Αυτά ποιος θα τα αναλάβει; Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει αντιδήμαρχος με συγκεκριμένες αρμοδιότητες για το περιβάλλον; (via oikologicarodiaka)

Με τα άρθρα 75,76,77 και 79 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ Α’ 114/8.6.2006) και το άρθρο 94 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87/7.6.2010) για τη νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης, γνωστότερου και ως σχέδιο Καλλικράτης, ορίζεται το νομικό και θεσμικό πλαίσιο για θέματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Στα πρώτα άρθρα περιέχονται οι παλαιότερες αρμοδιότητες των Δήμων και στο δεύτερο οι νέες μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες με βάση το σχέδιο «Καλλικράτης».

Από την άλλη πλευρά με το άρ. 58 του δεύτερου νόμου ορίζονται οι αρμοδιότητες του δημάρχου και σύμφωνα με το άρ. 59 ο δήμαρχος μεταβιβάζει την άσκηση αρμοδιοτήτων στους αντιδημάρχους καθ΄ύλην και κατά τόπο. Εξάλλου με το άρ. 88 του πρώτου νόμου ορίζεται ότι ο δήμαρχος μπορεί να αναθέτει την υπογραφή, με εντολή του, εγγράφων και πιστοποιητικών σε άλλους δημοτικούς συμβούλους. Έτσι ορίστηκαν και οι τρεις επίκουροι δημάρχου.
Βλέποντας κανείς τις αποφάσεις του δημάρχου Ρόδου κ. Ε. Κουσουρνά για τις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων και επίκουρων δημάρχου εύκολα διαπιστώνει δύο πράγματα. Πρώτον, οι αρμοδιότητες που παίρνουν αυτοί δεν είναι συγκεκριμένες με αποτέλεσμα να υπάρξει σύγχυση και σύγκρουση αρμοδιοτήτων. Με δεδομένο δε ότι η θητεία των αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δυόμισι ετών (αρ. 59 εδ. 5 Ν. 3852/2010), ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρής δυσλειτουργίας του δημοτικού σχήματος για τα πρώτα καθοριστικά έτη. Δεύτερον, δεν υπάρχει μέριμνα για τα θέματα περιβάλλοντος που για το νησί μας είναι ιδιαίτερης σημασίας και λόγω της σπουδαιότητας του περιβάλλοντος για την οικονομική και κοινωνική ζωή και ανάπτυξη και ιδιαίτερα για το τουριστικό προϊόν μας.

Παραθέτουμε μια σειρά από τομείς οι οποίοι είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι αλλά δεν καλύπτονται από τις αποφάσεις του δημάρχου. Ποιος θα είναι λοιπόν υπεύθυνος και ποιος θα ασχοληθεί με:

• Τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων και την Εφαρμογή Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης καθώς και για τα Εναλλακτικά Συστήματα Διαχείρισης Αποβλήτων
• Τα Προγράμματα Ορθολογικής Χρήσης Ενέργειας και Προώθησης της Βιώσιμης Ενεργειακής Διαχείρισης
• Την Ενημέρωση και Διευκόλυνση Πολιτών και Επιχειρήσεων για Ανάπτυξη Πράσινων Μορφών Ανάπτυξης
• Την Περιβαλλοντική Ενημέρωση και Εκπαίδευση
• Τη Χάραξη Ενεργειακής Πολιτικής του Νησιού στο Πλαίσιο της Νησιωτικότητας
• Τις Πολιτικές για Ποιότητα Ζωής μέσα στις πόλεις (αστική βιωσιμότητα)
• Την Προστασία Βιοτόπων και Προστατευόμενων Περιοχών
• Την Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων για τις Προστατευόμενες Περιοχές (π.χ Πρόγραμμα Φύση 2000)
• Τη Διαχείριση Βοσκοτόπων και τον Έλεγχο της Ανεξέλεγκτης Βόσκησης
• Τις Αναδασώσεις και την Αποκατάσταση του Φυσικού Περιβάλλοντος
• Τη Χωροθέτηση και τον Έλεγχο της Υπαίθριας Διαφήμισης σε ολόκληρο το νησί εντός και εκτός οικισμών
• Τη διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης και τη Διάβρωση των Ακτών;

Η δικιά μας η άποψη είναι ότι στο σημερινό πολυπληθές δημοτικό σχήμα σαφώς και έπρεπε να υπάρχει ένας αντιδήμαρχος με συγκεκριμένες αρμοδιότητες για θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης ο οποίος και θα είχε αποφασιστικό ρόλο αλλά και θα συντόνιζε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος σε συνεργασία πάντα με τους υπόλοιπους αντιδημάρχους ή δημοτικούς συμβούλους και υπαλλήλους. Αυτό θα πετύχαινε και την αντιστοίχιση με τις υπηρεσίες του αντίστοιχου υπουργείου (ΥΠΕΚΑ) αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: