Εκλογές 2010: Η αναξιοπιστία του ελληνικού πολιτικού συστήματος

του Νίκου Χρυσόγελου, υποψήφιου περιφερειάρχη Ν.Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ και στελέχους των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν στις 27 Οκτωβρίου 2010, η ανεργία χτυπάει ιδιαίτερα άσχημα το Ν. Αιγαίο και ειδικότερα τις γυναίκες και τους νέους από 15 έως 24 ετών. Στο σύνολο της χώρας η ανεργία από 7,7% το 2008 ανέβηκε στο 9,5% στο σύνολο του πληθυσμού, από 11,4% σε 13,1% στις γυναίκες και από 22,1% σε 25,8% στους νέους από 15 έως 24 ετών.

Τα αντίστοιχα νούμερα στο Ν. Αιγαίο είναι πολύ χειρότερα. Στο σύνολο του πληθυσμού η ανεργία από 8,1 % σκαρφάλωσε στο 12% (ποσοστό αύξησης σχεδόν 50%). Ειδικότερα, για τις γυναίκες η ανεργία από 12,7% εκτοξεύτηκε στο 17,5% (ποσοστό αύξησης 38%), ενώ για τους νέους 15-24 ετών από 14,9% έφτασε στο εκρηκτικό 24,6% (ποσοστό αύξησης 65%), η υψηλότερη αύξηση σε όλη την Ελλάδα.

Η ανεργία, η κατάρρευση της οικονομίας, η γενικευμένη διαφθορά, το μεγάλο χάσμα  στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές που υπάρχει στο εσωτερικό της περιφέρειας, η υποκατάσταση της πολιτικής από τις πελατειακές σχέσεις, η ανάπτυξη ενός ευάλωτου και μη βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης – που τώρα μπαίνει σε βαθιά κρίση και όχι μόνο λόγω του “μνημονίου” – είναι τα θέματα που θα έπρεπε να συζητιούνται και για τα οποία θα έπρεπε να διατυπώνουν οι υποψήφιοι για την περιφέρεια τις πολιτικές προτάσεις τους. Κι όμως, παρά τις πολυεπίπεδες προσπάθεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και εμένα προσωπικά, οι εκπρόσωποι των δυο βασικών διεκδικητών της περιφέρειας Ν. Αιγαίου αρνούνται να διατυπώσουν συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα. Ιδιαίτερα ο κ Μαχαιρίδης, νυν νομάρχης και υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αρνείται ακόμα και να συμμετάσχει σε μια δημόσια συζήτηση (!) για το ποια πολιτική θα ακολουθήσει η Περιφέρεια με τις σημαντικές αρμοδιότητες και ρόλους.  Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ στο Ν. Αιγαίο έχει διατυπώσει και θέσει σε διαβούλευση με τους φορείς το πρόγραμμά τους και αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης σαν να είμαστε εμείς που θα έχουμε την ευθύνη να διαχειριστούμε την περιφέρεια Ν. Αιγαίου (https://ecoanemos.wordpress.com)

Αυτά που συμβαίνουν, όμως, στο Ν. Αιγαίο είναι απλώς έκφραση αυτού που ζούμε σε όλη τη χώρα με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αποδεικνύεται η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των παραδοσιακών κομμάτων που ευθύνονται για την βαθιά δημοσιονομική, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση αλλά και για το ότι δεν μπόρεσαν, έστω εκ των υστέρων, να διαχειριστούν με ορθολογικό και κοινωνικά δικαιο τρόπο την κρίση και να δρομολογήσουν την έξοδο από αυτήν.

Μπροστά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τα παραδοσιακά κόμματα συμπεριφέρονται σαν να αγνοούν σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα. Θα περίμενε κανείς σε όλη την Ελλάδα να γίνεται συζήτηση σχετικά με τις προτεινόμενες πολιτικές σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις που έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στην κρίση, να εξισορροπηθούν με κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές η απώλεια εισοδημάτων και η οικονομική κρίση που χτυπάνε ευρύτατα στρώματα. Το βασικό πολιτικό ζητούμενο αυτών των εκλογών θα έπρεπε να είναι πώς θα αλλάξουμε ένα χρεωκοπημένο μοντέλο ανάπτυξης, που είναι μη βιώσιμο, ξεκινώντας από το περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και πώς μέσα από εναλλακτικές λύσεις θα ξεφύγουμε από τις αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες ρυθμίσεις του “μνημονίου”.

Καμία τέτοια κουβέντα δεν γίνεται. Οι εκλογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης απαγορεύουν ουσιαστικά την πολιτική συζήτηση (ενώ βοηθάνε να κυκλοφορήσει μαύρο χρήματα για προβολή αυτών που το έχουν). Οι επικεφαλείς των συνδυασμών των παραδοσιακών κομμάτων, τουλάχιστον στο Ν. Αιγαίο που γνωρίζω καλά, αρνούνται να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για αυτά τα θέματα και επενδύουν στις πελατειακές σχέσεις που έχουν αναπτύξει τόσα χρόνια διαχειριζόμενοι δημόσιους πόρους και υποθέσεις. Τα παραδοσιακά κόμματα θέτουν κεντρικά αφηρημένα διλήμματα και καλούν τους πολίτες να απαντήσουν με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ σε εντελώς αποκλίνουσες απόψεις για το μνημόνιο.

Τα παραδοσιακά κόμματα αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι είναι πολύ φτωχά από άποψη πολιτικών προτάσεων και προτιμάνε να θέτουν αφηρημένα διλήμματα αντί να μπαίνουν στον κόπο να επεξεργαστούν συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις που προσφέρουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία.

Η μεν κυβέρνηση αφού άλλα υπόσχονταν προεκλογικά και άλλα έκανε μετεκλογικά, εφαρμόζει μια πολιτική με την οποία λέει ότι διαφωνεί. Τότε γιατί δεν επεξεργάστηκε μια άλλη πολιτική με την οποία θα συμφωνούσε για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση; Και προεκλογικά και μετεκλογικά οι Οικολόγοι Πράσινοι αλλά και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι είχαμε προτείνει μια συνεκτική πολιτική που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την βαθιά κρίση, οικονομική, δημοσιονομική, περιβαλλοντική και κοιινωνική, επιτυγχάνωντας διαρθρωτικές αλλαγές και εξασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, χωρίς να βάλει το ΔΝΤ στην Ευρώπη. Υπήρχε εναλλακτική λύση που απαιτούσε βαθιές αλλαγές στην οικονομία και στην οργάνωση της διοίκησης και δημιουργούσε συμμαχίες για τις αναγκαίες αλλαγές στην ΟΝΕ (αλλαγές που πρότειναν οι Πράσινοι και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το οποίο τις υιοθέτησε με σημαντική πλειοψηφία πριν λίγο καιρό, με την χώρα μας όμως πολιτικά απούσα αντί να πρωταγωνιστεί).

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επέδειξαν για άλλη μια φορά πολιτική ανευθυνότητα. Έθεσαν τους πολίτες μπροστά στο δίλημμα είτε να ψηφίσουν τους κυβερνητικούς υποψήφιους για να δείξουν ότι συμφωνούν με την πολιτική της (!) τη στιγμή που και η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί ότι …διαφωνεί, είτε να στείλει το μήνυμα  για πρόωρες εκλογές, αν δεν ψηφιστούν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι. Έτσι, όμως, η μπλόφα – κατ΄αρχή – του πρωθυπουργού, για να συσπειρώσει την κομματική βάση του, μπορεί να μετατραπεί σε μονόδρομο για πρόωρες εκλογές, όπως ακριβώς έγινε και με το θέμα του ΔΝΤ.

Με δεδομένη την οργή των πολιτών απέναντι στα δυο κόμματα εξουσίας είναι πιθανόν οι υποψήφιοι τους – γιατί οι περισσότεροι ορίστηκαν από τα κόμματα – να μην κερδίσουν την υποστήριξη της κοινωνίας, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο. Αλλά πιθανή αποτυχία των εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα οφείλεται μόνο στην αντίθεση των πολιτών στα δυο κόμματα εξουσίας για το παρελθόν τους αλλά και για την αδυναμία τους να επεξεργαστούν και να εφαρμόσουν σε περιφερειακό επίπεδο μια πολιτική που θα μας βγάλει από την κρίση κι από τις αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες κατευθύνσεις του “μνημονίου”. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τις δικές της τεράστιες ευθύνες γιατί συμπεριφέρεται σαν να μην είναι αυτή που όντας κυβέρνηση την προηγούμενη περίοδο οδήγησε το σκάφος στα βράχια και λίγο πριν την σύγκρουση πήδηξε από το σκάφος. Και ενώ έχει τεράστια ευθύνη, δεν ζήτησε καν συγνώμη και σήμερα διατυπώνει ατεκμηρίωτες απόψεις που ξέρει πολύ καλά ότι αν έρχονταν στην κυβέρνηση θα τις ξεχνούσε για να εφαρμόσει άλλες. Διαφορετικά θα τις είχε ήδη υλοποιήσει όταν ήταν κυβέρνηση.

Οι διάφορες εκδοχές της αριστεράς επιμένουν να διατυπώνουν κυρίως άρνηση και εξωπραγματικές προτάσεις, αντί να αντιπροτείνουν, παράλληλα με την κριτική, λύσεις διεξόδου από την κρίση.

Τελικώς, οι δυνάμεις από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα – με  εξαίρεση τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ – φαίνεται να αρνούνται να απαντήσουν πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση και ποιος είναι ο ρόλος των περιφερειών σε κάτι τέτοιο. Υιοθετώντας αποπροσανατολιστικά διλήμματα αποδεικνύουν ότι δεν έχουν λύσεις που να οδηγήσουν σε ξεπέρασμα της κρίσης και τον πραγματικό απεγκλωβισμό από τις άδικες και αναποτελεσματικές ρυθμίσεις του “μνημονίου”. Η διατήρηση αυτού του πολιτικού  συστήματος βλάπτει σοβαρά τη χώρα και την κοινωνία, Η αλλαγή του είναι θέμα επιβίωσης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: