σημερινή της συνεδρίαση, υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρού, ομόφωνα εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η θεσμοθέτηση του προληπτικού ελέγχου των πράξεων και των αυτοδιοικητικών οργάνων ήταν και παραμένει πάγιο αίτημα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τις κείμενες περί διοικητικών ποινών διατάξεις ως προς τα αιρετά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι βέβαια σε βάρος της νομιμότητας και της διαφάνειας αλλά με γνώμονα την ομαλή λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών, σύμφωνα με τις δημοκρατικές τους καταβολές και την αποστολή τους.
Η Ένωση Περιφερειών ομόφωνα συμπαρίσταται στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη και ζητά επιτακτικά τον προληπτικό έλεγχο των Περιφερειών για τη διασφάλιση της νομιμότητας των ΟΤΑ.
Η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΝ.Π.Ε.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: