«Επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

Αξιότιμε κύριε Χρυσόγελε,

Σας διαβιβάζουμε συνημμένη τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ναυάγιο του ‘Sea Diamond’ («Συγκεντρωτικά αποτελέσματα της μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης»), που εκπόνησε το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Ευάγγελο Γιδαράκο, με θέμα: «Ποιοτικός και ποσοτικός χαρακτηρισμός των επικίνδυνων και τοξικών ουσιών του ναυαγίου του ‘Sea Diamond’ – Περιβαλλοντικές επιπτώσεις παρούσες και μελλοντικές». Η μελέτη πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Νομαρχίας Κυκλάδων ύστερα από αίτημα του Θηραϊκού λαού.

Σας είναι γνωστό ότι στις 5 Απριλίου 2011, το ναυάγιο του Sea Diamond κλείνει 4 ολόκληρα χρόνια παραμονής μέσα στο βυθό της Καλντέρας της Σαντορίνης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάτι προς την κατεύθυνση της ανέλκυσης και της απομάκρυνσής του. Τέσσερα χρόνια μετά το ναυάγιο, κανένας άλλος αρμόδιος φορέας δεν είχε την ευαισθησία να συντάξει ανάλογη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων παρ’ όλες τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις των διαδοχικών αρμοδίων υπουργών.

Σήμερα πλέον οι επιστήμονες μας τονίζουν επισήμως και ενυπόγραφα την αναγκαιότητα της ανέλκυσης του κουφαριού του Sea Diamond πριν να είναι πλέον πολύ αργά. Η διάβρωση του ναυαγίου έχει ξεκινήσει, ο ηφαιστειογενής χαρακτήρας του νησιού μας είναι γνωστός και το ναυάγιο του Sea Diamond συνεχίζει να περιέχει ένα ιδιαίτερα μεγάλο και επικίνδυνο, για τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον, τοξικό μείγμα στο εσωτερικό του. Παρακαλούμε λοιπόν όπως αφού ενημερωθείτε για τα συμπεράσματα της μελέτης, να ενεργήσετε τα δέοντα από τη δική σας πλευρά, ασκώντας τη σχετική πίεση προς τους αρμόδιους φορείς ώστε να εφαρμοστεί επιτέλους η σχετική νομοθεσία και οι κανονισμοί, προκειμένου να ικανοποιηθεί το καθολικό και πάγιο αίτημα του Θηραϊκού λαού, που δεν είναι άλλο από την ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου του Sea Diamond από το νησί μας.

Με αγωνία αναμένουμε τις ενέργειές σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Μετά τιμής

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα

Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: