Εκδήλωση «Τσουνάμι και Πολιτική Προστασία»

Στο Επιμελητήριο Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση διαλόγου με θέμα «Τσουνάμι και Πολιτική Προστασία – Οργανώνοντας την προστασία μας, μαθαίνοντας από τα παθήματα» που συνδιοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι Νοτίου Αιγαίου και ο Οικολογικός Άνεμος, την Τρίτη 29/3/2011.

Στην εκδήλωση είχαν κληθεί ως ομιλητές ο αναπληρωτής καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ευστράτιος Δουκάκης και ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο Νίκος Χρυσόγελος. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και αναπτύχθηκαν θέματα γύρω από τα ιστορικά τσουνάμι στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, τους κινδύνους παλιρροϊκών κυμάτων από φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή, τις εμπειρίες από την Ινδονησία (2004) και την Ιαπωνία (2011), καθώς και τα απαραίτητα προς λήψη μέτρα προστασίας και συστήματα προειδοποίησης τσουνάμι.

Το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων επικεντρώθηκε στον πολιτικό σχεδιασμό (εθνικά και περιφερειακά) και το ρόλο της πολιτικής προστασίας στην πρόληψη, στην εκπαίδευση των κατοίκων των νησιών, στην έγκαιρη προειδοποίηση και στην όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου. Κοινός προβληματισμός υπήρξε για τις εύθραυστες σε πλημμύρες και κλιματική αλλαγή παράκτιες περιοχές της περιφέρειάς μας και την τύχη των δομημένων παραλιών και παράκτιων επιχειρήσεων, όπως και για την ανάγκη λήψης της κλιματικής αλλαγής ως βασική παράμετρο στο  χωροταξικό σχεδιασμό των νησιών.

Τις εισηγήσεις των ομιλητών μπορείτε να δείτε εδώ:

Ηχητικά

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: