ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΡΟΔΟΥ; – Επιστολή προς δήμαρχο Ροδίων

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε

Το Σαββατοκύριακο είδαν το φως της δημοσιότητες, εκ νέου, πληροφορίες ότι δυο περιοχές της Ρόδου είναι στα σχέδια της κυβέρνησης προς εκποίηση με στόχο την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία. Παρά την προσπάθεια μετάθεσης της συζήτησης αλλού, γεγονός είναι ότι ούτε οι πολίτες ούτε οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Ν. Αιγαίου έχουν ενημερωθεί σχετικά με τις προθέσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης.

Εδώ και καιρό κυκλοφορούν πληροφορίες για σχέδια της κυβέρνησης να εκποιήσει με επείγουσες διαδικασίες και για εισπρακτικούς λόγους 10  περιοχές και αριθμό ακινήτων που η ΚΕΔ θεωρεί «καθαρές από νομική άποψη».  Μεταξύ άλλων στη λίστα που έχει παραδώσει η Κτηματική Εταιρία Δημοσίου[1] αναφέρονται ολόκληρη η έκταση των  κρατικών ακινήτων στη Ν. Ρόδο 80.000 στρεμμάτων συμπεριλαμβανομένου της νησίδας Πρασονήσι καθώς και η παραθαλάσσια έκταση 175 στρεμμάτων και το γκολφ Αφάντου Ρόδου.

Από την εισήγηση μάλιστα της ΚΕΔ φαίνεται ότι προωθούνται και συγκεκριμένες χρήσεις, όπως πχ η κατασκευή μαρίνας, γηπέδου γκολφ, αεροδρομίου και τουριστικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Ν. Ρόδου – Πρασονήσι, ενώ και στην παραθαλάσσια περιοχή Αφάντου Ρόδου προτείνονται επενδύσεις μαζικού τουρισμού.

Κύριε Δήμαρχε θα θέλαμε να μας ενημερώσετε κατά πόσον είναι σε γνώση σας τα σχέδια της κυβέρνησης – με δεδομένο ότι  είχαμε συζητήσει το θέμα αυτό και στην τελευταία συνάντησή μας  στη Ρόδο, στις 14/1/2011, και είχατε υποσχεθεί ότι θα ζητούσατε πλήρη ενημέρωση από την κυβέρνηση. Θα θέλαμε, επίσης, να μας ενημερώσετε και για την θέση σας επί αυτών των σχεδίων.

Ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ έχουμε ζητήσει να τεθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Περιφερειακού Συμβούλιο,  που θα πραγματοποιηθεί στην Ρόδο.  Η θέση μας – την οποία θα επαναλάβουμε και στο ΠΣ στη Ρόδο – είναι ότι πρέπει να κινηθούμε σε μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη για τη Ρόδο, όπου το μοντέλο του μαζικού τουρισμού έχει ξεπεράσει τις αντοχές του νησιού από άποψη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική.  Η υποστήριξη ενός αποτυχημένου μοντέλου – και μάλιστα με εκποίηση δημόσιας γης για εισπρακτικούς λόγους και κάτω από ένα θολό και αδιαφανές  πλαίσιο – μόνο περισσότερα προβλήματα θα επιφέρει.

Είμαστε στη διάθεσή σας για αναλυτική ενημέρωση

Με εκτίμηση

Νίκος Χρυσόγελος

Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου

Επικεφαλής ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ


[1] Στη λίστα που έδωσε η ΚΕΔ στην επιτροπή αποκρατικοποιήσεων αναφέρονται μεταξύ των άλλων περιοχών, για τις δυο περιοχές στην Ρόδο που είναι υποψήφιες για εκποίηση:
*Αφάντου Ρόδου
Πρόκειται για δύο ακίνητα, και συγκεκριμένα για παραθαλάσσια έκταση 175 στρεμμάτων 20 χιλιόμετρα από τη Ρόδο. Θεωρείται κατάλληλο για τουριστική ανάπτυξη σημαντικού μεγέθους. Επίσης, υπάρχει το ακίνητο «Γκολφ Αφάντου Ρόδου», ιδιοκτησίας της ΕΤΑ, επιφάνειας 1.315 στρεμμάτων, το οποίο περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών καθώς και ημιτελείς ξενοδοχειακές και λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις. Η ΚΕΔ επισημαίνει ότι η συνδυασμένη αξιοποίηση των δύο δημόσιων ακινήτων, της ΕΤΑ και της ΚΕΔ, θα μπορούσε να ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
*Πρασονήσι
Η συνολική έκταση των κρατικών ακινήτων στον δήμο Νότιας Ρόδου είναι 80.000 στρέμματα. Το ακίνητο περιλαμβάνει εκτεταμένη περιοχή του νότιου τμήματος του νησιού, όπως και τη νησίδα Πρασονήσι.
Για το ακίνητο έχουν εξεταστεί προτάσεις αξιοποίησης βασιζόμενες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, με επίκεντρο τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου ιστιοσανίδας, συναφών υποδομών και με δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικών εγκαταστάσεων, εναλλακτικών μορφών τουρισμού (ιαματικό, αθλητικό, οικοτουριστικό κ.λπ.), γηπέδων γκολφ, νέου αεροδρομίου, μαρίνας κ.ά.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: