Αίτηση κατάθεσης εγγράφων

ΟΑ_K.Eγγ. 1/  Συνεδρίαση 03/03/2011)

Προς Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ Γ.Μαχαιρίδη

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων

(με βάση το άρθρο 16 του σχεδίου Εσωτερικού Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου)

Παρακαλούμε όπως καταθέσετε τα εξής έγγραφα:

  1. Τις απόψεις που κατέθεσε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στη διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την «Ευρώπη 2020»
  2. Αναλυτικά στοιχεία για τους ελέγχους (και τα αποτελέσματά τους) που έχει πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Φυτο-υγειονομικού Ελέγχου στη Ρόδο από το 2007 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, με δεδομένο ότι κόστισε €805.000 και χρηματοδοτήθηκε κατά 100% με στόχο να αποτελέσει ένα από τα 3 συνολικά σύγχρονα παρόμοια κέντρα σε όλη τη χώρα, αλλά και ότι τα ποσοστά υπολειμμάτων σε εγχώρια και εισαγόμενα λαχανικά και φρούτα που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι υψηλά[1].
  3. Τα συμπεράσματα τυχόν ελέγχου από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την απόδοση ευθυνών σε σχέση με τις αιτίες των μεγάλων καταστροφών στην Ρόδο, ως αποτέλεσμα και των παρεμβάσεων σε ρέματα της περιοχής.

[1] Για παράδειγμα ερευνητές του Τμήματος Χημείας  του ΑΠΘ κατά τη διάρκεια έρευνάς τους το 2006 αγόρασαν εγχώρια και εισαγόμενα λαχανικά, και αφού προχώρησαν στις απαραίτητες χημικές αναλύσεις, διαπίστωσαν ότι περίπου το 40% των λαχανικών που εξετάσθηκαν περιείχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Εντοπίστηκαν υπολείμματα παραθείου και μεθυλπαραθείου, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των οργανοφωσφορικών φυτοφαρμάκων, θεωρούνται ιδιαιτέρως τοξικά και για αυτό και η χρήση τους στη γεωργία έχει απαγορευτεί με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιανουάριο του 2003. Από τα 125 δείγματα λαχανικών που αναλύθηκαν, το 38% περιείχε υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ενώ στο 2% των δειγμάτων οι συγκεντρώσεις των φυτοφαρμάκων ήταν πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Ειδικότερα, οι επιστήμονες του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου έκαναν αναλύσεις σε δείγματα 13 ειδών λαχανικών (ντομάτα, πατάτα, αγγούρι, καρότο, πιπεριές, σέλινο, μαρούλι, μελιτζάνα, κρεμμύδι, μαϊντανός, κολοκυθάκι, παντζάρι, μπρόκολο). Τα 94 δείγματα ήταν από την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Πεντάλοφος, Έδεσσα, Επανομή, Βασιλικά Χαλκιδικής, Λαγκαδά, Κρήτη, Νευροκόπι, Σκύδρα) και τα 31 ήταν εισαγόμενα (Γαλλία, Τουρκία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία).

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: