Πρόταση σχεδίου απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου για τα πυρηνικά

Πρόταση σχεδίου απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου για τα πυρηνικά κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου εκφράζει την υποστήριξη του στους πολίτες της Ιαπωνίας που δοκιμάζονται από τις φυσικές καταστροφές (σεισμούς, τσουνάμι), αλλά και από την πυρηνική τραγωδία που βιώνουν. Η περίπτωσή τους μας φέρνει αντιμέτωπους με το φόβο των μεγάλων και απρόβλεπτων καταστροφών άρα και της αυξημένης ανάγκης για καλά οργανωμένη πολιτική προστασία, κάτι που αποτελεί άλλωστε συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας. Μας φέρνει, όμως, αντιμέτωπους και με την αναμφισβήτητη πια αλήθεια ότι ασφαλής πυρηνική ενέργεια δεν υπάρχει. Όταν μια χώρα τόσο οργανωμένη και τόσο προηγμένη τεχνολογικά, όπως η Ιαπωνία, δεν καταφέρνει να ελέγξει το ατύχημα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της και για μέρες δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια το μέγεθος της καταστροφής, καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να μας πείσει ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια είναι ασφαλή και η ενέργεια που παράγουν είναι φιλική προς το περιβάλλον ή χαμηλού κόστους.

Στη γειτονιά μας υπάρχουν ήδη σε λειτουργία επικίνδυνα πυρηνικά εργοστάσια, όπως για παράδειγμα στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας, ενώ όπως αποδεικνύεται και από επίσημα έγγραφα, η Ρουμανία δεν έχει στοιχειώδη προετοιμασία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα πυρηνικό ατύχημα. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ένα πυρηνικό ατύχημα στην Βουλγαρία, Ρουμανία ή Τουρκία θα μπορούσε να πλήξει μέσα σε ελάχιστες μέρες και τη χώρα μας. Μόνιμη είναι η απειλή και από τα παραγόμενα πυρηνικά απόβλητα ή τις μεταφορές πυρηνικού υλικού.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου εκφράζει την αντίθεσή του στα σχέδια που έχει εξαγγείλει η τουρκική κυβέρνηση για κατασκευή 4 πυρηνικών αντιδραστήρων των 1200 MW στο σεισμογενές Ακούγιου, 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρόδου, όπως και στην κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων και σε άλλες περιοχές της Τουρκίας.

Ζητάμε από την Ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει ενεργά στις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δρομολόγηση της σταδιακής εξόδου από την πυρηνική εποχή, με το άμεσο κλείσιμο των πιο επικίνδυνων πυρηνικών μονάδων (μεταξύ των οποίων το Κοζλοντούι) και το σταδιακό κλείσιμο όλων των εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας. Καθώς και να εκφράσει την αντίθεσή της στην κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας (Βουλγαρία, Τουρκία κ.α.).

Το Περιφερειακό Συμβούλιο N. Αιγαίου εκφράζει την υποστήριξή του στους φορείς και τις κινήσεις πολιτών στην Τουρκία που αντιτίθενται στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων. Δηλώνει την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τις αυτοδιοικητικές αρχές της γειτονικής μας χώρας για να εγκαταλειφθούν τα πυρηνικά σχέδια αλλά και για να προωθηθούν οι πράσινες/ανανεώσιμες μορφές ενέργειας στη ΝΑ Μεσόγειο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, της υπεύθυνης οικονομίας, της ειρήνης και του περιβάλλοντος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: