Κοινή ενημερωτική συνάντηση των Επιτρόπων Janez Potočnik και Μαρίας Δαμανάκη για τη ρύπανση της θάλασσας και των ακτών της Μεσογείου από πλαστικό

Μετά από πρόσκληση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 8 Απριλίου 2011, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ενημερωτική συνάντηση για την ρύπανση της Μεσογείου από πλαστικό με εισηγητές του Επιτρόπους Janez Potočnik, αρμόδιου για το Περιβάλλον και Μαρίας Δαμανάκη, αρμόδιας για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Επίτροπος Janez Potočnik, μεταξύ άλλων τόνισε ότι η θαλάσσια ρύπανση από πλαστικό αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα και ένα διαρκώς αυξανόμενο σοβαρό κίνδυνο. Απειλεί τη βιοποικιλότητα, την υγεία των ανθρώπων και του οικοσυστήματος, την οικονομία και την κοινωνία. Η ρύπανση αυτή έχει και ηθικές διαστάσεις και ασφαλώς αφορά και τις ευρωπαϊκές θάλασσες.

Σχετικά με την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της ρύπανσης, ο Επίτροπος ανακοίνωσε την ανάληψη δράσης για τη συλλογή στοιχείων που θα αφορούν όλη τη Μεσόγειο, την υποστήριξη στην ανάπτυξη διαχειριστικών υποδομών και πρακτικών, την προσπάθεια για δημόσια κινητοποίηση και εκπαίδευση με ειδικές ενημερωτικές εκστρατείες.

Ο κ. Potočnik επεσήμανε ακόμη την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θαλάσσια στρατηγική και ανέδειξε τις καλές πρακτικές πολλών Κρατών μελών για τη κατάργηση της πλαστικής σακούλας ή τον περιορισμό στη χρήση της.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Επιτρόπου στα αγγλικά.

Η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 250 δις μικροσωματίδια πλαστικού στη θάλασσα της Μεσογείου. Το πρόβλημα της ρύπανσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος, όπου τα νερά της χρειάζονται μια περίοδο 80 έως 90 χρόνων για να ανανεωθούν. Επεσήμανε ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και τόνισε ότι πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να πετύχει αισθητή και μετρήσιμη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης μέσα από συγκεκριμένα μέτρα και σχέδια δράσης. Το πρόβλημα είναι σύνθετο και απαιτεί κινητοποίηση και σύμπραξη πολλών Επιτρόπων και Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών.

Η Επίτροπος υπογράμμισε ακόμη ότι η κατάσταση απαιτεί το συνδυασμό μακροπρόθεσμων στρατηγικών και άμεσων μέτρων. Συγκεκριμένα, η Επίτροπος πρότεινε να υπάρξουν δύο σκέλη στην αντιμετώπιση του προβλήματος:

– Πρώτο σκέλος, ο περιορισμός της ρύπανσης στη πηγή, θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί άμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

– Δεύτερο σκέλος,  η απορρύπανση. Επ’αυτού η Μαρία Δαμανάκη ανακοίνωσε την ανάληψη δράσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας να χρηματοδοτήσει αλιείς και ιδιοκτήτες σκαφών για δράσεις που έχουν σκοπό τη συλλογή των θαλασσίων απορριμμάτων μέσα από την ανοιχτή θάλασσα. Η νέα αυτή πρωτοβουλία θα εγκαινιασθεί επίσημα στη Νότια Γαλλία, με ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα στις 20 Μαΐου 2011.

Τέλος, η κυρία Δαμανάκη έκανε έκκληση σε όλα τα Κράτη μέλη που βρέχονται από τη Μεσόγειο και ιδιαίτερα προς τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν σε βάθος τις δυνατότητες για πρωτοβουλίες συλλογής και ανακύκλωσης πλαστικού από τις ακτές και τη θάλασσα στα πλαίσια των εθνικών επιχειρησιακών τους προγραμμάτων.

Tο πλήρες κείμενο της ομιλίας της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη.

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: